Ausztria: Egészségfejlesztő kórházak - a helyreállító orvoslás nem elég

Aki nyitott szemekkel megy keresztül Ausztria kórházain, észreveszi, hogy itt az utóbbi évtizedben sok minden megváltozott: az egészségfejlesztés növekvő jelentősége az egészségügyi intézményekben nemcsak számos elkötelezett projektben talált lecsapódásra, hanem sok kisebb változáshoz is vezetett, amelyek évekkel ezelőtt még elképzelhetetlenek voltak.
Ennek a fejlődésnek az éllovasa az egészségfejlesztő kórházak osztrák hálózata (ÖNGK).
Hosszú időn át a kórházak azt tekintették elsőrendű feladatuknak, hogy betegeket gyógyítsanak és helyreállító orvoslást nyújtsanak. Az egyre több krónikus betegség és az átfogó ellátási szükségletű idősebb betegek növekvő száma azonban a 90-es évek elején fokozták annak a belátását, hogy az egészség nem érhető el az egészségfejlesztő életmód fejlesztése nélkül. E tudat kifejeződése volt a WHO egészségfejlesztő kórházak hálózatának megalapítása 1990-ben, amelyhez azóta 35 európai állam több mint 700 kórháza tartozik. Az osztrák alhálózat, amely 11 év óta áll fenn, 2006 óta mint saját egyesület van szervezve.
Az eredmények jegyzéke, amelyeket fel tud mutatni, hosszú, sorolja az ÖNGK elnöke. Az intra/extramurális (kórházon belüli és kívüli) hálózatok kiépítése, a betegek hazakísérése - ami korábban elképzelhetetlen volt - ma sok kórházban standard. A csend- és gyermekbarát kórházak is sok helyen magától érthetők. Az egészségfejlesztő egészségügyi rendszerekben a kórházak ma központi szerepet játszanak: már régen nem tisztán ellátó intézmények, funkciójuk, mint forgóajtó az egészség és annak társadalmi példakép hatására egyre fontosabb. E szempont alatt kell nézni a "füstmentes kórház" projektet is. Egy példa az információfolyamat jelentőségére a kórház és a társadalom között a gyermeksebészek felismerései, amelyek biztosabb játszóterekhez vezetnek. Egy másik trend a kórházak átstruktúrálása a wellnessz irányába: már nemcsak az orvosi egészség nyújtásáról van szó, hanem az ember jóllétéről is.
Egészséges dolgozók
A dolgozók szintjén is ugyancsak sokat tettek az utóbbi években: a tevékenységek spektruma a dolgozók egészségének mérésétől, a megelőzési programoktól, a fokozott üzemi egészségfejlesztéstől speciális projektekig nyúlik a táplálkozás és mozgás terén. "Ebben a hálózatban igen lényeges, hogy itt különböző szakmai területek hálózatosodnak" - hangsúlyozza az elnök. A 12. ÖNGK konferencia egyik témája volt, hogy az egészségfejlesztés hogyan integrálható legjobban az egészségügyi intézmények szervezetébe.
Egy másik plenáris rendezvény az alkalmazott eszköztárral foglalkozott és a jövőbeni fejlesztési szükséglettel a betegek egészségfejlesztése terén. Megbeszélték egyebek között a migránsok, gyermekek, fiatalok fájdalomkezelését és egészségfejlesztését valamint a hosszúidejű ápolást. A konferencia harmadik programsúlypontját az átfogó üzemi egészségfejlesztésnek szentelték.
Egy kis részlet illusztrálja legjobban, hogy a hálózat munkája néhány ellenállás ellenére végül termékeny talajra hullott: a rendezvényt egyidejűleg mint a füstmentes egészségügyi intézmények első osztrák konferenciáját jelentették be.
Medical Tribune, 2007, 39, 40, 21.
(Tömörítvény)
Kövesi Ervin
(2007.12.19. 10:28)

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-3, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag