"Az életével játszik, aki bizonytalan eredetű gyógyszert fogyaszt"

Súlyos, életveszélyes állapotba kerülhet, akár meg is halhat az, aki bizonytalan helyről származó gyógyszert szed be. Dr. Kondorosi Ferenc, az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos szerint életmentő kampányra van szükség.

- A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítás elleni kampányba kezd. Miért fontos ez a küzdelem?

- Magyarországon a legális kereskedelmi lánc zártságának köszönhetően nem található legális árusító helyen hamis gyógyszer, de a különböző internetes hirdetéseken, piacokon hozzáférhetők a hamis gyógyszerek. Ezek minősége erősen megkérdőjelezhető, gyakran nem tartalmazzák a megfelelő hatóanyagot, vagy egészségkárosító mennyiségben tartalmaznak szennyező anyagokat, más hatóanyagokat.

- Hogyan kampányolnak majd?

- Tájékoztató füzeteket juttatunk el az orvosi rendelőkbe és patikákba, amelyekben felhívjuk a figyelmet a hamis gyógyszerfogyasztás veszélyeire. Önálló honlapot is indítunk, ahol mindent meg lehet tudni a gyógyszerhamisítás jelenségéről. Szerencsére a téma egyre jobban érdekli a sajtó képviselőit is, így bízunk abban, hogy sok emberhez eljut az üzenet: az életével játszik, aki bizonytalan eredetű gyógyszer fogyaszt.

- Olcsóbbak a hamisított gyógyszerek? Vagy más oka van, hogy sokan vásárolnak kétes eredetű terméket?

- A hamisítványok nem minden esetben olcsóbbak az eredetinél. Sokaknak az anonimitás, az "arc nélküli" vásárlás vonzó. Nincs orvosi vizit, nincs felírás, nyilvántartás, nem kell szégyenkezni, indokolni a használat okát. Különösen veszélyesek azok az internetes felületek, melyeken a terjesztők célcsoportokhoz szólnak, például testépítők, fogyókúrázók, potenciazavarral küszködők, rákos betegek számára kihagyhatatlan ajánlatokkal ostromolják az olvasót. Feltétlenül gyanúsak az ezeken a portálokon megjelenő, piacról korábban kivont vagy törzskönyvből törölt termékek, az olyan hangzatos reklámok, mint az "egy kiló mínusz per tabletta" vagy a csodás gyógyulásokról szóló "hiteles" történetek.

- Nehéz felismerni a hamis gyógyszert?

- Nem egyszerű feladat. Néhány évvel ezelőtt a hamis gyógyszerek felismerhetőségét nagymértékben megkönnyítette az egyszerű, már-már primitív csomagolás, mára a nyomdatechnikai fejlődés eredményeképpen a laikus felhasználót könnyű a hologramok, dombornyomások utánzása révén megtéveszteni.

- Milyen gyógyszereket hamisítanak elsősorban?

- A legnépszerűbb hamis termékek az "életmód-gyógyszerek", például a potenciazavarokban szenvedőknél a "kék gyémánt" - az egész világon ez a leggyakrabban hamisított gyógyszer. De ilyen több fogyasztószer, testépítésre használt növekedési hormon, altató, nyugtató. A külföldi tapasztalatokra azért érdemes figyelni, mert tendenciát jelenthetnek. Az influenzaellenes Tamiflu, vagy a kardiovaszkuláris szerek a magas térítési költségeik miatt jelentettek piacot a világon. Ez utóbbiak különösen veszélyesek, mert tartós alkalmazás esetén az elmaradt hatás a hatóanyag elégtelen mennyisége miatt súlyos következménnyel járhat.

- Kik léphetnek fel a hamis gyógyszerek kereskedelmével szemben?

- Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) munkatársai egyaránt ellenőrzik a különböző internetes felületeken, egyéb hirdetéseken megjelenő hamis gyógyszereket. Ezeknek a szervezeteknek vannak speciálisan az internetes bűnözéssel foglalkozó csoportjai. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület pedig a készülő adatbázisokkal, továbbá képzésekkel segíti a munkájukat.

- Más országokhoz képest Magyarországon milyen arányban fordul elő, hogy hamis gyógyszert találnak ellenőrzéskor?

- Az Európai Bizottság a hamisítással és szerzői jogbitorlással kapcsolatos közösségi vámügyi tevékenységekről szóló 2007-es jelentése ("Report on Community Customs Activities on Counterfeit and Piracy") azt tárta fel, hogy 2005-2007 között 628 százalékkal nőtt a vámhatóságok által lefoglalt gyógyszerek száma. Ezek a gyógyszerek nem csak az úgynevezett "életmód-gyógyszerek" közé tartoznak, hanem életveszélyes betegségek kezelésére szolgáló készítmények is vannak köztük! Magyarországon a zárt kereskedelmi hálózatnak köszönhetően a legális forgalmazási láncban nem találhatóak hamis gyógyszerek, így egyelőre nem kell olyan súlyos problémával szembenéznünk, mint az EU más tagországaiban, ahol már patikában is találtak hamis gyógyszereket.

Az európai tendenciát ismerve azonban azt javasoljuk a lakosságnak, hogy gyógyszereit Magyarországon szerezze be, engedélyezett helyről. Ha más EU-tagállamban kell orvosságot vennie, akkor ott is kizárólag engedélyezett helyről vásároljon. Ha az Európai Unión kívülre utazik, gyógyszereit előre váltsa ki Magyarországon, és vigye magával. Minden esetben figyeljen arra, hogy a gyógyszerrel kapcsolatos információ hiteles forrásból származzon.

Fontos, hogy soha ne vásároljunk gyógyszert engedély nélküli gyógyszer-kereskedelmi csatornákon keresztül, azaz például utcai árusoknál, piacokon, illetve legyünk körültekintőek az internetről rendelt gyógyszerek esetében, hiszen a néhány legális forrás mellett a világháló tele van kétes eredetű gyógyszereket értékesítő honlapokkal.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)