Az idei influenzajárvány ennyivel durvább

Horvátországban már 75-re emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma, szakemberek szerint azonban az elkövetkező hetekben alábbhagy a járvány intenzitása - közölte az N1 horvát hírcsatorna.

Horvátországban ebben a szezonban több mint 48 ezer megbetegedést regisztráltak, és közel háromszor több a haláleset a 2017/2018-as szezonhoz képest a horvát közegészségügyi intézet adatai szerint. A laboratóriumi vizsgálatok mindegyik elhunytnál kimutatták az influenzavírus jelenlétét: az esetek 97 százalékában a vírus A típusát, azon belül is 95 százalékban a H1N1 vírust.

Horvátországban már több mint 48 ezren betegedtek meg az influenzától
Horvátországban már több mint 48 ezren betegedtek meg az influenzától (fotó: iStock)

A halálos áldozatok 60 százalékban idősebb, krónikus betegek, 40 százalékban középkorúak és gyerekek. A jelentés szerint Horvátországban évente 500-an halnak meg közvetlenül, és még gyakrabban közvetve az influenzavírustól úgy, hogy eleve valamilyen betegséggel küzdenek és rosszabbodik az állapotuk, továbbá tüdőgyulladás vagy vérmérgezés alakul ki náluk. Ezeknek az eseteknek viszont csak töredékéről derül ki, hogy összefüggésbe hozhatók az influenzavírussal.

A legtöbb megbetegedést idén Zágráb megyében regisztrálták, de rohamosan terjedt afertőzésaz ország keleti felében, Eszék-Baranya megyében, valamint Bród-Szávamante megyében is. A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) a 2018/2019-es influenzaszezonra 350 ezer oltóanyagot rendelt, amely három hét alatt elfogyott, így decemberben már nem lehetett hozzájutni a vakcinához.

Itthon is tombol az influenza Magyarországon közel 68 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az elmúlt héten. Bár ez csökkenést jelent az egy héttel korábbi adatokhoz képest, öt megyében viszont így is nőtt a megbetegedések száma. Arányosan a legtöbb fertőzés a 3-5 és a 6-14 éves korosztályban alakul ki. Az év második hetében kezdődött influenzajárvány a becslések szerint a lakosság 2,7 százalékát érintette eddig, azaz több mint 260 ezer embert. A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: