Azonnal törölje, ha ilyen üzenetet kap!

Hamis tartalommal kering e-mailen egy üzenet, amit ismeretlen személy egy tatabányai onkológus főorvos nevével hitelesítve terjeszt egy veszprémi családról - hívja fel a figyelmet a feol.hu.

Aki Maróti Szabolcsékról "Nyisd meg légy szíves!" tárgyú üzenetet kap, benne egy kisbaba képével, azzal segíthet, ha azonnal törli azt, mert a segélykérésnek nincs alapja. A rendőrség az ügyben feljelentést javasol, az informatikusok keresik a megoldást.

A levél szerint egy 29 éves apuka kér segítséget daganatos gyermeke gyógykezelésére. Nem kér pénzt, csak azt, hogy küldjük tovább minél több embernek. Azt állítja a levél, aki továbbküldi az üzenetet, az 32 forinttal segít a családnak.

A Nézze végig a listát! Maróti Rezsőt és feleségét megkereste a lap, és kiderült, nyolc-kilenc éve kezdődött el a kálváriájuk. Fiuk, Szabolcs már évek óta Budapesten él két egészséges gyermekével. A nevében hamisított üzenet így elsősorban a szülőket zaklatja fel újra és újra. A családot Veszprémben szinte mindenki ismeri, és ő maga sem tud arról, hogy rosszakarója lenne, ki él vissza a nevükkel. Gondolkodnak rajta, hogy feljelentést tesznek, de már így is túl sok időt elvett az életükből ez a bosszantó ügy. A hullámokban újra és újra előkerülő e-maileket rengeteg telefonhívás követi, érdeklődők, szánakozók, jóakarók özöne keresi őket" - idézi a lap.

Dr. Osváth Márta, a tatabányai Szent Borbála Kórház onkológus főorvosa, akinek a neve ott olvasható ennek a levélnek az elején, úgy keveredett bele az egészbe, hogy ő is, mint sokan mások, meggondolatlanul továbbította, segíteni akart, de arra már nem volt ideje, hogy meggyőződjön, igazat állítanak-e benne. Az orvos azóta is magyarázkodhat, számtalan kellemetlensége adódik ebből a lánclevélből, ami az ő nevével "hitelesítve" köröz a neten.

A levélről messziről látszik, hogy átverés

A budapesti Kürt Zrt. egyik vezetője, Fabiányi Gábor a lap kérdésére kifejtette: ezeket a leveleket a legjobb azonnal törölni. Mint mondja, több dologból is látszik, hogy a levél hazugságot állít: senki nem fizet ugyanis a továbbított levelek után, vajon ki, és hogyan is követhetné nyomon a leveleket? Jól bevált trükk az is, hogy a feladó nagyon megbízható dologra hivatkozik, például orvosra. Jellemző, hogy szívszorító dolgot ír, az empátiára épít. Valószínűleg már nem az eredeti feladó küldözgeti, hanem felbukkan valahol a régen elküldött üzenet és nagymamák, hiszékeny emberek továbbítják csupa szívjóságból.

Mielőtt tehát bármilyen körlevelet továbbküldenénk, győződjünk meg valódisága felől, keressünk rá, hogy nem született-e már hasonló cikk róla, miért is átverés!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)