Az idei influenzajárvány ennyivel durvább

Horvátországban már 75-re emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma, szakemberek szerint azonban az elkövetkező hetekben alábbhagy a járvány intenzitása - közölte az N1 horvát hírcsatorna.

Horvátországban ebben a szezonban több mint 48 ezer megbetegedést regisztráltak, és közel háromszor több a haláleset a 2017/2018-as szezonhoz képest a horvát közegészségügyi intézet adatai szerint. A laboratóriumi vizsgálatok mindegyik elhunytnál kimutatták az influenzavírus jelenlétét: az esetek 97 százalékában a vírus A típusát , azon belül is 95 százalékban a H1N1 vírust.

Horvátországban már több mint 48 ezren betegedtek meg az influenzától
Horvátországban már több mint 48 ezren betegedtek meg az influenzától (fotó: iStock)

A halálos áldozatok 60 százalékban idősebb, krónikus betegek, 40 százalékban középkorúak és gyerekek. A jelentés szerint Horvátországban évente 500-an halnak meg közvetlenül, és még gyakrabban közvetve az influenzavírustól úgy, hogy eleve valamilyen betegséggel küzdenek és rosszabbodik az állapotuk, továbbá tüdőgyulladás vagy vérmérgezés alakul ki náluk. Ezeknek az eseteknek viszont csak töredékéről derül ki, hogy összefüggésbe hozhatók az influenzavírussal.

A legtöbb megbetegedést idén Zágráb megyében regisztrálták, de rohamosan terjedt a fertőzés az ország keleti felében, Eszék-Baranya megyében, valamint Bród-Szávamante megyében is. A horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) a 2018/2019-es influenzaszezonra 350 ezer oltóanyagot rendelt, amely három hét alatt elfogyott, így decemberben már nem lehetett hozzájutni a vakcinához.

Itthon is tombol az influenza Magyarországon közel 68 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az elmúlt héten. Bár ez csökkenést jelent az egy héttel korábbi adatokhoz képest, öt megyében viszont így is nőtt a megbetegedések száma. Arányosan a legtöbb fertőzés a 3-5 és a 6-14 éves korosztályban alakul ki. Az év második hetében kezdődött influenzajárvány a becslések szerint a lakosság 2,7 százalékát érintette eddig, azaz több mint 260 ezer embert. A témáról bővebben ide kattintva olvashat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)