Bajt jelez, ha nem használ a pajzsmirigy-gyógyszer

Hasfájás, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, fogyás vagy hízás: ezek a pajzsmirigy alul- és túlműködés tünetei is lehetnek. Ám ha már szedjük a pajzsmirigyzavarra ajánlott gyógyszereket, és panaszaink még mindig nem múltak el, akkor előfordulhat, hogy más probléma is van a háttérben.

Mi állhat még a panaszok hátterében? A kérdésre dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa válaszol.

Autoimmun eredetű pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigy-rendellenességek kialakulásának több oka is lehet, ezek egyike az autoimmun eredet. Graves-Basedow kórnak nevezzük a túlműködéssel járó, Hashimoto thyreoditis-nek pedig az alulműködéssel járó autoimmun eredetű pajzsmirigybetegséget.

gluténérzékenység, cölikália, autoimmun betegség, pajzsmirigybetegség
gluténérzékenység, cölikália, autoimmun betegség, pajzsmirigybetegség

A túlműködés mellett a betegeknél fogyás következik be, jellemző panasz a hasmenés. Az alulműködés ezzel szemben hízást, székrekedést, puffadást és hasfájást is okozhat, de a betegnél nem ritkák a refluxos panaszok sem. Ezek a tünetek apajzsmirigygyógyszer megfelelő dózisban történő szedésével rendszerint rövid időn belül rendeződnek - ha nincs egyéb ok a háttérben. Előfordul azonban, hogy egyes panaszok továbbra sem szűnnek, így a betegek gasztroenterológushoz fordulnak - magyarázza a szakértő.

Mi lehet a háttérben?

A cölikália árulkodó tünetei:

 • fogyás
 • székrekedés
 • hasmenés
 • vashiányos vérszegénység
 • hasfájás
 • puffadás
 • Azautoimmun betegségekgyakran társulnak más autoimmun betegségekkel. Ha a betegnél igazolódik a Graves-Basedow kór vagy a Hashimoto betegség diagnózisa, akkor javasolt szűrővizsgálatot végezni az autoimmun eredetű gluténérzékenység (más néven cöliákia) miatt is. "A cöliákiás betegek mintegy 10 százalékának van autoimmun pajzsmirigybetegsége. Az átlag populációhoz képest 4,4-szer nagyobb esélyük van Hashimoto kialakulására és 2,9-szer nagyobb a rizikójuk Graves-Basedow kórra" - ismertette a gasztroenterológus. Két autoimmun betegség tehát gyakran együtt van jelen egyazon betegnél.

  A cöliákia vérvizsgálattal és gyomortükrözés elvégzésével diagnosztizálható. Ha az eredmények igazolják, hogy valóban fennáll az autoimmun pajzsmirigybetegség mellett cöliákia is, akkor szigorú gluténmentes diétát kell tartani. Ennek segítségével a hasi panaszok is rendeződni fognak.

  Olvassa el aktuális cikkeinket!

  A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +17, +22 °C
  Minimum: +7, +12 °C

  Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

  Egészséget befolyásoló hatások:

  Légnyomás emelkedés