Az orvosok szerint sem biztonságos a betegellátás

A Magyar Betegbiztonsági Társaság felmérése rávilágított, hogy az orvosok egy jelentős része nem tartja biztonságosnak a munkahelyén folyó gyógyítást. A helyzet javításához azonban nyitott munkahelyi légkörre van szükség, amely nem a hibák eltitkolására ösztönöz, hanem támogatja azok felszínre kerülését. Erről a Magyar Orvosi Kamara honlapja számolt be.

A Magyar Betegbiztonsági Társaság (MABEBIT) elnöke, a Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinikájának főorvosa, dr. Baranyai Zsolt egy szakmai konferencián Dániát mutatta be követendő példaként, ha javítani szeretnénk a magyar betegbiztonság helyzetén.

Dániában komolyan veszik a betegbiztonság kérdését, s ezt az a 2004 elején hatályba lépett törvény bizonyítja, amely szerint az egészségügyi ellátásban résztvevőknek kötelező egy központi rendszerbe jelenteniük az ellátás során bekövetkező káreseményeket. A dánok ehhez kialakították azt az informatikai infrastruktúrát, amely alkalmas az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó hibák gyűjtésére, továbbítására, valamint azok központi elemzésére. A rendszer szavatolja az információt szolgáltató anonimitását. Mindezen túl törvény mondja ki, hogy a hibát jelentő személy ellen nem indítható szakmai, munkáltatói vagy jogi eljárás - olvasható a Magyar Orvosi Kamara honlapján.

kórház
A betegbiztonság még nincs fókuszban Magyarországon. Nyitottabb légkör kellene

A MABEBIT felmérést végzett a betegbiztonságról. A 45 kérdésre kérdésekre 411 orvos válaszolt. Megdöbbentő módon a válaszadó orvosok 9,5 százaléka sosem hallotta a betegbiztonság kifejezést, 55 százalékuk pedig nem tudta definiálni a fogalmát. Még döbbenetesebb adat, hogy 41 százalékuk nem tartotta biztonságosnak a saját munkahelyén végzett betegellátást, és 41 százalékuk válaszolta azt, hogy nem kap visszajelzést a betegbiztonsági problémákról a munkahelyén. 

Arra a kérdésre, hogy mi járulna hozzá leginkább a betegbiztonság javításához, 26,5 százalékuk a humánerőforrás bővítését jelölte meg, de sokak szerint az anyagi helyzet javítása is eredményt hozna. A témához kapcsolódva több mint egyharmaduk szerint a harmonikus orvos-beteg kapcsolat kialakulását leginkább a munkaerőhiány gátolja.


Azt is megkérdezték, hogy részt vennének-e a nemkívánatos események gyűjtésében, ami a társaság elnöke, dr. Baranyai Zsolt szerint a betegbiztonság javítása érdekében az egyik alapvető feladat lenne. A válaszadók 42,5 százaléka azonban idő hiányában nem vállalna ilyen feladatot, és nagy többségük úgy vélte (87 százalék), hogy a média felszínes ezekben a kérdésekben, s legfőbb célja a botrányok kirobbantása és a minél nagyobb publicitás elérése.

Dr. Baranyai Zsolt szerint a betegbiztonság javítása érdekében alapvető szemléletváltásra lenne szükség, hiszen az ellátás során óhatatlanul történhetnek hibák, merthogy tévedni emberi dolog. Egy olyan komplex, bonyolult rendszerben, mint az egészségügyi ellátás, hibák, nemkívánatos események mindig előfordulnak. És bár a hibák száma csökkenthető, de a hibák sohasem szüntethetők meg teljesen. Rendszerszemléletben kell gondolkodni, hiszen az emberi hiba szinte mindig visszavezethető rendszerszintű hibára - szögezte le a MABEBIT elnöke. A hibák, a nem kívánatos események szisztematikus adatgyűjtésére lenne szükség. A folyamatos monitorozás mellett indikátorok létrehozása segítené a betegbiztonság javítását. A strukturált adatgyűjtést értelemszerűen szisztematikus elemzésnek kell követnie. Fel kell tárni és analizálni kell a gyökérokokat annak érdekében, hogy a megoldás ne csak a probléma tüneteire, hanem a ténylegesen kiváltó tényezőkre adjon választ. Ha megtalálták a probléma gyökérokát, gyakran át kell szervezni a folyamatokat, és amennyire csak lehet, minimalizálni kell az emberi tényezőket.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) szerint az egészségügyben dolgozók egzisztenciális biztonsága mellett hangsúlyozni kell a betegbiztonság fontosságát is. Fontos, hogy az ehhez szükséges költségvetési forrás mindig, kiszámíthatóan rendelkezésre álljon. Részletek!

A rendszeresen előforduló kockázatok felmérésére és elemzésére a kockázatmenedzsment eszközét kell alkalmazni. Az értékelések eredményeit vissza kell csatolni, a munkatársaknak folyamatosan visszajelzést kell adni a betegbiztonsági problémákról. A hibákból (mind a személyi, mind a szervezeti) tanulni kell, s erre a legjobb módszer a kutatások szerint, ha a munkatársak folyamatosan megbeszélik a tapasztalataikat. Ehhez pedig olyan nyitott munkahelyi légkörre van szükség, amely nem a hibák eltitkolására ösztönöz, hanem támogatja azok felszínre kerülését.

Forrás: MOK

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag