Az orvosok ezt gondolják az új tb-törvényről

Reagált a Magyar Orvosi Kamara a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvényre.

Ahogy már korábban megírtuk, az új társadalombiztosítási törvénynek köszönhetően jövőre már jelentősen csökkenhetnek az adminisztrációs terhek, és az egészségügy potyautasait is automatikusan kiszűrné az új rendszer. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének 3 havi elmaradása után az érintettek nem vehetik igénybe az államilag finanszírozott egészségügyi szolgáltatásokat. A tervezetet december 11-én meg is szavazta az Országgyűlés. A Magyar Orvosi Kamara azonban nem kapta meg véleményezésre a törvénytervezetet, ám az elfogadás után megírták véleményüket egy közleményben.

társadalombiztosítás, egészségügyi ellátás, TB-járulék, TB-jogosultság, Magyar Orvosi Kamara
társadalombiztosítás, egészségügyi ellátás, TB-járulék, TB-jogosultság, Magyar Orvosi Kamara

Így reagáltak az orvosok

"Egyetértünk azzal, hogy a társadalombiztosítás a jogok és a kötelességek egyensúlyán alapszik, és minden járulékfizetésre képes állampolgár köteles járulékot fizetni. Azzal is egyetértünk, hogy a járulékfizetési fegyelmet erősíteni kell. Álláspontunk szerint az elmaradt járulékokat meg kell fizettetni, és a járulékfizetés elmaradásának arányos mértékű szankcionálása is elfogadható, de ez nem okozhatja a szükséges ellátás megtagadását fizetőképtelenség esetén sem" - olvasható a kamara közleményében.

Az egészségügyre ennyit kellene költeni - részletek!

Mint írták, sokan a tájékozatlanságuk, a hivatali ügyintézésben való járatlanságuk, a munkaadójuk hibája vagy akár saját mulasztásuk miatt nem rendezik időben társadalombiztosítási jogviszonyukat, a visszaélés tehát nem szándékos. Az új törvény szerint azonban az ő esetükben akár egy véletlen baleset vagy váratlan megbetegedés miatti egészségügyi ellátás is több millió forintos költséget eredményezhet. Ez sokak számára megfizethetetlen kiadást, vagy akár az egész család anyagi helyzetének megrendülését okozhatja. "Ezt aránytalan következménynek tartjuk egy alig több mint 23 ezer forintos fizetési kötelezettség elmaradása miatt" - emelték ki az orvosok.

Hangsúlyozták, hogy a törvény értelmében az egészségügyi ellátószemélyzet kénytelen lenne megtagadni a beteg ellátását, ha annak tisztázatlan a jogviszonya. Ez azonban az orvos és a beteg közötti bizalmi viszonyt rombolná le, szélsőséges helyzeteket idézne elő, valamint veszélyeztetné a gyógyítás folyamatosságát.

Ezek miatt tehát a Magyar Orvosi Kamara arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy a törvényt küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. A döntéshozóktól pedig azt kérik, hogy a végrehajtási rendeletek megalkotásába vonják be a Magyar Orvosi Kamarát is. A járulékfizetés elmaradásának ugyanis nem lehet egészségkárosodás a következménye, a köztartozás szankcionálása pedig nem lehet az ellátórendszer feladata - hívták fel a figyelmet az orvosok.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció