Beszélgetés az Év Kórháza szavazás győzteseivel

Lezárult a HáziPatika.com - Év Kórháza 2006. szavazás, a díjak átadásra kerültek. Nem maradt más hátra, mint egy rövid beszélgetés az első három helyezett kórház vezetőivel.

2006-ban az Év Kórháza címet a Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet került. Az ünnepélyes díjkiosztó után feltettünk néhány kérdést a három győztes intézet vezetőjének: dr. Bogár Lajosnak (POTE), dr. Berkes Istvánnak (OSEI), dr. Szikora Istvánnak (OITI).

A nyertesek részletes listáját az Év kórháza oldalunkon tekintheti meg.

Véleménye szerint mivel érdemelték ki a szavazók bizalmát?

- Dr. Bogár Lajos

Úgy gondolom, hogy mind az intenzív terápiában, mind az aneszteziológiában a beteg érdeke a legfőbb törvény: salus aegroti suprema lex. Emellett fontos számunkra olyan intézkedéseket hozni, melyek a betegek elégedettségét növelik. Tavaly egy kis kórházi csapattal új protokollt hoztunk létre a műtét utáni fájdalomcsillapítás eredményességének növelése érdekében.

- Dr. Berkes István

Nálunk nagyon közvetlen a hangulat, generációk járnak vissza, az orvosok, gyógytornászok, masszőrök, ápolók, beteghordók, asszisztensek és minden munkatárs olyan légkört tudtak kialakítani, ahova jó újra és újra eljönni. Mindenki szereti, ha figyelmes, családias légkör veszi őt körül.

- Dr. Szikora István

Az országból mindenhonnan a legsúlyosabb esetek kerülnek ide. Akiket itt kezelnek, illetve operálnak- átlagban 3500 beteg-, olyan intézménybe kerülnek, amely nemcsak országosan elsőrendű, hanem európai-, sőt világszinten is nagyon magas színvonalú.

Mire a legbüszkébb?

- Dr. Bogár Lajos

Nagyon büszke vagyok munkatársaimra, betegekhez való hozzáállásukra, szakmai felkészültségükre. Öt orvos kollégám rendelkezik tudományos doktori fokozattal.

- Dr. Berkes István

Büszke vagyok arra, hogy a második alkalommal kerültünk az első három helyezett kórház közé, mely a betegek szeretetének köszönhető. Valamint arra, hogy minden gazdasági válsághelyzet dacára sikerült talpon maradni, fennmaradni szakmai téren is, hiszen az utóbbi években hat orvoskollégám szerezte meg a tudományos doktori fokozatot.

- Dr. Szikora István

Büszkék vagyunk arra, hogy betegeink, vagy családtagjaik, akik általában nagyon súlyos megpróbáltatáson mennek keresztül, szavazatukkal támogatásukkal így fejezték ki elégedettségüket munkánk iránt.

Függetlenül betegségük prognózisától magasra értékelték intézményünk szakmaiságát-, emberi hátterét, illetve a környezet.

Milyen feltételek adottak?

- Dr. Bogár Lajos

Nagyon boldog vagyok, hogy az Orvostudományi és Egészségtudományi Koordinációs Központ nem szabott gátat Intézetünk működésének, ellentétben más kórházakkal, melyek nem tudták elkerülni a gazdasági megszorításokat. Így nálunk ténylegesen érvényesülhet a szakmai szabadság.

- Dr. Berkes István

A mi Intézetünk alapvetően különbözik más intézetektől a beteganyag tekintetében, hiszen hozzánk jóval több élsportoló, szabadidő sportoló jön, mint más kórházakba. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk össze az elmúlt fél évszázadban, melyek igen speciálisak.

- Dr. Szikora István

A szakmai feltételek mellet, a technikai felszereltségünk is minden szempontból a legjobb, legmodernebb. Köszönhető ez, az elmúlt 50 évben a géppark folyamatos karbantartásának, fejlesztésének bővítésének, és annak az állami beruházásnak, amely mindezt lehetővé tette.

Mire lenne még szükség?

- Dr. Bogár Lajos

Úgy gondolom, hogy még lehetne javítani a minőségi feltételeken. Fontos, hogy a kórházi fertőzések számát még jobban csökkentsük.

- Dr. Berkes István

Úgy vélem, hogy a kórházi infrastruktúrán kellene változtatni. Nagyon szeretnénk, ha a kórház a maga területén egy vezető, regionális központ lehetne, helyileg ott, ahol most van: a Testnevelési Egyetem, Kongresszusi Központ szomszédságában. Érdekes, hogy a nálunk sokkal fejlettebb országokban (pl. Franciaországban) most kezdenek hasonló intézményt kialakítani...

- Dr. Szikora István

Szakmailag úgy gondoljuk, hogy elsősorban az akut agyi-érrendszeri betegségek kezelésében való tevékenységek körében lehetne fejleszteni. Roppant fontos lenne előre lépni az akut stroke-betegek kezelésében, illetve a stroke kialakulásának megelőzésében. Megvan hozzá a kellő infrastuktúránk, de ez még további gazdasági beruházást igényelne.

Aki már találkozott olyan beteggel, aki reggel nyolckor arra ébred, hogy fél ajka lefittyedt, beszédképtelenné válik, az tudja, hogy ha nem sikerül hat órán belül az érelzáródást feloldani, a beteg állapota visszafordíthatatlanná válik, az agykárosodás menthetetlenül bekövetkezik. A gyors ellátás ilyenkor életbevágó és sajnos nagyon költséges.

Végezetül a HáziPatika.com-ról alkotott véleményről és magáról a szavazásról kérdeztünk. Mindhármuk egyöntetű véleménye szerint a portálon megjelenő cikkek, írások kiemelkednek a szakmai alaposságot és a közérthetőséget tekintve. Mindannyian hálásak azért, hogy a legfontosabb díjat, a betegek elismerését tudhatják magukénak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső