+3° - +10°
Kettős front

Bálint-módszer: így segít a háziorvosoknak

Nagy megkönnyebbüléssel jár, ha terheinket megoszthatjuk másokkal. A "nem vagy egyedül" élmény segíti a mindennapi munkát, a csoportmunka pedig fejleszti az önismeretet.

Igencsak magányos munka a háziorvosé összehasonlítva a kórházakban, szakrendelőkben dolgozó kollégáival. Nincs kivel megbeszélnie, hogy mit tegyen például azzal a betegével, aki mindig a rendelési idő végén esik be, aki nem követi az utasításokat, aki követelőző, aki maga akar diktálni. Ezt a magára hagyottságot kívánják feloldani a Bálint-csoportok, amelyek közül a legújabbat budapesti háziorvosoknak szervezi a Magyarországi Bálint Mihály Pszichoszomatikus Társaság. A szervezet elnökét, az új Bálint-csoport vezetőjét dr. Dobó Katalin háziorvos-belgyógyász-pszichoterapeutát az orvosi kamara honlapja kérdezte.

háziorvos
A beteg és háziorvos közötti kapcsolat nem mindig felhőtlen. A doktoroknak is kell a támogatás

A Bálint-csoportok lényege az esetmegbeszélés - fejtette ki Dobó Katalin. A csoportban egy háziorvos elmond például egy olyan esetet, történetet, amely nyomasztja. Erre a többiek reagálnak, esetleg elmondják hasonló tapasztalataikat, megosztják egymással gondolataikat, érzéseiket. A csoport számtalan nézőpontot, réteget bont ki, amelyből végül egy összetett kép alakul. Az esethozó számára a történetnek, betegével való kapcsolatának eddig rejtett, nem tudatosuló aspektusai is feltárulnak. A Bálint-csoportban azt is megtapasztalhatják a résztvevők, hogy mások is kerülhetnek nehéz helyzetekbe. Nagy megkönnyebbüléssel jár, hogy a terheket megoszthatják másokkal.


Tipikus probléma például, ha a páciens a háziorvos barátja. De az sem könnyű helyzet, ha a beteg viselkedésével feldühíti az orvost, akinek ennek ellenére segítenie kell. Vagy mit lehet kezdeni azzal a helyzettel, ha a beteg állandóan hívogatja az orvost, és minden nap ott ül a rendelésen?! Ilyen és hasonló esetekre keresik a Bálint-csoportokban a megoldást.

A kezelés rovására mehet, ha az orvos és a beteg nem találja meg a közös hangot, sokszor azonban még a kórházban dolgozók sem tudnak szót érteni egymással. A Pozitív Attitűd Formálás - Az emberibb egészségügyért egy nonprofit civil szerveződés, amely a bizalmat szeretné visszajuttatni az egészségügybe. Részletek!

Bálint Mihály háziorvosokkal és nekik dolgozta ki a módszert. Ma már az orvoslás különböző területein működnek ilyen csoportok, sőt olyan szakmai területeken is, ahol a kliens-segítő kapcsolat a munka fontos részét képezi - mondta el Dobó Katalin. Ilyen terület a pedagógia, a tanácsadás, a szociális munka, az idősek-betegek ápolása, a jog, a humán erőforrások. Ezekben a munkákban a legfontosabb ugyanis a kiégés megelőzése, amelynek a Bálint-csoport az egyik leghatékonyabb módszere.

Bálint Mihály 1896-ban Budapesten született, 1938-ban Angliába emigrált, és 1970-ben Londonban halt meg; orvos és pszichoanalitikus volt. A pszichoanalízis úgynevezett budapesti iskolájának képviselője. Úttörő elméleti munkái mellett a később róla elnevezett "Bálint- csoport" tette igazán ismertté, amelyet Londonban fejlesztett ki. A módszert a mai napig az egész világon alkalmazzák Németországtól, ahol a háziorvosi képzés része a Bálint-csoport az Egyesült Államokig, ahol szintén rengeteg ilyen csoport működik. Bálint Mihály, akit a pszichoszomatika egyik megalapítójaként is számon tartanak, az egyik legtöbbet idézett orvos az egész világ orvosi irodalmában.

A tapasztalatok alapján a Bálint-csoportban végzett munka hatására javul az orvos-beteg közötti kapcsolat, hiszen a beteg lelkére, érzéseire, kapcsolataira is figyelmet fordít az orvos, és csökken a rendelőkben a forgalom. Az is egyértelmű, hogy akik részt vesznek a Bálint-csoport munkájában, szakmailag hatékonyabbnak érzik magukat, és pár év után a személyiség pozitív változását is megtapasztalhatják magukon.

Forrás: MOK

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban hétfon délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan várható további eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag