Bemutatkozik a debreceni Bőrgyógyászati Klinika

Égési sérüléseket, bőrbetegeket látnak el nagy hozzáértéssel a DEOEC Bőrgyógyászati Klinikáján, illetve többek között különböző gyógyszerkísérletekben is részt vesznek.

Gyógyító tevékenység

A DEOEC Bőrgyógyászati Klinikán a 40 ágyas általános bőrgyógyászat mellett 25 általános és 4 intenzív ágyas Égési-dermatochirurgiai osztály működik, mely az országban a bőrgyógyászati fekvőbeteg részlegek között egyedülálló. 2010-ben egy pályázat segítségével teljesen megújult az osztály.

A debreceni Bőrgyógyászati Klinika

A debreceni Bőrgyógyászati Klinika
A klinikán 10 szakambulancia is működik, heti 248 szakorvosi órával, az évi járóbeteg forgalom 60000-65000 fő között van. Különösen nagy forgalom van a speciális szakambulanciákon, a regionális feladatot ellátó allergológia-immunológia, dermatoonkológiai, fotodermatológia, fototerápia, psoriasis és a sebkezelő-flebológiai szakrendeléseken. Az intézet rendszeresen részt vesz forgalomban még nem lévő gyógyszerek klinikai vizsgálatában.

A járó- és fekvőbetegek definitív ellátását a szakorvosi, asszisztensi, ápolónői munkán kívül a Bőrgyógyászati Klinika által működtetett laboratóriumok, klinikai, szövettani, mikológiai laboratórium segíti. A klinikai laboratóriumban fő profil a gyógyszerallergia in vitro vizsgálata. A mikológiai laboratóriumban a patogén gombák tenyésztésére, illetve species tipizálásra van lehetőség. A dermatopatológiai laboratóriumban patológus szakorvos irányításával évente 3500 minta feldolgozása történik. A minták többségét a bőrből eltávolított jó- és rosszindulatú daganatok teszik ki, de feldolgoznak diagnosztikai, illetve differenciál diagnosztika céljából egyéb bőrbiopsziákból származó anyagokat is. A diagnosztikában a rutin szövettani vizsgálatok mellett gyorsfagyasztásos technikára, hisztokémiai, immunhisztokémiai (immunfluorescens és immunperoxidáz módszer) vizsgálatokra és Mohs surgery (mikroszóposan kontrollált sebészet) kivitelezésére is van lehetőség.

A klinikán 15 szakorvos, 1 szakorvosjelölt, 2 rezidens dolgozik. Az orvosok közül 12 fő tudományos minősítéssel (ebből 4 akadémiai nagydoktor), 11 fő a bőrgyógyászati szakvizsgán kívül ráépített, egyéb szakvizsgával is rendelkezik (klinikai immunológia-allergológia, orvosi laboratóriumi diagnosztika, klinikai onkológia, általános sebészet, plasztikai sebészet, anaesztheziológia és intenzív terápia, patológia, klinikai farmakológia). A szakdolgozók többsége hosszú évek óta a klinikán dolgozik, így speciális tapasztalattal rendelkezik a bőrgyógyászati betegek ellátásában. Munkájukat lelkiismeretes, a betegekre odafigyelő, kisegítő és adminisztratív személyzet egészíti ki.

Oktatási tevékenység

A bőr- és nemigyógyászat oktatása szemeszterenként történik mind a magyar, mind az angol nyelvű képzésben, az általános orvoskaron az V. éven, a fogorvos karon a IV. éven. A bőrgyógyászati graduális képzésben egyaránt hangsúlyt fektetnek a legkorszerűbb elméleti ismeretek és a gyakorlati tudás átadására.

Az oktatásban kiemelt szerepe van a betegvizsgálatnak, mivel a dermatológiában nagy jelentőségű a látott kép. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztik az oktatási segédanyagokat. A tanteremben és előterében 1935 óta ma is megtekinthető az egyedülálló moulage gyűjtemény. A korábban dia formájában megőrzött, hatalmas klinikai képanyag 1995-től már digitális formában is hozzáférhető, a hozzá kapcsolódóan kifejlesztett számítógépes keresőprogram segítségével ezek a képek kiválóan alkalmazhatók a diagnosztikán kívül az oktatásban is.
A graduális képzéshez kapcsoltan évről évre kreditpontos kurzusokat indítanak. A klinikán évente 5-6 diplomamunka és 2-3 TDK pályamunka készül (érdekes eseteket, kórképeket, betegségcsoportokat feldolgozó értekezések, kísérletes munkából származó dolgozatok).

A posztgraduális oktatásban bőrgyógyász rezidensek és szakorvosjelöltjek felkészülését rendszeres referálók szervezésével is segítik. Évenkénti továbbképzéseinkre a régión túlról is érkeznek szakorvosok és szakorvosjelöltek. Háziorvosok számára is rendszeresen szerveznek továbbképzéseket. Emellett részt vesznek a Ph.D. képzésben, minden évben indítanak kurzusokat a klinikán dolgozó vezető oktatók kutatási területén, meghívott előadókat is bevonva.
A posztgraduális képzés aktivitását jól jellemzi a klinika által szervezett számos tudományos ülés.

Tudományos tevékenység

A klinika vezető oktatói révén 4 doktori programhoz csatlakozva folyik a kutatómunka. A klinika kutatói számos pályázatot nyertek (OTKA, ETT, Mecenatúra, TEVA, TEMPUS-Leonardo, MAKIT, Spanyol-Magyar Kormányközi pályázat, Nanoderm Eu. pályázat, OTKA-műszerpályázat, Szak- és továbbképzés infrastrukturális és tárgyi feltételeinek javítása pályázat, IKUT-Derminova).
A munkatársak együttmőködnek mind hazai, mind külföldi intézettekkel. Fő kutatási profilok: onkológia, fotodermatológia, allergológia, phlebológia, sebgyógyulás.

DEOEC Bőrgyógyászati Klinika
Főigazgató:Prof. Dr. Remenyik Éva
Osztályok száma:15
Vonzáskörzet:Hajdú-Bihar megye
Ellátott fekvőbetegek száma:3788 fő / 2009.
Ellátott járóbetegek száma:59 944 fő / 2009.
Orvoslétszám:18
Egészségügyi szakdolgozói létszám:39
Alapítvány:Szodoray Alapítvány
Bankszámla száma:11625009-07950100-25000009


Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Influenzatérkép

november 25. - december 01.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
6 190
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-1, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az északi országrészben borult, párás idő várható, helyenként ónos szitálással és hószállingózással.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag