Az államtitkár szerint az elmaradt egészségügyi reformokat végre kell hajtani

A többségében orvosokból álló testület tagjai szót értettek a 27 évig klinikusként, legutóbb a budaörsi egynapos ellátást végző intézmény főigazgatójaként dolgozó szülész-nőgyógyásszal. Az államtitkári széket elfoglaló Kovács Attila úgy fogalmazott: a legjobbnak vélt reformlépésekről a gyakorlat állít ki bizonyítványt. Maga az ágazat egészének átalakítását tartotta volna helyesnek, a kórház-átalakítással együtt kellett volna meglépni az alap- és a járóbeteg-szakellátás szerkezetváltását.
Jó benyomást tett a parlament egészségügyi bizottságának tagjaira Kovács Attila, az Egészségügyi Minisztérium két hete kinevezett államtitkára a tegnapi meghallgatáson. A többségében orvosokból álló testület tagjai szót értettek a 27 évig klinikusként, legutóbb a budaörsi egynapos ellátást végző intézmény főigazgatójaként dolgozó szülész-nőgyógyásszal. Az államtitkári széket elfoglaló Kovács Attila úgy fogalmazott: a legjobbnak vélt reformlépésekről a gyakorlat állít ki bizonyítványt. Maga az ágazat egészének átalakítását tartotta volna helyesnek, a kórház-átalakítással együtt kellett volna meglépni az alap- és a járóbeteg-szakellátás szerkezetváltását.
Érdeklődésünkre elmondta: a lehető legszélesebb konszenzusra törekszik az ágazat szakmai szervezeteivel, mert csak a támogatásukkal érhetők el megfelelő változások. Az ágazatban eddig elmaradt reformlépéseket sürgősen meg kell tenni, s egyeztetésekre van szükség a fejlesztési programok kidolgozásában is - tette hozzá.
A bizottsági ülésen tárgyaltak az egészségügyi miniszter asszonynak egy kórházi tanulmányra alapozott kijelentéséről, miszerint a kórházi patológiai és diagnosztikai mutatók eltérnek, s ez azt igazolja, hogy a betegek 22 százalékát félrekezelik. Kijelentése megdöbbenést váltott ki az orvosok és betegek között egyaránt - állítja Csáky András (MDF). Az államtitkár sajnálja, hogy félreértették Horváth Ágnest, a minisztérium szándéka a tanulmánynyal a gyógyítás minőségi mutatóinak kidolgozása volt - mondta.
Keller Éva patológus profeszszor azért nem értékelte az Egerben készített tanulmányt, mert mint mondta: a tudományos világban nem ismert módszerről nehéz véleményt formálni.
(2007.05.24. 12:14)
NTE - Világgazdaság

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +18 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban kedden délelőtt délnyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet, egyre többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag