Azonnal törölje, ha ilyen üzenetet kap!

Hamis tartalommal kering e-mailen egy üzenet, amit ismeretlen személy egy tatabányai onkológus főorvos nevével hitelesítve terjeszt egy veszprémi családról - hívja fel a figyelmet a feol.hu.

Aki Maróti Szabolcsékról "Nyisd meg légy szíves!" tárgyú üzenetet kap, benne egy kisbaba képével, azzal segíthet, ha azonnal törli azt, mert a segélykérésnek nincs alapja. A rendőrség az ügyben feljelentést javasol, az informatikusok keresik a megoldást.
A levél szerint egy 29 éves apuka kér segítséget daganatos gyermeke gyógykezelésére. Nem kér pénzt, csak azt, hogy küldjük tovább minél több embernek. Azt állítja a levél, aki továbbküldi az üzenetet, az 32 forinttal segít a családnak.

Mindet törölje!

A HáziPatika.com-on tucatnyi levelet néztünk már végig, amelyek butaságot, féligazságot állítanak, és inkább árt, ha továbbküldi bárki, mást pedig bosszant, hogy újra és újra megkapja. Nézze végig a listát!

Maróti Rezsőt és feleségét megkereste a lap, és kiderült, nyolc-kilenc éve kezdődött el a kálváriájuk. Fiuk, Szabolcs már évek óta Budapesten él két egészséges gyermekével. A nevében hamisított üzenet így elsősorban a szülőket zaklatja fel újra és újra. A családot Veszprémben szinte mindenki ismeri, és ő maga sem tud arról, hogy rosszakarója lenne, ki él vissza a nevükkel. Gondolkodnak rajta, hogy feljelentést tesznek, de már így is túl sok időt elvett az életükből ez a bosszantó ügy. A hullámokban újra és újra előkerülő e-maileket rengeteg telefonhívás követi, érdeklődők, szánakozók, jóakarók özöne keresi őket" - idézi a lap.

Dr. Osváth Márta, a tatabányai Szent Borbála Kórház onkológus főorvosa, akinek a neve ott olvasható ennek a levélnek az elején, úgy keveredett bele az egészbe, hogy ő is, mint sokan mások, meggondolatlanul továbbította, segíteni akart, de arra már nem volt ideje, hogy meggyőződjön, igazat állítanak-e benne. Az orvos azóta is magyarázkodhat, számtalan kellemetlensége adódik ebből a lánclevélből, ami az ő nevével "hitelesítve" köröz a neten.

A levélről messziről látszik, hogy átverés

A budapesti Kürt Zrt. egyik vezetője, Fabiányi Gábor a lap kérdésére kifejtette: ezeket a leveleket a legjobb azonnal törölni. Mint mondja, több dologból is látszik, hogy a levél hazugságot állít: senki nem fizet ugyanis a továbbított levelek után, vajon ki, és hogyan is követhetné nyomon a leveleket? Jól bevált trükk az is, hogy a feladó nagyon megbízható dologra hivatkozik, például orvosra. Jellemző, hogy szívszorító dolgot ír, az empátiára épít. Valószínűleg már nem az eredeti feladó küldözgeti, hanem felbukkan valahol a régen elküldött üzenet és nagymamák, hiszékeny emberek továbbítják csupa szívjóságból.

Mielőtt tehát bármilyen körlevelet továbbküldenénk, győződjünk meg valódisága felől, keressünk rá, hogy nem született-e már hasonló cikk róla, miért is átverés!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-4, +1 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt több helyen tartósan párás és ködös marad az idő, az alacsonyszintű rétegfelhőzetből helyenként hószállingózás, ónos szitálás kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag