Az orvosok visszautasítanák az általuk javasolt kezeléseket

Egy felmérés szerint a legtöbb halálos beteg orvos elutasítaná az agresszív kezelési módszereket.

A Stanford Orvosi Egyetem vizsgálatai szerint a megkérdezett orvosok annak ellenére se egyeznének bele az agresszív kezelési módszerekbe, hogy orvosként ők is ezeket ajánlanák a hasonló betegségekkel küzdő pácienseiknek. A felmérések szerint a legtöbb páciens is inkább otthon, békességben szeretne meghalni az életet meghosszabbító, agresszív kezelések nélkül, de a kívánságaikat gyakran figyelmen kívül hagyják az orvosok.
A PLOS ONE című tudományos szaklapban megjelent cikk szerint a megkérdezett orvosok 88,3 százaléka, ha választania kéne, nem egyezne bele, hogy újraélesszék. "Hogy miért nem vetnék alá magukat az orvosok olyan kezelési módszereknek, amiket amúgy maguk is ajánlanának a betegeiknek? Nos, a válasz meglehetősen sokrétű" - nyilatkozta dr. VJ Periyakoil, a mostani kutatás vezetője. "Egyáltalán nem arról van szó, hogy az orvosok érzéketlenek lennének betegeik szenvedését látva. A probléma abban gyökerezik, hogy a társadalmunk és az egészségügyi rendszer akkor tekint egy orvost sikeresnek, ha az tesz is valamit a betegekért, nem csak beszélget velük."

"Sajnos azonban vannak olyan betegségek, amiknek az esetében a kezelések már nagyobb terhet jelentenek, mint maga a betegség. Természetesen ez hamar kiderülhetne, ha az orvosok többet kommunikálnának a betegeikkel, azok családtagjaival, vagy a más területeken dolgozó kollégáikkal. Az egészségügyi rendszerünk azonban úgy épül fel, hogy az orvosoknak cselekedniük, és nem beszélgetniük kell."

Az orvosok nem kérnék az agresszív terápiát

Az orvosok nem kérnék az agresszív terápiát


A mostani felmérésben 1081 orvos vett részt, akik mind egy-egy kérdőívet töltöttek ki 2013-ban. Ezeket az eredményeket aztán a kutatók összehasonlították egy másik, 1989-es felmérés eredményeivel, amiben akkor 790 orvos vett részt. Meglepő módon az orvosok hozzáállása szinte alig változott az azóta eltelt 25 évben.

"Ez is arra enged következtetni, hogy az egészségügyi rendszerünk továbbra is az agresszív kezelési módszereket részesíti előnyben, annak ellenére, hogy a legtöbb páciens inkább otthon, családi körben szeretne elmenni, az életet meghosszabbító kezelések nélkül."

2012-ben dr. Kate Granger, egy halálos beteg orvos a MailOnline-ban megjelent cikkében számolt be arról, miért döntött úgy, hogy abbahagyja a kemoterápiás kezelést. A 29 éves Granger saját bevallása szerint inkább visszatért régi életéhez, még úgy is, hogy csak hónapjai voltak hátra. "Csak akkor egyeznék bele a kezelésbe, ha az életminőségemet is javítaná, nem csak egyszerűen meghosszabbítaná az életemet."

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+19, +26 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén borult vagy erősen felhős lesz az ég, a déli határ mentén lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag