Az EMI, az idő- és pénzszaporító

Az EMI ezúttal nem a pesties fogalmazás miatt kap névelőt. A betegekért van, de nem egy kedves nővér, hanem védjegy, az Egészségügy Minőségének rövidítése.

Bizonyára sokan nem titkolt pesszimizmussal azonnal meg is jegyzik, hogy azt bizony már régóta meg szeretnék ismerni. Megint mások reménykedve kapják fel a fejüket, mert valljuk meg, jól hangzik, hogy elindul valami a betegellátás minőségének javításáért. A fejcsóválók és kétkedők vagy éppen kíváncsiak és reménykedők tájékoztatására álljon itt, amit minderről tudni lehet.

Bejelentkezés a rendelőbe

"A minőségi betegellátás érdekében az idén kezdte meg a bejelentkezés alapján történő alapellátás rendszerének kiépítését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár." - olvasható a kormányzati oldalon augusztusi dátummal.

Valóban, aki az elmúlt csaknem fél évben valami okból járt háziorvosánál, észrevehetett egy rövid hirdetményt arról, hogy augusztus elseje óta a betegeket bejelentkezés alapján fogadják. A kötelezettség, hogy biztosítsák a várakozásmentes ellátást, az orvosokat terheli, a felhívás szövegezése azonban néhol azt sejteti, hogy a beteg feladata a bejelentkezés. Tény, hogy aki nem jelentkezik be telefonon, olykor végigülheti a megbeszélés alapján érkező betegek sorát.

Az intézkedés lényege amúgy az, hogy ne kelljen a rendelőkben "sorban ülni". A bejelentkezés olyan kézenfekvő és egyszerű megoldása a hosszú várakozási idők elkerülésének - ráadásul nem is valamiféle új találmány -, hogy nem is értjük, miért nem működik már legalább húsz éve. Mégis téved, aki azt gondolja, hogy megvalósításához elegendő egy asztali naptár, és hogy ennek az időspóroló vívmánynak nincs infrastrukturális és pénzügyi háttere.

Infúzió az egészségügynek

Az OEP több megoldást is ajánl a háziorvosoknak a program megvalósítására. "A praktizáló orvosok e célból egységes minőségbiztosítási rendszerhez is csatlakozhatnak." - utalt az EMI-re Dózsa Csaba, az OEP főigazgató-helyettese.

A Magyarországi Praktizáló Orvosok Szövetsége (MAPOSZ) - tizenegy éve működő, hazánkban a legnagyobb taglétszámú, önkéntes csatlakozás nyomán létrejött orvosi szervezet - kidolgozott ugyanis egy komplex egészségügyi minőségbiztosítási rendszert, mégpedig az EMI-t, amelyhez a magánrendelők szeptembertől folyamatosan csatlakozhattak. Januárig mintegy 1400 jelentkezőt vártak, de számuk jóval ezer alatt fog maradni.

A MAPOSZ erőfeszítéseihez, az EMI bevezetéséhez neves vállalatok biztosítanak szponzorációs pénzeket, továbbá - ami manapság az egészségügyben bár nem példa nélküli, mégsem általános, - a belépést az OEP 2004-től támogatná is, méghozzá havi 50000 forint többlet-támogatással. Az augusztusi szándéknyilatkozat szerint januártól, de úgy tűnik, a dátum bizonytalan időre kitolódott. A szponzorok viszont állják a szavukat. Az általuk felajánlott támogatás összegéről ugyan nem lehet tudni, de annyi bizonyos, hogy már támogatják azokat a rendelőket, akik jelentkezésük alapján megfelelőnek bizonyultak.

A kétféle pénzből tehát egyelőre az egyikre számíthatnak a magánpraxisok, ha úgy döntenek, csatlakoznak az EMI-hez.

Dr. Kollai Balázs, a MAPOSZ elnöke szerint egyébként a tervezett OEP-többlet-támogatásból a rendszer működtetésére fordítandó összegen túl még jócskán maradna is, így azonban egyelőre nem marad.

Az első fecskék

2003. december 10-én végre hivatalosan is elindult az EMI védjeggyel hitelesített "Középpontban az Ön egészsége" program. A MAPOSZ és a szponzorok jóvoltából körülbelül 100 háziorvosi rendelőben kezdték meg az EMI szabályai szerinti járóbeteg-ellátást. A programot az OEP és az ESZCSM támogatja.

Az EMI rendelő leginkább a beteggel partnerként való bánásmódban, a beteg informálásában, tájékozottságának elősegítésében hozza meg a régóta szükséges változást. A védjegy garantálja, hogy az ellátóhelyre érkező betegek sorszám alapján, feleslegesen hosszú várakozási idő nélkül juthatnak be orvosukhoz, ahol a rendszer szabályai szerinti, minőségi ellátásban részesülnek. Az "EMI az Egészségügy Minősége" névre keresztelt minőségbiztosítási modell lényege, hogy a rendelők egységes protokollt alakítanak ki a betegek fogadására és informálására. A betegek például a rendelőben elhelyezett füzetek segítségével tájékozódhatnak rendelési időpontokról, telefonszámokról. A betegellátással és a betegfelvétellel kapcsolatos hasznos információk mellett kezükbe kapják a rendelőhöz érkező buszmenetrendet, az orvos és asszisztense(i) bemutatkozását is.

Az EMI rendelői klubhoz tartozó orvosnak eleget kell tennie a következő önként vállalt kötelezettségeknek:

- Rendelőjét esztétikai szempontból és felszereltségét tekintve is kulturált, európai szinten kell működtetnie, mind a rendelőhelyiségek, mind pedig a váró vonatkozásában.

- Mind a rendelő, mind a várószoba felszerelésére értve elfogadja és teljesíti az EMI évente közzétett előírásait.

- Önként vállalja, hogy aláveti magát az EMI minőségbiztosítás irányában végzett konzultációs látogatásainak, magyarul az ellenőrzéseknek.

Dr. Kollai Balázs, a MAPOSZ elnökének tájékoztatása szerint a házi orvosi rendelőkön túl három további betegségcsoport - a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a krónikus légúti megbetegedések - területén a szűrésben és gondozásban is egységes minőségbiztosítás lép életbe az erre jelentkező praxisokban.

Nyugat-Európában már bevált séma, hogy egy épületen belül található több háziorvosi rendelőt kulturált várakozóhelyiséggel és a praxisokat kiszolgáló, közös gyorslaborral szerelnek fel. Ez hazánkban egyelőre nem jellemző, de akad olyan rendelő is, ahol már tíz éve bevált.

EMI a garancia

Fontos, hogy a konzultációkon, egyeztetéseken túlmenően egyrészt sem az OEP-et, sem a Minisztériumot nem terheli semmilyen költség sem a táblák, sem a tájékoztató anyagok, sem az ellenőrzések vonatkozásában, a MAPOSZ mindezt elvégzi. Másrészt a rendszert működtető MAPOSZ és a rendszerben részt vevő rendelőket finanszírozó OEP közt gazdasági kapcsolat nem létesül, pénzügyi tranzakciókra nem kerül sor. Ez összhangban van azzal a törekvéssel is, hogy növekedjék az OEP szolgáltatást vásárló szerepe. Vagyis az OEP minőségbiztosított, ellenőrzött és garantált szolgáltatásokért fizet majd (a szándékok szerint 2004-től) pluszfinanszírozást, miközben az ellenőrzéseket, a működtetést egy tőle független szervezet végzi el. A rendszert működtető civil szervezet szervező és ellenőrző tevékenységét az OEP és az ESZCSM maximálisan ellenőrizheti.

A páciensnek nincs más dolga, minthogy figyeli, mikor jelenik meg az általa látogatott rendelő falán az EMI logó.

Az orvosok teendője

Az EMI-hez csatlakozhat bármely orvos, aki az előírásokat önként vállalja. A csatlakozáshoz nem szükséges a MAPOSZ tagjává válni. A csatlakozási szándékot az EMI szervezésére létrehozott MAPOSZ Regionális Központnak kell jelezni e-mail-en, faxon, telefonon vagy levélében. A válaszul küldött tájékoztató kézhezvételét követően az orvos megadja a rendelőjével, praxisával kapcsolatos, és a betegei számára fontos információkat, amelyek felhasználásával a MAPOSZ példányban elkészíti a rendelőjére szabott betegtájékoztatót, egyéb szükséges tájékoztató anyagokat, a helyfoglaltsági és sorszámkezelő táblát, amiket a helyszínre szállítanak és fel is szerelnek.

Az előjegyzést, betegtájékoztatást és a gyógyszerszedési lapot az EMI embléma felszerelésének napjától kell alkalmazni. A minőségbiztosítási ellenőrzési kartont minden csatlakozónak a rendelkezésére bocsátják, tehát az ellenőrzés az EMI-ben nem razzia és lebuktatás jellegű, hanem a minőségbiztosítás elemi tartozéka.

Az EMI rendszere napi gyakorlatot folytató háziorvosok, gyerekorvosok, szakrendelői orvosok és fogorvosok "közös műve", ami garantálja, hogy évről-évre megvalósítható léptékű változásokon keresztül célozza meg a minőségileg sokkal jobb betegellátás elérését. A csatlakozott rendelőknek a 2004-től betervezett, pluszként kapott finanszírozás maximum 1/3-át kell majd a minőségbiztosított módon való működéshez felhasználni, a pluszfinanszírozás 2/3-a szabadon tervezhetően bármire felhasználható.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció