Az ÁNTSZ szerint minden rendben

A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR), vagyis az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszere az egyik legátfogóbb az Európai Unióban - reagált az "1001 orvos hálapénz nélkül" csoport nyílt levelére az ÁNTSZ.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, mindenki számára szabadon hozzáférhetők az Országos Epidemiológiai Központ honlapján. A jelentések közérthető, a nem szakértő közönség számára is értelmezhető módon összegzik a rendelkezésre álló információkat - írja az ÁNTSZ.
Az egészségügyi ellátás során bekövetkező fertőzéseket esetenként olyan ellenálló baktériumok okozzák, amelyekre csak az úgynevezett tartalék antibiotikumok hatnak. A 2013-as Világgazdasági Fórumra készült szakértői jelentés szerint ez az egész világ számára fenyegetést jelent - sajnos Magyarország sem kivétel. Éppen ez az oka, hogy az elmúlt évek során az ÁNTSZ számos, kifejezetten a nagyközönségnek szóló ismertető anyagot tett közzé - írják.

Az ÁNTSZ az egészségügyi intézményeket az NNSR eredményeiről körlevélben is tájékoztatja, illetve szakmai konferenciák alkalmával is részletes adatokkal szolgál a szakemberek számára. A közlemény szerint összességében tehát értelmezhetetlen az "1001 orvos hálapénz nélkül" csoport, illetve "az annak bázisát adó" Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete követelése.

Az ÁNTSZ szerint nincs semmi gond a kórházakban

Az ÁNTSZ szerint nincs semmi gond a kórházakban

A nyílt levél emellett összemossa az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszerét a minimumfeltételek teljesítésével, holott az úgynevezett minimumrendelet átalakításának folyamata már megkezdődött - közölte az ÁNTSZ. Így az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egyik legfontosabb feladata lesz a közeljövőben annak az indikátorrendszernek a kialakítása, amely a személyi és tárgyi feltételeket, vagyis a jelenlegi "leltárjellegű" feltételrendszert a betegellátás színvonalának további növelése érdekében a betegek szükségleteihez, illetve az ellátás igényeihez igazítja.

Hazánkban a biztonságos betegellátás feltételei adottak. Amennyiben az ÁNTSZ olyan hiányosságot tár fel, amely a betegbiztonságot veszélyezteti, megteszi a szükséges lépéseket. (Nem sokkal korábban került nyilvánosságra egy belső ÁNTSZ-jelentés, amiből az derül ki, hogy Magyarországon nincs olyan kórház, amely megfelelne a gyógyítás minimális szakmai feltételeinek. - a szerk.) A Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők pedig biztonságban vannak - állítja most a közlemény.

Az "1001 orvos hálapénz nélkül" csoport kedden tette közé nyílt levelét, amelyben a hazai kórházakban uralkodó borzalmas állapotokra hívják fel a figyelmet és kérik egy stratégia program kidolgozását. Az annak elkészültéig szükséges azonnali intézkedéseket is összefoglalták, ennek egyik pontja az, hogy hozzák teljes nyilvánosságra a fertőzéssel kapcsolatos adatokat. A nyílt levél amúgy segélykiáltás a kórházakért, a betegekért. "Vannak kórházak, ahol még a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás" - írták a problémákkal nap mint nap szembesülő orvosok. "Előfordul, hogy egy kéztörés ellátása után belehal a beteg a kórházi baktérium okozta bélgyulladásba, vagy lélegeztetőgépen végzi egy gyermek, mert a mandulaműtét során kórházi, terápiarezisztens kórokozók támadják meg."

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag