+10° - +26°
Nincs front

Az idő és az odafigyelés miatt választunk magánorvost

Az időtényező és az orvos osztatlan figyelme a két legfontosabb szempont, ami miatt magánorvost választ egy mai beteg, derült ki a HáziPatika.com, a legnagyobb hazai egészségügyi portál által készített friss felmérésből. Az Év magánrendelője szavazás idén is kideríti, kik a legjobb magánorvosok Magyarországon. Május 20-ig adhatjuk le voksainkat kedvenc szakorvosaink rendelőire.

A lakosság legnagyobb része úgy gondolja, hogy törődik saját egészségével, viszont csupán 48 százalékuk gondolja egészségesnek magát. Ez lehet az egyik oka annak, hogy évről évre nő azoknak a száma, akik jártak már magánrendelésen.
"Az idei felmérésből kiderült: a magyarok 47 százaléka járt valamilyen magánrendelésen az elmúlt egy évben" - mondta Pilling Róbert, a HáziPatika.com főszerkesztője. Ez azt mutatja, hogy egyre nő azoknak a száma, akik megelégelve az állami rendeléseken jellemző hosszú várakozási időket, hajlandóak áldozni az egészségükre és inkább választják a magánszektort. Legtöbben fogászati és nőgyógyászati rendeléseket látogattak, de népszerű még a bőrgyógyászat is.

Szavazzon!

Az Év magánrendelője szavazás idén is kideríti, kik a legjobb magánorvosok Magyarországon. Május 20-ig adhatjuk le voksainkat kedvenc szakorvosaink rendelőire a www.evmaganrendeloje.hu oldalon.

A kutatási adatok és a FoglaljOrvost.hu tapasztalatai alapján az időtényező és az orvos osztatlan figyelme a két legfontosabb szempont, ami miatt magánorvost választ egy mai beteg.

Érdekes adalék, hogy az orvosok kiválasztásakor elsősorban a rendelők honlapján található fénykép a döntő. "Egyértelműen kimutatható, hogy sokkal szívesebben választanak betegeink olyan orvost, akiről egy mosolygós, kedves arcot látnak, mint egy olyat, aki láthatóan 10 éve készült, homályos képet mutat magáról" - mondta el Straub Fanni, a FoglaljOrvost.hu online magánorvosi időpont előjegyzési oldal vezetője, az Év magánrendelője szavazás társzervezője. A nők számára fontos továbbá az orvos egyénisége (41 százalék), a férfiak viszont tárgyilagosabbnak tűnnek ebben a kérdésben (27 százalék).

Míg egészségügyi információk keresésére elsősorban az internetet használjuk (35 százalék) megelőzve a háziorvost és a szakorvost is (20-20 százalék), addig az orvosválasztásnál még mindig a barátok, ismerősök véleménye a döntő. Ennek az az oka, hogy kevés információ található az interneten a magán-egészségügyi intézményekről.

A magánkezelés megválasztásakor az elsődleges módszer a barátok, ismerősök megkérdezése vagy a bevált orvos felkeresése. Csak ez után következik az internetes kereső vagy a fórumok olvasása. Érdekes, hogy az internet jelentősége a budapestiek körében nagyobb, ami arra utalhat, hogy a fővárosban élők több információhoz juthatnak hozzá - feltehetően az orvosok, kezelések választéka is nagyobb - ily módon.


"A kutatás is alátámasztja, hogy ismerősünket kérdezünk meg először, hogy ajánljon megfelelő orvost, ám felzárkózott az internetes keresés, mely intim témákban (például a nőgyógyászati vagy urológiai vizsgálat) teljesen kiváltja az ismerősök kérdezgetését" - tette hozzá Straub Fanni.

Magasabbnak ítélik a magánrendelők színvonalát

Az emberek tehát bíznak a magánrendelőkben, még azok is jóval magasabbnak ítélik a magánrendelők színvonalát, akik az elmúlt egy évben nem jártak magánellátáson - derült ki a felmérésből.

A magánrendelők színvonalát mindenki jobbnak ítéli, függetlenül attól, hogy az elmúlt évben jártak-e ilyen ellátáson. A kutatásban nem volt olyan összehasonlítási szempont, amiben nem a magánrendelők kerültek ki győztesként. A magyarok 79 százaléka szerint egyértelműen gyorsabb az ellátás a magánszektorban, 73 százalékuk szerint minőségibb ellátást kapnak ezekben a rendelőkben, mindezt jóval higiénikusabb, sokkal hatékonyabb, elérhetőbb és segítőkészebb környezetben.


Kiket tartunk a legjobbaknak?

A HáziPatika.com által idén második alkalommal szervezett Év magánrendelője szavazás segít eligazodni a magánegészségi intézmények között, releváns információt nyújtva a választáshoz. Egyrészt szakmai szempontok alapján dönt a zsűri, másrészt megmutatja azt is, hogy a nagyközönség kiket tekint a legjobbnak, kikben bízik leginkább, hol a legelégedettebbek a szolgáltatásokkal.


A közönségszavazás április 20-án indult, a páciensek május 20-ig voksolhatnak kedvenc magánorvosaikra. Magánrendelők még április 30-ig jelentkezhetnek.

A praxisok három kategóriában versenyeznek (egyéni, csoportos praxis, valamint egynapos és fekvőbeteg-ellátást végző intézmények). Kategóriánkét két díjat osztanak: szakmai és közönségdíjat, illetve az abszolút győztesnek az Év magánrendelője fődíjat.

Az elismeréseket az 5 tagból álló szakmai zsűri ítéli oda:
Prof. Kaló Zoltán, az ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont vezetője,
Dr. Papp Zoltán, szülész-nőgyógyász szakorvos, klinikai genetikus, egészségügyi menedzser,
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója,
Zöldi Péter, közgazdász, egészségügyi menedzser, a weborvos.hu ügyvezető igazgatója, az Orvosok Lapja lapmenedzsere és
Pilling Róbert, a HáziPatika.com és a Nők Lapja Egészség főszerkesztője, a Central Digitális Média Kft. munkatársa.

További részletekért, a szavazásért kattintson!

Értékelje a cikket!

Hirdetés

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a szélvédett tájakon csak lassan szűnik a párásság, máshol napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag