Amit rosszul tudunk a szív- és érrendszeri betegségekről

Ha nem ismerjük a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorait, jeleit, a kivizsgálás és kezelés jelentőségét, akkor könnyen bajba kerülhetünk. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakorvosa a leggyakoribb tévedésekre hívta fel a figyelmet.

Túl fiatal vagyok a szívbetegséghez

A fiatalság nem zárja ki a betegséget, különösen az életmód van tele rizikófaktorokkal. Egyre fiatalabbaknál jelentkeznek szívbetegségek, különösen azoknál, akik elhízással, cukorbetegséggel küzdenek, illetve nem mozognak, vagy rendszeresen dohányoznak. Ráadásul bizonyos genetikai okok miatt már gyermekkorban kialakulhatnak plakkok az erekben, ami az érszűkülethez vezető út első lépcsője.

Tudnék róla, ha magas lenne a vérnyomásom, mert tünetei lennének

A magas vérnyomást éppen azért nevezik csendes gyilkosnak, mert sokszor nem is tudunk jelenlétéről. Számtalan esetben csak egy rutin orvosi ellenőrzésen derül fény a magas értékekre. Ugyanakkor sokan nem veszik komolyan az esetlegesen mégis felmerülő tüneteket sem, mint a fejfájást vagy a tompa fájdalmat a tarkóban, halántékban, ami lehajláskor fokozódik, a romló koncentrációt, egyensúlyérzéket, a verejtékezést, a múló látászavart. Holott amagas vérnyomáskorai felismerése és kezelése olyan komoly következményektől is megvédhet, mint a szívinfarktus, a stroke vagy a vesekárosodás.

A legtöbb emberben a magas vérnyomás nem okoz panaszokat annak ellenére, hogy bizonyos tüneteket - így például a fejfájást, az orrvérzést, a szédülést, a kipirult arcot és a fáradtságot - sokan tévesen a magas vérnyomás betegségnek tulajdonítják. A tünetekről és a kezelés lehetőségeiről az alábbi cikkünkben olvashat!

A mellkasi fájdalomból tudni fogom, hogy szívinfarktusom van

Ez nem feltétlenül igaz. Bár a szívinfarktusnak gyakori tünete a mellkasi szorító fájdalom, néha más tünetekkel jelentkezik. Ilyen lehet például a légszomj, a hányinger, a szédülés, a gyengeségérzet, valamint a karokban, állkapocsban, nyakban, hátban megjelenő fájdalom. Amennyiben valaki ezeket tapasztalja, mindenképpen mentőt kell hívni!

A kezelt cukorbetegség nem veszélyezteti a szívet

A cukorbetegség kezelése csökkentheti vagy késleltetheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de a rizikó ebben az esetben is nagyobb, mint a nem cukorbetegeknél. Különösen igaz ez, ha olyan további rizikófaktorok is jelen vannak, mint a magas vérnyomás, az elhízás, a fizikai inaktivitás és a dohányzás.

A szívbetegség öröklődik a családban, tehát nem tehetek ellene semmit

"Bár a genetikai hajlam valóban öröklődik, mindenkinek lehetősége van jelentősen csökkenteni a megbetegedés esélyét" - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Kardióközpont kardiológusa. Az orvos szerint a megelőzésnek két alappillére van: a rendszeres kardiológiai kontroll, és szükség esetén kezelés, valamint az életmód reformja.

A szapora szívverés nem feltétlenül infarktus jele
A szapora szívverés nem feltétlenül infarktus jele

Csak a középkorúaknak szükséges ellenőriztetni a koleszterinszintjüket

Az ajánlások szerint 20 éves kortól 5 évente, 30 éves kortól legalább évente méressük a koleszterinszintünket! Különösen érdemes még a fiataloknak is évente ellenőriztetniük magukat, ha a családban van szív- és érrendszeri beteg, hiszen akár már gyermekkorban is betegségek rizikófaktora lehet a magas koleszterinszint.

A lábfájdalom csak az öregedés jele, semmi köze a szívemhez

Ha a lábban, vádliban jelentkező fájdalom eleinte csak járáskor, később már nyugalomban is jelentkezik, könnyen lehet, hogy perifériás artériás betegség áll a háttérben. Ez pedig olyan, érszűkülettel járó betegség, amely kezeletlenül könnyen stroke-hoz vagy szívinfarktushoz vezethet.

Túl gyorsan ver a szívem, ez biztosan a szívinfarktus jele

A szívritmus számtalan okból változhat, hiszen például edzés során felgyorsul, alváskor lelassul, az esetek többségében nem szükséges miatta aggódni. Ugyanakkor a szabálytalan szívverés lehet a szívritmuszavar jele is, amelyet feltétlenül ki kell vizsgáltatni, mert kezelést igényelhet.

Szívbetegséggel nem sportolhatok, mozoghatok

Erről szó sincs! Sőt azoknak, akik akár szívinfarktus után belevágnak egy jól felépített életmód- és mozgásprogramba, sokkal jobbak a hosszú távú esélyeik, mint az inaktívaknak. A pontos, egészséges életmód kidolgozásához azért érdemes szakember segítségét kérni, mert így meghatározható a még biztonságos, de hatékony program, és az ehhez alakított gyógyszeres és egyéb kezelés is.

Forrás: Kardioközpont

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)