Bemutatkozik a Pécsi Irgalmasrendi Kórház

A Betegápoló Irgalmasrend 1650-ben Szepesváralján (mai Szlovákia területe) hozta létre első rendházát. A 18. század végére már 8 rendházuk és kórházuk volt. 1856-ban 13 intézménnyel megalakult az önálló magyar rendtartomány.

Érdekesség

Korábban a bécsi Szentmiklóssy szegény rászorulóként kapott ellátást-ápolást a kórházban, és az ott tapasztaltak miatt később vagyonosként támogatást nyújtott az eladósodott kórháznak.

A Pécsi Irgalmasrendi Kórház 1796-ban 12 ággyal kezdte meg működését, ahol az ápoltak számára minden ingyenes volt. Az 1840-es évektől a kórház 24 ággyal rendelkezett és több mint 400 beteget kezeltek évente. 60 évvel a kezdet után az ingyenes betegellátás a növekvő betegszámmal a kórházat anyagilag súlyos helyzetbe hozta, ám ekkor egy vagyonos polgár, Szentmiklóssy János alapítványával a kórház segítségére sietett.
A századforduló körül 40 ággyal, sebészettel működött a kórház, jelentős járóbeteg-ellátással, 3 orvossal és fizetett ápoló személyzettel. 1924-ben, az Erzsébet Tudományegyetem Pécsre költözésével a kórház jelentősége csökkent az egyetemi klinikák meghatározó szerepe miatt. Később a Belgyógyászati Klinikával összehangoltan végezte munkáját egy "világi" főorvos irányítása alatt, majd egy tollvonással államosították. Az intézménybe a II. számú Belgyógyászati és Sebészeti Klinikát telepítették.

Fotó: Gyarmati Beáta

1990-ben P. Dömötör Hilár fáradhatatlan munkája eredményeként felmerült az Pécsi Irgalmasrendi Kórház újraindításának lehetősége, melyhez az alapot az 1992. évi tulajdonrendezés teremtette meg, majd egy 10 éves formális együttműködés következett az Egyetemmel - azzal együtt, hogy a rendház egy részét birtokba vehették a szerzetesek.

A rend fenntartásában 2004 augusztusában indult újra a kórházi tevékenység, 18 hospice ágyon. Ezt követte 2008 októberétől további 5 hospice és 30 db ápolási ágy. 2009-ben 40, 2010 pedig 24 krónikus belgyógyászati ággyal bővült Pécs város szívében intézményünk. A folyamatos felújításoknak köszönhetően a kórház homlokzata és a kórtermei is megújultak, megszépültek.

Jelenleg Pécs és Baranya megye lakosságának hospice és krónikus ellátását 117 ágyon tudjuk biztosítani a Rend küldetésével összhangban, melynek alapértékei a "minőség, spiritualitás, elfogadás, felelősség és hospitalitás". Munkánkat rendi jelmondatunk szellemében végezzük: "Kapunk tárva, a szívünk még inkább".
23 ágyas tiszta profilú hospice osztályunk a haldokló, végstádiumú betegek ellátását végzi. 30 ággyal működő ápolási osztályunk, azon betegek részére szerveződött egység, akiknek az állapota nem indokolja a folyamatos orvosi ellátást, de átmenetileg még szükségük van megfelelő alap-, és szakápolásra, illetve a szeretetteljes gondozásra. Elsősorban ápolási feladatokat lát el, zömében idős, magatehetetlen betegek részére, akiket a család otthon nem tud ellátni.
Kórházunk 64 ágyas krónikus belgyógyászati osztályán elsősorban a belgyógyászati, traumatológiai betegségek utókezelése történik. Fő célunk a beteg állapotának javítása, stabilizálása, melyet gyógyszeres kezelésen kívül gyógytornász és más szakemberek bevonásával érünk el. Ennek megvalósítása komplex lelki, szakmai, hitbéli szemléletet igényel, és olyan összetett feladatot jelent, ahol a multidisciplináris megközelítés gyakorlata kell, hogy érvényesüljön.

Osztályainkon számos nagyszabású munkálatokat hajtottak végre. A betegellátás 1, 2, 3, 4 és 5 ágyas kényelmes, otthonos, fürdőszobás és vizesblokkal rendelkező kórtermekben történik. Az orvosi és ápolói szolgálatot gyógytornász, masszőr, fizioterapeuta, dietetikus, pszichológus és szociális munkás segíti. Az osztályokon 24 órás orvosi ellátás van, állandó és több "külső" orvos bevonásával.

A szabad vallás gyakorlásához kápolna, templom áll a betegek, hozzátartozók rendelkezésére. Ezt a szolgáltatást mind a járó, mind az ülni tudó betegek szívesen veszik igénybe. Intézményünk krónikus belgyógyászati osztálya és ápolási osztálya a híd szerepét tölti be az aktív ellátás és az idősotthoni elhelyezés között.

Pécsi Irgalmasrendi Kórház
Főigazgató: Brambauer Zsolt
Kórházalapítás: 1796
Osztályok száma: 3
Vonzáskörzet: Pécs és környéke
Ellátott fekvőbetegek száma: 1081
Orvos létszám: 16 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 57 fő
Aktív betegágyak száma: 117
Alapítvány: Irgalmasrendi Kórház Alapítvány
Bankszámla száma: 10940000-00000014-82610008


Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-4, +1 °C
Minimum:
-10, -4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a változó felhőzet mellett keleten több, nyugaton kevesebb felhő lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag