Bajt jelez a reggeli izomfájdalom

Egy alattomos, kezdetben enyhe tünetekkel jelentkező, lassan kialakuló betegség is okozhat reggeli izomfájdalmat és ízületi merevséget. A probléma elsősorban a 20 év körüli vagy idősebb nőknél jelentkezik.

A többi autoimmun betegséghez hasonlóan a kevert kötőszöveti betegség (MTCD) pontos kiváltó okai sem ismertek. A probléma a kötőszövet mellett az izmokat, ízületeket és belső szerveket, sejtek közötti szöveteket is érinti. A kórképről dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

ízület, ízületi fájdalom, ízületi merevség, kevert kötőszöveti betegség, MTCD, autoimmun betegség
Jellemző tünet a reggel jelentkező ízületi merevség. Fotó: 123rf

Milyen tüneteket okoz?

Jellemző tünete a reggeli órákban jelentkező izomfájdalom és ízületi merevség. Gyakran hőemelkedéssel és bőrfeszüléssel jár. Árulkodó jel lehet az ujjak kolbászszerű duzzanata is. Egy, a Raynaud-szindrómánál is tapasztalható tünet is jelentkezhet: a hidegben az ujjak rövid időre elfehéredhetnek, elkékülhetnek. A betegség minden szervben érinti a kötőszöveteket, ezért idővel egyéb, főként a tüdőt, a veséket és a szívet érintő elváltozásokat is okozhat.

Lehetséges szövődményei

A betegség tüneteiről és kezeléséről itt olvashat bővebben!

Azautoimmun betegségeksorán a szervezet saját sejtjeit pusztítja el. Az MTCD esetében a kötőszöveti sejtek károsodása miatt a tüdőben romlik az oxigéncsere, a megnövekedett ellenállás következtében pedig a szívnek még intenzívebben kell dolgoznia. Emiatt légzési elégtelenség, szívelégtelenség és infarktus is kialakulhat. A vesék kiválasztó funkciója is károsodhat, aminek vesebetegség ésmagas vérnyomáslehet a következménye.

Hogyan kezelhető?

Az MTCD nem gyógyítható, de azimmunrendszerműködését gátló, úgynevezett immunszupresszív gyógyszerek és gyulladáscsökkentő szteroid készítmények alkalmazásával az állapotromlás lelassítható. Kutatások folynak a biológiai terápiák, a csontvelő-transzplantáció és az esetleges genetikai intervenciók hatásával kapcsolatban, így a jövőben talán egyéb kezelési lehetőségek is lesznek majd.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: