Az európaiak dohányoznak a legtöbbet - a magyarok az élmezőnyben

Az utóbbi évek egyik egyre hevesebb vitája a dohányzásról szól, illetve a dohányzók jogainak feszegetéséről - számos országban már kormányzati lépéseket is tettek annak érdekében, hogy a nyilvános helyen füstölgést megszigorítsák, vagy egyenesen meg is tiltsák azt. Szigorúbban szabályozzák a dohányreklámokat, illetve a dohánytermékek értékesítési módját is. Úgy tűnhet, mintha minden a dohányzás ellen fordulna - de a TGI nemzetközi adatai azt mutatják, hogy a dohányipar nagyon messze áll még attól, hogy le kelljen húzniuk a rolót.
Dohányzók szerte a világon
A TGI húsz országot összehasonlító vizsgálatából kiderül, hogy az európai fogyasztók különösen elfogultak a cigarettával szemben. A vizsgált húsz ország közül a legtöbbet dohányzók mind európaiak: a görög felnőtt lakosság 46%-a, a törököknek 41%-a cigarettázik, és nem sokkal vannak lemaradva tőlük a franciák és a németek. De még Lengyelországban és Magyarországon is a lakosság egyharmada; Oroszországban, Spanyolországban, valamint Nagy-Britanniában is a felnőttek több mint egynegyede cigarettázik.
Ázsiában is eléggé elterjedt a dohányzás, de érdekes nemek közötti eltérés figyelhető meg több országban is. Indonéziában például a férfiak kétharmada dohányzik, a nőknek viszont csupán 2%-a, és hasonló tendenciák figyelhetők meg Kínában  valamint Japánban  is. A Közel-Kelet néhány tradicionális és konzervatív kultúrája erősen helyteleníti a nők dohányzását - Szaúd-Arábiában például a nőknek csak 4%-a dohányzik, míg a férfiaknak az egyharmada. Ez a hatalmas különbség Magyarországon nem figyelhető meg, noha itt is magasabb a férfiak között a dohányosok aránya: a férfiak 38%-a, a nőknek pedig 28%-a cigarettázik.
A dohányosok új generációja
Annak ellenére, hogy egyre többször, egyre több helyen és egyre intenzívebben halljuk a dohányzás veszélyeire felhívó figyelmeztetéseket, a nikotinpártiak száma nem fogyott jelentős mértékben. Nagy-Britanniában például az elmúlt öt év adatai alapján csak kisméretű visszaesést tapasztalunk a dohányosok arányát tekintve. Az is látható, hogy a fiatalok inkább dohányoznak, mint az idősebbek; Olaszországban például a 18-24 évesek között a dohányosok aránya háromszor magasabb, mint a 65 év felettiek körében.
Magyarországon 2000-ben 37% volt a cigarettázók aránya, ez valamelyest csökkent 2006-ra, évről évre megfigyelhető némi visszaesés a dohányosok arányát tekintve - a férfiak körében a csökkenés pár százalékkal magasabb. 2000 és 2005 között a 18-24 évesek közt 35-39%-nyi volt a cigiző, 2006-ban ez 34% - kicsit több mint a duplája a 65-69 évesek körében tapasztalt aránynak (16%).
Felhagyni a rossz szokással
Talán ezek a fiatal dohányosok úgy gondolkodnak, hogy még elég idejük van arra, hogy abbahagyják a füstölést. A dohányosok jelentős hányada jóformán minden országban megpróbálja letenni a cigit, a lengyelek dohányosok 64%-a, az oroszoknak 51%-a próbált felhagyni ezzel az elmúlt év során, viszont a magyaroknak csak 25%-a. A dohányzásról való leszokást segítő termékek piaca így nagy üzlet lehet, a brit és amerikai leszokni próbálók majdnem fele próbálkozott nikotintapaszokkal vagy nikotinos rágóval - nálunk ez az arány 22%, a leszokni vágyók többsége nem használ ilyen segédeszközöket.
No smoking, please!
Mindezek ellenére jelentős dohányzás-ellenes attitűdök figyelhetők meg sok országban. A britek és a dél-afrikaiak kétharmada egyetért azzal, hogy a dohányzást nyilvános helyeken be kellene tiltani, és a dohányzók magas arányának ellenére a törökök 67%-a is így vélekedik. Latin-Amerikában is hasonló attitűdöket találunk, a brazilok és a mexikóiak 65%-a gondolja úgy, hogy a dohányzást jobban kellene szigorítani. (TGI)

x

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban szombaton délelőtt sok napsütés melegíti a levegőt, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag