+16° - +34°
Nincs front

"Ami ellen van védőoltás, abban nem szabad meghalni"

Hitelesség, bizalom, őszinteség - nagyjából így foglalható össze dr. Papp Ibolya orvosi hitvallása. Szakmai meggyőződését is három szóban lehet összefoglalni: megelőzés, megelőzés, megelőzés. A XIII. kerület évtizedek óta népszerű háziorvosát az Astellas Év orvosa-díjra jelölte több betege is.

40 éves háziorvosi pályafutása alatt több generációt kezelt, látott átalakulni egy városrészt, sok leendő orvos tanult a keze alatt és még mindig fiatalos, energikus, az újdonságokra nyitott, szakmai és tudományos munkában részt vevő orvos dr. Papp Ibolya.
Egy családi döntésnek köszönhetik az angyalföldi 55-ös háziorvosi körzet lakói, hogy megnyerték maguknak a fiatal doktornőt. Az 1971-ben Summa Cum Laude elvégzett orvosi egyetem után a fővárosi László Kórházban kezdett dolgozni. Nagyon hálás azóta is a lehetőségért, olyan szemléletet tanult ott és annyi tapasztalatot gyűjtött, ami máig nagyon hasznos - mondja. És emellett megismerte leendő férjét, dr. Szalkai Andrást, a kórház egyik infektológusát. És amikor a fiatalasszony 1976-ban megszerezte a belgyógyász szakvizsgát, úgy döntöttek, hogy pályafutását folytassa körzeti orvosként.

Akkor került a XIII. kerületbe, egy szegény környékre, azóta is ugyanott rendel, ebből is látszik, hogy sosem bánta meg a döntést. A 40 év alatt persze alaposan megváltozott a környék, az emberek, a doktornő iránti szeretet és bizalom azonban nem. Elég csak beleolvasni az őt az Év orvosa-díjra jelölők leírásába. Mindenki dicséri a betegek iránti elkötelezettségét, felelősségét, türelmét, határozottságát. Kiemelik nagy tudását és szakmai tapasztalatát, ami ebben az esetben biztos nem csak udvariasság. Egy beteg ugyanis leginkább abból tudja lemérni orvosa hozzáértését, hogy milyen biztonsággal ismeri fel a problémát, milyen gyorsan segíti a gyógyuláshoz.

Annál gyorsabb a gyógyulás, minél pontosabb a diagnózis

Papp doktornő pedig ebben nagyon jó. Ő maga ezt a tapasztalatnak és kórházi múltjának tudja be. Ott sajátította el a differenciáldiagnosztikát, a didaktikus gondolkodást és szerzett olyan tudást, ami hozzásegíti a pontos diagnózishoz - persze a folyamatos szakmai továbbképzés mellett. Ez leginkább a betegeknek jó, mert olyan célzott vizsgálatokat rendelhet, amik révén gyorsan kiderül a baj. Márpedig minél hamarabb fedezik fel, annál nagyobb az esély a gyógyulásra.

Mostanában különösen fontos - mondja -, hiszen amikor 1-2 hónapot is kell várni egy-egy szakorvosi vizsgálatra, nem mindegy, hogy hány orvost jár végig feleslegesen egy beteg, mire a probléma okára fény derül. Ha a háziorvos jól ismeri fel és értelmezi a tüneteket, a megfelelő beutalóval alaposan lerövidíti a kivizsgálásokat. Ezt pedig minden beteg értékeli.

Nem csoda, hogy sokan választották háziorvosuknak. A betegek jó része nem is a körzetébe tartozik, egész Budapestről, sőt, sok környékbeli településről járnak hozzá. Sokan elköltöztek a kerületből vagy a városból is, de a háziorvosukhoz továbbra is ragaszkodnak. Ugyanez nemcsak térben, de időben is igaz: sok páciensénél több generáció is hozzá jár, több olyan egykori betege van, akinek már az unokájának is háziorvosa.

Szűrővizsgálatok a háziorvosi rendelőben

Ez a töretlen bizalom egyrészt nagyon jó érzés, büszkeséggel tölti el, másrészt visszajelzés, hogy jól csinálja. Pedig elég szigorú és határozott orvosnak tartja magát, de ez persze nem jelent ridegséget, sőt. A szigorúságra a beteg érdekében van szükség, a gyógyulás érdekében határozott utat kell mutatni. És hogy ez ne csak egy érthetetlen diktátum legyen, nagyon fontosnak tartja, hogy mindent alaposan megbeszéljen a betegekkel, megmagyarázza nekik, mit miért rendelt, melyik vizsgálatnak mi értelme.

A hozzá tartozó betegek nagy szerencséje, hogy Papp doktornőnek van egy nagy szakmai szenvedélye is, mégpedig a megelőzés. Azt vallja, hogy a gyógyítás nem a betegségek kezelésével, hanem megelőzésükkel kezdődik, és mindent megtesz - olykor bizony ellenszélben -, hogy ezt a gyakorlatban is tudja érvényesíteni.

Ennek érdekében először is szűrővizsgálatokat szervez a betegei között. És a lényeg, hogy nem csak szervez, hanem szívós munkával eléri, hogy az érintettek részt is vegyenek rajta. (Ebben is nagy segítsége az asszisztense, Erzsike, akivel 16 éve dolgoznak együtt.) Így derült fény több tucat HCV antitest pozitív esetre is, akiket hepathológiai szakambulanciára küldtek.

Dr. Papp Ibolya 45 éve gyógyít

Dr. Papp Ibolya 45 éve gyógyít

Az a célja, hogy minél több szűrővizsgálatot lehessen háziorvosi rendelőben elvégezni, ami technikailag kivitelezhető. Az a tapasztalata ugyanis, hogy ezek a szűrővizsgálatok nagyon hatékonyak, sok beteget be lehet vonni.

Magának is beadja a védőoltást

A megelőzés kulcstevékenysége az oltás. Senkinek nem lenne szabad meghalnia vagy megbetegedni olyan kórtól, ami ellen létezik védőoltás - vallja. Ezért folyamatos tájékoztató-felvilágosító munkát folytat az aktív immunizáció érdekében. Azzal is tisztában van, hogy ennek az eredményessége az orvoson és az orvos hitelességén múlik. Ezért büszke például arra, hogy amikor a kardiovaszkuláris problémákkal küzdő betegei közül 75-nek ajánlotta az influenza és a tüdőgyulladás elleni védőoltást, hetvenen éltek a lehetőséggel. Ez kiemelkedően jó arány, amit persze csak úgy lehetett elérni, hogy hitele és súlya van a szavainak, a betegek megbíznak benne és a tanácsaiban. És nem csak beszél, példát is mutat: természetesen magának is beadja például az influenza elleni védőoltást.

Az influenza elleni küzdelemben nem csak háziorvosként, hanem egy európai tudományos kutatás tagjaként is részt vesz, amire szintén joggal büszke. A munka lényege egy olyan univerzális oltás kidolgozása, ami megvéd minden típusú influenzától és járvány esetén a szezonális oltással együtt teljes védelmet biztosíthat. Ez az új típusú oltóanyag tartós hatású és nem kellene minden évben újra oltani.

Hosszan lehetne még sorolni, miért mondhatják - és mondják is - szerencsésnek magukat Papp doktornő páciensei, de álljon itt egy jó hír másoknak is: nem csak betegek generációi fordultak meg a kezei között, hanem orvosok is, 1983 és 2012 között aktívan részt vett a gyakorlati orvosképzésben. Rengeteg hatodéves medikus, belgyógyász szakvizsgára készülő és rezidens töltötte nála gyakorlati idejét, és ha mentoruk hozzáállásának, elhivatottságának csak egy részét vitték magukkal, már jobb lett a világ.

Az Év orvosa díjról, a jelölésről, a szavazás menetéről bővebben olvashat itt, kattintson!
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban szombaton délelőtt napos időre számíthatunk, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag