Bespájzoltak gyógyszerekből a magyarok

Ezért zuhanhatott áprilisban akkorát a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma.

A márciusi, 50 milliárdot is meghaladó forgalom után áprilisban csak 45,1 milliárd forintnyi összegben fogytak a támogatott vényköteles gyógyszerek, igaz, a 11 százalékos visszaeséssel együtt is 5,5 százalékos 2020 áprilisához képest a növekedés - írja a napi.hu , a Hiflylabs legfrissebb elemzésére hivatkozva.

Létezhet-e gyógyszer mellékhatások nélkül? Miért válthatnak ki a legegyszerűbb készítmények is kellemetlen tüneteket és mit tehetünk, hogy minimalizáljuk a hatásaikat? Kattintson!

A visszaesés okai

A gyenge áprilisi számok mögött az előző havi nagy számok állhatnak, márciusban a lakosság több hónapra előre kiválthatta a szükséges gyógyszereket. Áprilisban csúcson volt a koronavírus-járvány is, ez szintén visszavetette a patikába járást. A gyógyszerforgalom hosszú, illetve középtávú folyamatait figyelembe véve, 2021 áprilisában az átlagos növekedési trendnél gyengébben teljesítettek a gyógyszereladások.

Nyílik az olló

Áprilisban 14,1 millió doboz vényköteles támogatott gyógyszer fogyott itthon, csaknem 13 százalékkal kevesebb, mint márciusban. A dobozok eladásának volumene pedig 1,1 százalékkal volt magasabb az előző évi számánál. A gyógyszerforgalom és a dobozeladások növekedéseiből jól látszik, hogy lassulás esetén a gyógyszerdobozok száma nagyobb mértékben esik vissza, mint a forgalmi érték. Az adatok alapján megállapítható, hogy a dobozeladások és a gyógyszerforgalom közötti növekedési olló egyre csak nyílik, amit elsősorban a gyógyszerárak emelkedése vezérel - írja elemzésében a Hiflylabs.

A koronavírus-járvány visszavetette a patikába járást.
A koronavírus-járvány visszavetette a patikába járást. Fotó: Getty Images

Van, ahol a drága gyógyszerek is jól fogynak

Áprilisban az előző hónaphoz képest minden megyében csökkent a támogatott vényköteles szerek eladása. A legkisebb mértékű, 6,6 százalékos visszaesést Nógrád megyében, míg a legnagyobb mértékű, 13,4 százalékos csökkenést Zala megyében mérték. Budapesten magas az egy főre jutó gyógyszerforgalom (5 370 forint), viszont igen alacsony az egy főre eső dobozeladás mértéke havonta (1,42). Ezekben a kategóriákban Baranya (5 560 forint; 1,89) és Csongrád (5 550 forint; 1,82) megyében a legmagasabbak a számok, ahol a relatíve alacsony népesség mellett működnek a nagy vidéki kórházaink. A két déli megyében a népesség méretéhez képest sok és drága gyógyszer fogy, amely a többi között a nagy vidéki kórházak gyógyszerigényének tudható be. A megyék között az egy főre jutó forgalom esetén a nógrádiak a sereghajtók a havi átlagos 3 740 forintos költésükkel. Azonban a nógrádi alacsony költés mellé egy viszonylag magas 1,66 havi dobozfogyasztás társul. Vagyis a nógrádiak az átlagnál több dobozzal, de a megyék között a legalacsonyabb áron vásárolnak.

A nőgyógyászati és urológiai készítmények hasítanak

Áprilisban az előző hónaphoz képest az összes nagy súlyú kategóriában lassulást mutattak az adatok, az előző évhez képest pedig növekedés látható a daganatellenes szerek kivételével, amely csoport 1,7 százalékkal visszaesett, részben az előző havi gyógyszer-felhalmozás eredményeként. Jelentősen csökkent az előző hónaphoz képest a kissúlyú, szisztémás fertőzésellenes szerek (21 százalék) forgalma, elsősorban az antibakteriális szerek csökkenése miatt.

Az előző évhez képest nagymértékben emelkedett a szintén kissúlyú, urogenitalis rendszer és nemi hormonok szereinek (45,8 százalék), illetve a mikrosúlyt képviselő parazitaellenes készítmények (50,5 százalék) forgalma. Az előző csoporthoz tartoznak például a nőgyógyászati és urológiai készítmények, míg az utóbbihoz a féregűzők és parazitaellenes szerek.

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: