Bálint-módszer: így segít a háziorvosoknak

Nagy megkönnyebbüléssel jár, ha terheinket megoszthatjuk másokkal. A "nem vagy egyedül" élmény segíti a mindennapi munkát, a csoportmunka pedig fejleszti az önismeretet.

Igencsak magányos munka a háziorvosé összehasonlítva a kórházakban, szakrendelőkben dolgozó kollégáival. Nincs kivel megbeszélnie, hogy mit tegyen például azzal a betegével, aki mindig a rendelési idő végén esik be, aki nem követi az utasításokat, aki követelőző, aki maga akar diktálni. Ezt a magára hagyottságot kívánják feloldani a Bálint-csoportok, amelyek közül a legújabbat budapesti háziorvosoknak szervezi a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság. A szervezet elnökét, az új Bálint-csoport vezetőjét dr. Dobó Katalin háziorvos-belgyógyász-pszichoterapeutát az orvosi kamara honlapja kérdezte.

háziorvos
A beteg és háziorvos közötti kapcsolat nem mindig felhőtlen. A doktoroknak is kell a támogatás

A Bálint-csoportok lényege az esetmegbeszélés - fejtette ki Dobó Katalin. A csoportban egy háziorvos elmond például egy olyan esetet, történetet, amely nyomasztja. Erre a többiek reagálnak, esetleg elmondják hasonló tapasztalataikat, megosztják egymással gondolataikat, érzéseiket. A csoport számtalan nézőpontot, réteget bont ki, amelyből végül egy összetett kép alakul. Az esethozó számára a történetnek, betegével való kapcsolatának eddig rejtett, nem tudatosuló aspektusai is feltárulnak. A Bálint-csoportban azt is megtapasztalhatják a résztvevők, hogy mások is kerülhetnek nehéz helyzetekbe. Nagy megkönnyebbüléssel jár, hogy a terheket megoszthatják másokkal.


Tipikus probléma például, ha a páciens a háziorvos barátja. De az sem könnyű helyzet, ha a beteg viselkedésével feldühíti az orvost, akinek ennek ellenére segítenie kell. Vagy mit lehet kezdeni azzal a helyzettel, ha a beteg állandóan hívogatja az orvost, és minden nap ott ül a rendelésen?! Ilyen és hasonló esetekre keresik a Bálint-csoportokban a megoldást.

A kezelés rovására mehet, ha az orvos és a beteg nem találja meg a közös hangot, sokszor azonban még a kórházban dolgozók sem tudnak szót érteni egymással. A Pozitív Attitűd Formálás - Az emberibb egészségügyért egy nonprofit civil szerveződés, amely a bizalmat szeretné visszajuttatni az egészségügybe. Részletek!

Bálint Mihály háziorvosokkal és nekik dolgozta ki a módszert. Ma már az orvoslás különböző területein működnek ilyen csoportok, sőt olyan szakmai területeken is, ahol a kliens-segítő kapcsolat a munka fontos részét képezi - mondta el Dobó Katalin. Ilyen terület a pedagógia, a tanácsadás, a szociális munka, az idősek-betegek ápolása, a jog, a humán erőforrások. Ezekben a munkákban a legfontosabb ugyanis a kiégés megelőzése, amelynek a Bálint-csoport az egyik leghatékonyabb módszere.

Bálint Mihály 1896-ban Budapesten született, 1938-ban Angliába emigrált, és 1970-ben Londonban halt meg; orvos és pszichoanalitikus volt. A pszichoanalízis úgynevezett budapesti iskolájának képviselője. Úttörő elméleti munkái mellett a később róla elnevezett "Bálint- csoport" tette igazán ismertté, amelyet Londonban fejlesztett ki. A módszert a mai napig az egész világon alkalmazzák Németországtól, ahol a háziorvosi képzés része a Bálint-csoport az Egyesült Államokig, ahol szintén rengeteg ilyen csoport működik. Bálint Mihály, akit a pszichoszomatika egyik megalapítójaként is számon tartanak, az egyik legtöbbet idézett orvos az egész világ orvosi irodalmában.

A tapasztalatok alapján a Bálint-csoportban végzett munka hatására javul az orvos-beteg közötti kapcsolat, hiszen a beteg lelkére, érzéseire, kapcsolataira is figyelmet fordít az orvos, és csökken a rendelőkben a forgalom. Az is egyértelmű, hogy akik részt vesznek a Bálint-csoport munkájában, szakmailag hatékonyabbnak érzik magukat, és pár év után a személyiség pozitív változását is megtapasztalhatják magukon.

Forrás: MOK

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag