Az aranyér diagnózisa

Fontos, hogy az aranyér tüneteivel mielőbb orvoshoz forduljunk, egy sebész vagy proktológus ugyanis más betegséget is felfedezhet az árulkodó jelek mögött.

Baj, ha vércsíkokat látunk a vécépapíron?

A modern életvitellel járó, ülő munkavégzés emberek millióinál okoz aranyeret, kialakulása azonban sokkal korábbra, az ember felegyenesedéséig vezethető vissza. A végbélnyílás nyálkahártyája alatti vénás fonatok komoly megerőltetés, vagy keringési zavarok miatt begyulladhatnak, megnagyobbodhatnak és vérezni kezdhetnek. Külső vagy belső aranyér is kialakulhat annak függvényében, hogy a végbél záróizmától merre helyezkednek ezek a csomók.

aranyér diagnosztika végbéltükrözés aranyérbetegség belső aranyér külső aranyér képalkotó diagnosztika vécépapír-guriga vércsík a székleten vércsík a WC-papíron székelés után
A tünetek, ami alapján aranyérre gyanakodhatunk, más betegségre is utalhatnak

Elsődlegesen a székelés közben tapasztalt fájdalom, illetve a székletben található vércsíkok árulkodhatnak az aranyérről, ezek a tünetek azonban nem mindene esetben jelentkeznek. Míg a külsőaranyérnagyobb szenvedéssel jár, a belsőt sokszor inkább a vérzés alapján lehet azonosítani, komolyabb fájdalmat nem okoz. Előbbi ráadásul nem csak a toaletten okoz kellemetlenséget, de a fájdalom szinte állandósul, főként az ülést teszi kellemetlenné. Emiatt kevesebben, és később is fordulnak orvoshoz belső aranyérrel, mint külső változatával.

Az aranyér diagnózisa végbéltükrözéssel történik, melyet ambuláns módon végeznek el. Bár sokan félnek az efféle vizsgálatoktól, valójában inkább kellemetlenséget, de fájdalmat nem okoz, hiszen csak a végbél alsó néhány centiméterét figyeli meg az orvos. Ezzel viszonylag gyorsan megállapítható az aranyér stádiuma és kialakulásának pontos helye, melynek tudatában az orvos a megfelelő gyógykezelést is megállapíthatja. Azért is fontos, hogy sebészhez vagy proktológushoz forduljunk a panaszokkal, mert súlyosabb betegségek - például béldaganatok - is az aranyérhez hasonló tünetekkel jelentkezhetnek, ezek korai felismerése és gyógykezelése pedig életmentő lehet.

Egyes becslések szerint az emberek csaknem harmadát érinti kisebb vagy nagyobb mértékben. Az 50 éves korosztályból pedig minden második ember elmondhatja, hogy voltak már aranyeres panaszai. A betegség megelőzéséről és kezeléséről az alábbi cikkünkben olvashat részletesebben!

Az aranyérnek négy stádiumát különböztetik meg: a kezdeti stádiumban a csomók még nem kitapinthatóak, csupán kissé megnagyobbodtak, de észlelhető tünetet nem produkálnak. A második szakaszban rövid időre kitüremkednek, ám ezt követően maguktól vissza is húzódnak a csomók. A harmadik stádiumban kézzel még visszahelyezhetőek, de a negyedikben már így sem. A páciens életkorától, valamint egészségügyi állapotától függően előfordulhat, hogy egyéb vizsgálatok is követik a végbéltükrözést, hogy más betegségeket is azonosíthasson, vagy kizárhasson a szakember.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: