Az emberi élet maximális tisztelete

Több mint harminc éve működik önálló intézetként a Pécsi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete, s ez idő alatt óriási fejlődésen és átalakuláson ment keresztül. A segíteni akarás, a fejlődés mind a mai napig tetten érhető.

Önálló klinika születik

Hazánkban az 1950-es években az aneszteziológia és intenzív terápia intézményi megalapítói a sebészek közül kerültek ki. Ők voltak azok a szakemberek, akik a betegek fájdalomcsillapításával, életfunkcióik megőrzésével, és az újraélesztéssel is foglalkoztak és vállalták az új szakág oktatási és kutatási feladatait is.

1959-ben Póka László professzort nevezték ki a pécsi I. Sebészeti Klinika élére. Ő tekinthető a modern aneszteziológia és intenzív terápia szervezeti önállósága megteremtőjének.

Kinevezését követő évben már egy nyolcágyas intenzív terápiás részleget alakított ki. Ez a részleg már tartós gépi lélegeztetésre is képes volt. 1964-re a műtéti érzéstelenítéssel kapcsolatos feladatokat már elkülönítették a sebészeti munkától.

1970-ben rektori rendelettel hivatalosan is megalakult a Központi Intenzív Terápiás Osztály és Aneszteziológiai Szolgálat, melynek vezetője Török Endre lett.

A rendelet körvonalazta azokat az életmentő feladatokat, amelyeket a betegek gyógyításában vállalniuk kellett.

Az osztály 1984-ben önálló klinikai egységgé vált, akkor a neve Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetre változott.

Az intézetben folyó magas színvonalú aneszteziológiai és intenzív terápiás gyakorlat, oktató és kutatói munka elismeréseként az Európai Aneszteziológiai Akadémia 1999-ben akkreditált oktatóhelyévé minősítette az intézetet.

Innováció

A pécsi Honvéd kórház megszűntével az aneszteziológiai és intenzív terápiás feladatokat az aneszteziológiai intézet vette át, sőt a klinika egész egyetem szerte konzultatív feladatokat lát el: ezek közé tartozik például az idegsebészet intenzív osztálya is.

A hosszú távú elképzelések között szerepel egy egységes szakmai ellátórendszer, illetve központ létrehozása, amelynek komoly feladatai lesznek a továbbképzésekben is. Kialakításra kerül egy invazív műtéti blokk, amelynek majd a sürgősségi betegellátásban és az intenzív ellátásban lesz szerepe.

Nagy hangsúlyt fektetnek a képzésre

Az intézetben dolgozó számos szakember szerzett hasznos tapasztalatot és tudást kiváló külföldi intézetekben, továbbá Magyarországon sok helyen dolgoznak olyan orvosok, akiknek karrierje itt, a klinikán kezdődött. Ilyen például Dr. Gál János is, aki jelenleg az Országos Szív- és érsebészeti Intézet vezetője.

Az intézet méltán büszkélkedhet olyan szakemberekkel, akik a legmagasabb egyetemi képesítéssel rendelkeznek (habilitáció), míg mások a PHD megszerzésére törekednek.

Az intézet országosan kiemelkedően relatíve nagyszámú tudományos minősítésekkel rendelkezik, és fontosnak tartja a kutatótevékenységet is, amelyek nagy számban klinikai jellegűek, de zajlik néhány elméleti is.

Az intézet az egyetemmel szorosan működik együtt, hisz szerepet vállal a szakorvos- és rezidensképzésben is. Sok szakvizsga előtt álló orvos itt tölti a kötelező gyakorlatát. Az itt dolgozó orvosok számos hazai és külföldi konferenciákon előadásokat tartanak, neves szaklapokban publikálnak.

Az intézet létrehozta a Modern Pécsi Anesztéziáért nevű alapítványt, amelynek segítségével évek óta finanszírozzák az intézet orvosainak tanulmányútjait, továbbképzési lehetőségeit.

Megfelelő műszerekkel az életért

Az intézet olyan korszerű műszerekkel rendelkezik, amelyeket a szakma európai színvonalon elvár: altatógépek, lélegezető készülékek, monitorok, és egyéb olyan orvosi eszközök, amelyek nélkülözhetetlenek a hatékony és jó minőségű munka elvégzéséhez.

Természetesen az intézet vezetősége nem dől hátra a karosszékében, hanem előre tekint, és keresi mindig a pályázati lehetőségeket, amelyek elnyerésével a leamortizálódott gépeket le tudja cserélni, illetve újakat tud beszerezni.

A számítástechnika és az Internet adta előnyöket is maximálisan kihasználja az intézet. Ezekkel a rendszerekkel könnyebbé válik az irodalomkutatás, a statisztikai adatközlés, a betegek nyomon követése, így alkalmazzák szakmai, adminisztratív és tudományos területeken is az intézet ezen kapacitását.

Cél és feladat egy: az élet megmentése

Az intézetben mindig a legsúlyosabb betegek vannak, olyanok, akik életfunkcióik fenntartása szempontjából az intenzív osztályt nem nélkülözhetik a műtét utáni periódusban: itt nemcsak mesterséges lélegeztetésről van szó, hanem a beteg keringési, légzési - és anyagcsere funkcióiról is.

A vezetőség évek óta méri a betegek elégedettségi szintjét, s szakmai és emberi hozzáállásuknak köszönhetően zömében pozitív visszajelzéseket kapnak.

Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet
Főigazgató: Dr. Bogár Lajos
Kórházalapítás: 1970
Osztályok száma: 2
Vonzáskörzet: Baranya megye és környéke
Ellátott fekvőbetegek száma: 801 fő/év
Ellátott járóbetegek száma: 10 202 fő/év
Orvos létszám: 34 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 77 fő
Aktív betegágyak száma: 25
Alapítvány: Modern Pécsi Anesztéziáért Alapítvány
Bankszámla száma: 50800111-11070959

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő