Bemutatták a MedMondó betegtájékoztató füzeteket

A betegeknek joga van a megfelelő tájékoztatáshoz, melyet az orvosi vagy ápolói személyzettől időnként nem kap meg. Ezen űr betöltését tűzte ki célul a MedMondó betegtájékoztató kiadvány-sorozat, melynek közel száz (és egyre bővülő) füzetei ingyenesen elérhetőek a rendelőkben. A füzetekben gyakori betegségekről, vészhelyzetekről kaphatnak praktikus információkat a betegek, de a gyógyulást segítő, meggyorsító tanácsokat is olvashatnak közérthető nyelven. A szakmai szerkesztőbizottság mellett betegjogi szakértők is részt vesznek a füzetek összeállításában.

Tanuljon meg életet menteni!

Tanuljon meg életet menteni!
"A peres ügyek, betegjogi esetek kapcsán gyakran kiderül, hogy nem a szakmai ellátásban, hanem az adminisztratív kötelezettségekben vannak hiányosságok, annak ellenére, hogy rengeteg papírmunkát kell végezniük az orvosoknak, asszisztenseknek. Ez elsősorban azt jelenti, hogy az orvos nem tud annyit beszélgetni a beteggel, mint szeretne, a beteg pedig nem tud mindent megkérdezni, ami esetleg aggasztja" - mondta Dr. Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai Kórház és Rendelőintézet orvosigazgatója. "A betegtájékoztató füzetek éppen ebben lehetnek a segítségünkre, hiszen pontosan azokat az információkat gyűjtik össze, melyekre a gyógyuláshoz, regenerálódáshoz szükség lehet. Az pedig, ha tudják, mit kell tenni vészhelyzetekben, például eszméletvesztésnél, akár életmentő is lehet. Szerencsére, a betegek pozitívan fogadták ezeket a füzeteket, az orvosaink pedig örültek, hiszen az ő munkáját is megkönnyíti, ha a betegek felkészülten érkeznek hozzájuk."

"Sajnos a betegekkel való kapcsolat nagyon rövid időre korlátozódik, alig 15 percet tudunk velük foglalkozni" - tette hozzá Dr. Cserkuti Ferenc főorvos. "Ezekben a füzetekben éppen azokat az információkat olvashatják, melyekre a rendelés vagy betegfelvétel során már nem jut idő, mégis fontos lenne ezeket elmondani, hiszen megkönnyíthetné, meggyorsíthatná a gyógyulást."

A szakemberek kiemelték, hogy a tájékoztató füzetek az orvosok munkáját is megkönnyíthetik, sőt akár jogi védelmet is nyújthatnak. Ha ugyanis felírják a kezelőlapra, hogy átadták a tájékoztatót, később ezzel bizonyíthatják, hogy nem engedték el információ nélkül a beteget.

Huták Judit

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt északon a változó felhőzet mellett hosszabb napos időszakok is előfordulnak, délen azonban sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag