Az öngyilkosság kockázati tényezői azonosak a különböző nemzeteknél

A világ teljes lakosságának 9,2 százaléka fontolgatta már az öngyilkosságot és három százaléka kísérelte meg.
Ez vált ismertté az öngyilkos viselkedést vizsgáló eddigi legnagyobb tanulmányból.
Míg országról országra változik annak százalékos aránya, hogy hányan gondoltak már öngyilkosságra, addig az általános kockázati tényezők - női nem, alacsonyabb végzettség, fiatalabb kor, házastárs nélküli élet és mentális problémák - azonos a 17 vizsgált nemzetnél.
A mentális egészség felmérése az Egészségügyi Világszervezet (WHO) égisze alatt zajlik. Négyszemközti beszélgetéseken gyűjtenek a szakemberek adatokat összesen 28 országban.
A British Journal of Psychiatry szaklap februári számában közzétett tanulmányban 84 850 felnőtt adatait összesíti a cambridge-i Harvard Egyetem munkatársa, Matthew K. Nock és csoportja.
Az öngyilkos gondolatok a új-zélandiak között voltak a leggyakoribbak, 15,9 százalék, szorosan mögötte az Egyesült Államok következik a maga 15,3 százalékos arányával. Legkevésbé az olaszokat kínozzák öngyilkos gondolatok (3 százalék), a tett tervezési aránya is alacsony (0,7 százalék) és a megkísérelt öngyilkosság is (0,5 százalék). Viszonylag ritka az öngyilkos viselkedés Kínában és Nigériában is.
Az öngyilkossági késztetés aránya nem volt összefüggésben azzal, hogy gazdag, vagy szegény országban vizsgálódtak.
A gazdagabb országokban a hangulatzavarok jelentették a fő kockázati tényezőt, míg a szegényebb népeknél az indulati kontroll zavarai álltak gyakrabban a háttérben.
Érdekes összefüggés, hogy az öngyilkos gondolatok első megjelenése utáni egy évben történt a legtöbb öngyilkossági kísérlet.
Nock és munkatársai a jövőben olyan lehetséges védőfaktorokat vizsgálnak, mint a lelki és szociális támogatás, abban a reményben, hogy hatékony stratégia dolgozható ki az öngyilkos viselkedés megelőzésére.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +14 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon és a középső orszgrészben helyenként párás maradhat a levegő, másutt többnyire gyengén felhős, napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek