+16° - +38°
Nincs front

Bemutatkozik a Szegedi Sebészeti Klinika

A Szegedi Sebészeti Klinika Magyarország egyik legnagyobb múltú sebészeti intézete, mely Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Szolnok megye vonzáskörzetéből látja el a betegeket.

Egy kis kórháztörténet

A trianoni béketárgyalások után a Kolozsvári Egyetem jogutódjának tekinthető Szegedi Egyetemet 1921. október 9-én nyitották meg. Az egyetemi intézetek végleges épületeinek építése gróf Klebelsberg Kunó kultuszminiszter döntése nyomán Korb Flóris tervei alapján 1926-ban indult meg, és 1929-ben fejeződött be. A Sebészeti Klinikán az átadást követően 120 ágy működött.

A klinika első igazgatója Vidakovits Kamilló professzor volt, és a világháború végéig olyan ismert sebészek dolgoztak itt, mint Bugyi István és Hedri Endre professzorok, Szabó Dénes és Troján Emil magántanárok. 1951-ben a Sebészeti Klinika épületében létrehozták a II. számú Sebészeti Klinikát - Láng Imre professzor vezetése alatt. Az újonnan alakult klinikán az általános és baleseti sebészeti tevékenységen kívül korszerű idegsebészeti osztályt szerveztek. Az idegsebészeti és baleseti sebészeti osztályból, valamint a később az I. Sebészeti Klinikáról átvett ortopédiai osztályból szervezték meg utóbb az Idegsebészeti, Ortopédiai, valamint a Traumatológia Klinikát az egyetem új, 400 ágyas épületében. Az eredeti intézet mint I. sz. Sebészeti Klinika működött tovább.
Vidakovits professzort Prochnow Ferenc és Jáki Gyula követte, majd 1958. május 1-jén a klinika élére Petri Gábort nevezték ki. Az ő munkássága alatt a korábban általános és baleseti sebészettel és urológiával foglalkozó intézetben számos új sebészeti szakterület indult rohamos fejlődésnek, és vált európai színvonalúvá.

Miután a Műtéttani Intézet a Sebészeti Klinika épületébe költözött, egyedülálló lehetőség nyílt a klinikai és kísérletes munka összehangolására. Ebben az időben Kulka Frigyes a mellkassebészet, Imre József a nyelőcsősebészet, Kovács Gábor a szívsebészet, Németh András a művesekezelés és a vesetranszplantáció, Gál György a művesekezelés, Baradnay Gyula a vastagbélsebészet, Pepó János pedig az érsebészet területén végzett úttörő munkát.

Boros Mihály az aneszteziológia és intenzív terápia területén szerzett ezen évek alatt múlhatatlan érdemeket, melynek következtében 1985-ben megalakult az önálló Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet. Az első hazai vesetranszplantációt 1962-ben végezték Németh András és Petri Gábor professzorok vezetésével, mellyel örökre beírták magukat a magyar sebészet történetébe. Rendszeres veseátültetést 1981 óta végeznek a klinikán.

A klinika élére 1982. január 2-án Karácsonyi Sándort nevezték ki. Munkássága alatt a klinika tevékenysége a máj- és a hasnyálmirigy-sebészet bevezetésével bővült. 1985-ben a szívsebészeti osztály Kovács Gábor vezetése alatt önállósodott szervezetileg.

Karácsonyi professzor távozását követően a klinika vezetését 1993. március 1-jén Balogh Ádám vette át. Vezetése alatt a klinika valamennyi speciális tevékenysége aktívan tovább működött, az onkológiai és az érsebészeti profil bővült, és a daganatos betegeket ellátására több szakmát felölelő, ún. multidiszciplinális munkacsoportok alakultak. A Sebészeti Klinika jelenlegi igazgatója Lázár György professzor, aki 2004. június 20-án kapott kinevezést a vezetői feladatok ellátására.

A klinika jelene

A klinika tevékenységi köréhez tartozik az általános sebészet teljes skálája (endokrin-, máj-, nyelőcső- és vastagbélsebészet), valamint mellkas-, ér- és transzplantációs sebészet. A regionális feladatok ellátása mellett jelentős részt vállal a klinika területi sürgősségi szakellátásban is.

A Klinika "B" részlegén végzik az egynapos sebészeti ellátást, a betegeket nemrég felújított, korszerű kórtermekben ápolják, ahol minden kórteremhez külön tusoló és mosdó tartozik.

A klinika szakmai potenciálja sokoldalúságában rejlik, hiszen hazánkban úttörő szerepet vállalt a minimálisan invazív sebészi technika bevezetésében és elterjesztésében. A módszer megváltoztatta a sebészet szinte minden ágát, lecsökkentette az ápolási időt, és számos hagyományos eljárást teljesen kiszorított a klinikai gyakorlatból. Az általános és mellkassebészet területén számos új műtéti típust elsőként végeztek az országban, melyeket azóta rutineljárásként alkalmaznak. A klinika szinte minden profiljának munkája mind hazai szinten, mind nemzetközileg elismert.

Tervek

A jövőben a meglévő klinikai profilok szakmai lehetőségeinek további bővítése, javítása a fő cél. A tervek között szerepel egy új, minimálisan invazív műtő létrehozása, valamint az intraoperatív angiológia lehetőségének megteremtése, illetve a nagy hagyományokkal büszkélkedő transzplantációs repertoár szélesítése. A cukorbetegségben szenvedő betegek kezelésében újdonságnak számító hasnyálmirigyszigetsejt-átültetést rutineljárássá szeretnék fejleszteni, hiszen állami támogatással Magyarország - és egyben Kelet-Európa - első hasnyálmirigyszigetsejt-izoláló laboratóriuma épült fel Szegeden. Az élődonor szervátültető program elindításától a veseátültetések számának és eredményeinek további javulását várják, közép- és hosszútávon pedig a tüdő- és a májátültetés feltételeit is szeretnék megteremteni.

Szegedi Sebészeti Klinika
Főigazgató:Dr. habil. Lázár György
Osztályok száma:7
Kórházalapítás:1921. október 9.
Vonzáskörzet:Csongrád, Bács-Kiskun, Békés, Szolnok megye
Ellátott fekvőbetegek száma:6390 fő / 2009.
Ellátott járóbetegek száma:29700 fő / 2009.
Orvoslétszám:33
Egészségügyi szakdolgozói létszám:115
Alapítvány: Klinikai Sebészet Fejlődéséért Alapítvány
Bankszámla száma:HKB Bank 10300002-28528375-00003285
Honlap:www.surg.szote.u-szeged.hu


Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +38 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, néhol lehet zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag