Az orvosoknak ebben kell fejlődniük

Hiányosak az orvostanhallgatók gyakorlati ismeretei a táplálkozás területén egy friss felmérés szerint.

Mi a közös a diabéteszben, a szívbetegségekben és az elhízásban? - teszi fel a kérdést Brittany Risher, a Medium szerzője. Természetesen a választ is megadja: a megfelelő diéta segíthet ezeket az állapotokat javítani vagy megelőzni. A szakértők azonban azt állítják, hogy az orvosi képzés gyakran nem biztosítja a hallgatóknak azon információs és tanácsadási készségek elsajátításának lehetőségét, amik ahhoz lennének szükségesek, hogy képesek legyenek jövőbeli betegeiknek táplálkozás és életmód terén segítséget nyújtani - olvashatjuk a szerző témafelvetésében. A cikk neves szakemberek segítségével járja körül, mire is volna szükség ahhoz, hogy az orvosunk meg tudja mondani, mit együnk.

orvos, táplálkozás, diéta
orvos, táplálkozás, diéta

Régóta fennálló probléma

Annak, hogy az orvosok felkészületlennek érzik magukat a betegek táplálkozási tanácsadásában, öt évtizedre visszanyúló szakirodalma van - hangsúlyozta Jennifer Crowley. Az új-zélandi Aucklandi Egyetem táplálkozástudományi hallgatója szerzőtársaival a közelmúltban 24 olyan tanulmányt értékelt, amik a frissen végzett orvosok vagy még az oktatási rendszerben aktív orvostanhallgatók táplálkozástudományi oktatásról alkotott véleményét vizsgálták. Megállapították, hogy országától, a képzőhelytől vagy a felmérésben résztvevő évfolyamától függetlenül a hallgatók szeretnének magabiztosabb készségeket elsajátítani a betegek táplálkozási tanácsadásával kapcsolatban, ám nem jutnak hozzá ezekhez az ismeretekhez.

Aki jó példával jár elől...

A The Lancet Planetary Health-ben megjelent nemzetközi tanulmányból az is kiderült, az orvostanhallgatók nem éreznek elég önbizalmat ahhoz, hogy a táplálkozásukról konzultáljanak egy beteggel. "Ha egy páciens elmegy, és az orvos meg sem említi a diétát, akkor mi másra is gondolhatna a beteg, minthogy az nem fontos?" - teszi fel a kérdést a Gaples intézet preventív kardiológusa, Stephen Devries. Szerinte a táplálkozásnak nagyobb szerepet kell kapnia az egészségügyben.

A táplálkozás a biokémia és a fiziológia közötti kapcsolat, s azt ugyan megtanítják a hallgatóknak, hogy mi az anyagcsere, hogyan bontják le az enzimek az ételt, ám az, hogy a gyakorlatban hogyan alkalmazzák, fordítsák le ismereteiket a pácienseknek, már hiányzik. Nyilván ennek egyik oka, hogy az orvosképzés éveibe már így is rengeteg ismeret átadását kell besűríteni, hiszen az új sebészeti eljárásoktól, a gyógyszeripar fejlődésén át a diagnosztikai és kezelési innovációkig mindent be kell zsúfolni, így a prioritásból gyakran kimarad a táplálkozás, sőt, nem ritkán maguk az orvostanhallgatók, végzett orvosok saját életük menedzselésében sem sikeresek táplálkozás és egészséges életmód terén. Pedig, kutatások bizonyítják, hogy egy ezen a téren jó példát mutató orvos szívesebben beszélget el a betegeivel a diéta, az életmód egészségre gyakorolt fontos hatásairól, mint ebben kevésbé sikeres kollégái.

Használható tudás kell

A cikkben idézett tanulmány több lehetséges utat is felvázolt a probléma megoldására, mivel a szakemberek véleménye is eltérő. Néhányan például azt javasolják, a táplálkozási ismeretek elsajátítása az orvosok számára legyen kötelező, akár már a felvételinél.

A való világ nem feleletválasztós teszt; a kérdés, hogy hogyan tudják az ismereteiket a gyakorlatban alkalmazni - tromfol egy másik csoport, egyben azt is javasolva, hogy az amúgy is zsúfolt tanrendbe ne új kurzusként kerüljön a táplálkozási ismeret, hanem a meglévő tananyag egyes részeit egészítsék ki. Például amikor a magas vérnyomásról tanulnak, akkor azt is sajátítsák el, hogy milyen diétát kell tartani a hétköznapokban a megelőzéshez vagy a gyógyszeres kezelés melletti fenntartáshoz. Megint mások azt javasolják, az orvostanhallgatóknak főzőkurzusokon és más gyakorlati képzések során kellene fejlesztenie az ismereteit és készségeit e téren. Ideális esetben ezek az osztályok olyan különböző kulturális hiedelmeket és társadalmi-gazdasági tényezőket is tartalmaznának, amelyek befolyásolják az étkezési döntéseinket.

A helyes életmód és étrend 12 pontja

 • Fontos a változatosság
 • Kerüljük a zsírt!
 • Csökkentsük a só mennyiségét!
 • Figyeljünk oda az édességfogyasztásra
 • Tejtermékekre fel!
 • Gyümölcsök mindenekelőtt
 • A gabonák és a köretek is számítanak
 • Napi 4-5 étkezés javasolt
 • Igyunk eleget!
 • Vannak tiltott ételek?
 • Kerüljük a vörös húsokat!
 • A mozgás nagyon fontos
 • Minden pontról részletesebben itt olvashat.

  Azt már a cikk szerzője szögezi le a konklúzióban, hogy természetesen most is vannak olyan egyetemek, ahol a hallgatók választhatnak ilyen kurzusokból, de jó lenne, ha ez általánossá válna az orvosképzésben ezen ismeretek elsajátításának fontossága. Ha mindezt a változást globálisan sikerülne elérni, akkor talán 30-40 év múlva a táplálkozással kapcsolatos betegségek is jelentősen csökkennének. Amennyiben pedig széles körben elterjedne az életmód fókuszú gyógyászat, felismerve a táplálkozás, a testmozgás és a stressz kezelési szokások megfelelő ismeretével és elsajátításával járó előnyöket, az alapjaiban változtathatná meg az emberiség jövőjét.

  Forrás: Medium.com

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Nincs front
  Maximum: +23, +28 °C
  Minimum: +8, +13 °C

  Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

  Egészséget befolyásoló hatások: