Átadták a honvédkórházat

Budapest, 2007. május 20. (MTI) - A főváros lakói is igénybe vehetik a rendészeti dolgozók és a vasutasok mellett a Radó György Központi Honvédkórház szolgáltatásait, amely legalább tíz évvel meghaladja korát orvostechnikában és az ellátás szervezettségében - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter, amikor vasárnap ünnepélyesen átadta a kórház épületét Budapesten.
A 74 ezer négyzetméteren, 21 milliárd forintos beruházással megvalósult kórházi és rendelőintézeti komplexum nem csak a Magyar Honvédség egészségügyi ellátását biztosítja, hanem a július 1-én megalakuló Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) integrált részeként működik a jövőben - mondta köszöntőjében Szekeres Imre.
Hozzátette: a főváros több kerülete lakosainak egészségügyi ellátása mellett itt gyógyítják majd a katonákat, a rendőröket, a határőröket, a pénzügyőröket, a tűzoltókat, a büntetés-végrehajtási, valamint a katasztrófavédelmi dolgozókat, a nemzetbiztonsági szolgálatok tagjait, valamint a vasutasokat és családtagjaikat is.
"Olyan átalakításhoz kezdtünk hozzá, amely a magyar honvédség és más ellátásra szorulók érdekeit is szem előtt tartotta" - utalt a tárcavezető a március elején létrejött Honvéd Egészségügyi Központ (HEK) felállítására. Ebben a központban működik a kecskeméti repülőkórház kutató és alkalmassági vizsgálója, a járóbeteg-ellátás, a honvédség egészségügyi kiképző központja és egészségvédelmi intézete. Az átalakításnál figyelembe vették a speciális katona-egészségügyi feladatokat, a Magyar Honvédség NATO-vállalásait és a nemzetközi missziók orvosi támogatását is.
Az ÁEK-ban dolgozó katonaorvosok és szakdolgozók ebben az intézményben szerzik meg gyakorlatukat, és innen vezénylik őket katonai feladatokra, missziókba is - mondta el Szekeres Imre.
A rendelkezésre bocsátott sajtóanyagból kiderül, hogy július 1-je után az ÁEK-ban aktív fekvőbeteg-ellátás csak a Róbert Károly körúti és a Podmaniczky utcai telephelyeken lesz, előbbiben 589, utóbbiban 567 ággyal. A krónikus ellátás a volt Budai MÁV-kórház Szanatórium utcai épületében lesz 200 ággyal.
A Róbert Károly körúti épületben kap helyet a traumatológia, az ideggyógyászat, a szájsebészet, a sürgősségi ellátás és a pszichiátria, a Podmaniczky utcai épületben pedig a szülészet-nőgyógyászat, csecsemő- és gyermekgyógyászat, a fül-orr-gégészet, a szemészet, a nemibeteg-ellátás, az ortopédia és a reumatológia, és mindkét telephelyen lesz belgyógyászat, sebészet, urológia és intenzív ellátás.
A Honvédkórház új szárnyának építése 1986-ban kezdődött, majd a munkálatok az 1990-es évek elején leálltak. Az épület rekonstrukciós munkája több mint egy évtizedig szünetelt. Az épülettel kapcsolatban több elképzelés is felmerült, majd a kormány 2003-ban döntött a rekonstrukció befejezéséről.
A ünnepség keretében Szekeres Imre honvédelmi miniszter kitüntetéseket és elismeréseket nyújtott át. A köztársasági elnök - a honvédelmi miniszter előterjesztésére - május 21-ével Svéd László nyugállományú vezérőrnagyot nyugállományú altábornaggyá lépteti elő.
Az ünnepségen jelen voltak a Honvédelmi, az Egészségügyi, az Önkormányzati és Területfejlesztési, az Igazságügyi és Rendészeti, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, továbbá a Miniszterelnöki Hivatal képviselői, a tűzoltóság, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a mentőszolgálat, a MÁV, továbbá az Országgyűlés Honvédelmi és Egészségügyi Bizottsága képviselői és a Magyar Honvédség vezetői, valamint az országos tiszti főorvos.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan, többször erősen felhős lesz az ég, helyenként havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag