Barát nélkül hamarabb halunk meg

Noha a kevés közeli barát hiánya hozzájárul a rosszabb egészséghez az idősebb felnőttek körében, azok, akik emellett még magányosan is érzik magukat, még nagyobb kockázatnak vannak kitéve - derül ki a Chicago Egyetem kutatásából. Az egyedülléthez jól alkalmazkodó időseknél nem fordulnak elő hasonló egészségügyi problémák.

Ez az első vizsgálat, amely a kétféle izoláció és az egészség közötti kapcsolatot elemezte. A kutatók megvizsgálták, hogy milyenek az idősebb felnőttek szociális kapcsolatai és hogy szociálisan mennyire aktívak, mennyire érzik magukat magányosnak, és mennyire számítanak arra, hogy a barátok és a család szükség esetén segítene.

"A szociális elszigetelődés rosszabb egészségi állapottal asszociált, függetlenül attól, hogy az illető magányosan érzi-e magát, vagy hiányolja a szociális támogatást" - közölte Linda Waite társszerző, aki a szociológia Lucy Flower professzora a Chicago Egyetemen, és az öregedés témájának szakértője.

Ugyanakkor a kutatók eltérő kapcsolatot találtak a szociális izoláció és a szellemi egészség között. "A szociális elszigetelődés és a szellemi egészség közötti kapcsolat úgy tűnik, a magányból és aszociális támogatás hiányának érzetéből fakad" - magyarázta Waite.

Az önmagát legjobban elszigetelődöttnek tartó idősebb felnőttek 65 százalékkal több depressziós tünetről számolnak be azokhoz képest, akik a legkevésbé érzik magukat elszigetelődve, függetlenül a kapcsolataik valódi mértékétől. A rossz szellemi egészség következményei jelentősek lehetnek, mert a romló szellemi állapot csökkenti az emberek testmozgáshoz való kedvét, és fokozhatják az egészségre kockázatos magatartásmódokat, például a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

A vizsgálat eredményei:

A legjobb szociális kapcsolatokkal rendelkező idősebb felnőttek háromszor nagyobb valószínűséggel számolnak be nagyon jó vagy kiváló egészségi állapotról, a legkevesebb kapcsolattal rendelkezőkhöz képest, függetlenül attól, hogy elszigetelődöttnek érzik-e magukat. Akik a legkevésbé érzik magukat elszigetelődve, azok ötször nagyobb valószínűséggel számolnak be nagyon jó vagy kiváló egészségi állapotról, azokhoz képest, akik a legnagyobb mértékben tartják magukat elszigetelődve, függetlenül a szociális kapcsolataik valódi mértékétől. A szociális elszigetelődés nem áll összefüggésben a szellemi egészséggel, kivéve, ha a magány és az izoláció érzését kelti.
Azok az idősebb felnőttek, akik ellenállnak a szociálisan izoláló körülményeknek, vagy elvárásaikon úgy változtatnak, hogy nem alakul ki bennük a magányosság érzése, jobban teljesítenek. "Jobban meg kell értenünk, hogyan adaptálódnak az idősebb emberek szociális kapcsolataik változásához"- tette hozzá Waite.

Waite a vizsgálatot Erin York Cornwell vezető szerzővel végezte, aki a Cornell Egyetem szociológus posztdoktori munkatársa. Kutatásukhoz a Nemzeti Szociális Élet, Egészség és Öregedés Projekt eredményeit elemezték, amely az idősebb felnőttekről készült országos reprezentatív vizsgálat az Öregedés Nemzeti Intézetének támogatásával. A vizsgálat során 3000 fő 57-85 év közötti embert kérdeztek ki 2005 és 2006 között. A vizsgálat mérete miatt a kutatók megállapíthatták az idősebb felnőttek szociális hálózatait, a szociális eseményeken való részvételüket, a magány és barátok és családtagok segítségének vagy tanácsának elérhetőségéről képzett érzéseiket. Érdeklődtek ezen kívül testi és szellemi egészségük iránt, valamint hogy szomorúnak vagy depressziósnak érzik-e magukat.

A felmérés segíthet olyan programok megtervezésében, amelyek a szociális elszigetelődés és a magány problémáit kompenzálhatják az idősebb emberek számára. Az öregedéssel gyakran jár együtt a szociális kapcsolatok megváltozása, ahogy az emberek nyugdíjba vonulnak, új foglalatosságot találnak, elviselik szeretteik elvesztését és egészségi állapotuk is változik.

"Egyes idősebb felnőtteknek a barátok és a család egyre zsugorodó köre magányhoz és elszigeteltséghez vezethet. Eredményeink azt sugallják, hogy akik úgy alkalmazkodnak a hiányokhoz, hogy nem érzik magukat elszigetelődve, egészségesebbek mind testileg mind lelkileg" - magyarázta Corwell.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag