Az antibiotumszedés miért segítheti újabb fertőzések kialakulását?

A tudósok már régóta keresik a magyarázatot arra a látszólagos ellentmondásra, miszerint a széles spektrumú antibiotikumok hosszútávú szedése súlyos másodlagos bakteriális fertőzésekhez vezethet. A Pennsylvania Egyetem Orvosi Karának kutatói most elárulják a titkot.

Probiotikumok

Az eredmények szerint a bélben élő "jó" baktériumok tartják készenlétben az immunrendszert, hogy fel tudja venni a harcot a kórokozó baktériumokkal. A velünk együtt élő és a "betolakodó" baktériumok közötti kényes egyensúly felborulása (például antibiotikum szedése által) az immunrendszer egyes funkcióinak károsodásához vezet.

Dr. Jeffrey Weiser mikrobiológus és gyermekgyógyász professzor az eredményeket ahhoz hasonlította, hogy egy autót is könnyebb beindítani, ha nem hideg a motor. A hosszútávú antibiotikum-szedés pedig csökkenti az immunrendszer hatékonyságát.

"Az antibiotikum kezelés egyik szövődménye a másodlagos fertőzés" - magyarázta Weiser. "Ez óriási problémát jelent a kórházakban, azonban pontos mechanizmusát eddig nem ismertük. A széles spektrumú antibiotikumok megszüntetik az immunrendszer készenlétét és az nem lesz képes gyorsan reagálni az új fertőzésekre."

További érdekességek a Fókuszban a probiotikumok című rovatunkban!

Ez magyarázatot ad arra a megfigyelésre is, hogy a jó baktériumokat tartalmazó probiotikumok segítenek kivédeni az antibiotikumok által okozott negatív hatásokat. A gyors immunválaszt a jó baktériumok a fehérvérsejtekben található Nod1 sejtfehérjén keresztül befolyásolják.

A tanulmány a Nature Medicine folyóirat legújabb számában olvasható.

Animáció: HáziPatika.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: