Az Európai Betegségmegelőzési és -ellenőrzési Központ és tevékenysége

Ma 110 munkatárssal működnek, és már "nagyon messzire mentek" azzal a munkával, amelyet előírtak számukra. A központ feladata, hogy összehangolja a fertőző betegségek megelőzésére és védekezésére tett nemzeti intézkedéseket. Független intézmény, amely maga alakítja szakmai és tudományos véleményét, azt senki nem befolyásolja, de a munka minden egyéb szempontjából a központ része "az uniós családnak". Mind a 27 uniós országgal nagyon szoros az együttműködés - hangsúlyozta a magyar igazgató.
Emlékeztetett: három fő területen dolgoznak. Egyfelől egy európai figyelőrendszer kiépítésén, hogy ha a szakemberek tudni akarják, milyen irányvonalak mutathatók ki a fertőző betegségekben, "legyen egy hely Európában, ahol ezt megtalálják". Az ezt segítő adatbázist most véglegesítik, ez év közepén megkezdik az adatgyűjtést a tagországokból.
Ezentúl évente bocsátanak ki éves epidemológiai jelentéseket is, amelyekből a főbb trendeket meg lehet állapítani, és ezek alapját képezik majd a prioritások rögzítésének. Az első ilyen jelentés májusra készül el, és mind az 51 fertőző betegséget áttekinti - közölte Jakab Zsuzsanna.
A másik fő feladatkör a bizonyítékokon alapuló tudományos irányelvek, iránymutatások kidolgozása: ezekkel azt igyekszik elősegíteni a központ, hogy a politikusok a helyes döntéseket hozzák. Ennek érdekében az ECDC nemcsak saját szakemberekkel dolgozik, hanem sok szakembert bevonnak az uniós tagországokból is.
Harmadrészt a központnak javítania kell az Európai Unió felkészültségét a fertőző betegségekkel szemben, és hogy egységesen reagáljon, ha van egy járvány: ebbe a feladatkörbe illik a most napirenden lévő, influenza elleni felkészülés.
Jakab Zsuzsanna beszélt arról is, hogy hét betegségkörre önálló stratégiai programot dolgoztak ki: a madárinfluenzát és a szezonális influenzát is magában foglaló pandémiára, az AIDS-re, az EU-ban alacsony szinten álló, de az unión kívül óriási járványban terjedő tuberkolózisra, a kórházi fertőzésekre és antibiotikumokkal szemben kialakult rezisztenciára (jelenleg minden tizedik beteg összeszed egy ilyen betegséget), az élelmiszerekkel összefüggő betegségekre (például szalmonella), a környezeti eredetű kórokra, mint a sikungunya láz, amely szúnyogcsípéssel terjed, nagyon súlyos izületi fájdalmakkal, bőrkiütéssel, magas lázzal és gyengeséggel jár (e betegség miatt Franciaországban majdnem le kellett mondania a kormánynak, mert az országhoz tartozó Réunion szigeten a lakosság 80 százalékát megfertőzte), valamint az időjárás-változás következtében felgyorsuló fertőzésekre, mint például a Noro vírus, amely egyebek között a tengerjáró hajókon bukkan fel gyakran. E betegségekre végrehajtási tervek is készülnek Stockholmban.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +4 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos, de hideg idő lesz, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 11. - február 17.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
52 200
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek