Akik késsel gyógyítanak

A jó sebész tudja, hogy a késsel való gyógyítás természet ellen való, mégis amíg szükség van rá, ő hitvallása és legjobb tudása szerint cselekszik. Az SE ÁOK I.sz. Sebészeti Klinika munkatársai ebben a szellemben tevékenykednek immár több mint száz éve.

A Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinikája 151 sebészeti ággyal, 8 műtővel, intenziv osztállyal, angiografiás, endoszkópos, ultrahang, elektrofiziológiai laboratóriumával ma Magyarország legnagyobb sebészeti önálló egysége. Kétszáznál több munkatársat foglalkoztat. A 100 éves épület a maga korában a világ legkorszerűbb - és talán legszebb - sebészeti intézete volt. A teljes korszerűsítésre ugyan az elmúlt évtizedek ígéretei ellenére nem került sor, de megújultak a műtők, és a kórtermek többsége is megfelel a mai kor kívánalmainak.

A Klinika fő profilja a gyomor-bél rendszeri és az onkológiai sebészet, valamint az általános sebészet teljes köre. Ez a tevékenység kiegészül érsebészeti és helyreállító plasztikai ellátással. Kiemelkedő szakmai eredményeket mondhat magáénak a máj-, epeutak-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, gyomor-, vastagbél-, emlő daganatainak és egyéb sebészi betegségeinek kezelése terén. Hasonló a helyzet az endokrin sebészetben is. Különösen jelentősek eredményei az olyan bonyolult, szövődött esetek ellátásában, melyeket más sebészeti osztályok nem látnak el.

Az elmúlt évtizedben a sebészet forradalmi átalakuláson ment keresztül: egyre elterjedtebben használatosak a testüreg feltárása nélkül végzett endoszkópos (laparoszkópos) műtétek. A laparoszkópos epehólyag eltávolítás ma már csaknem mindenütt rutinműtét, de a "hegnélküli" (köldökön át végzett) úgynevezett "single port" módszer világszerte ritkaságszámba megy. A Klinika élen jár e műtét alkalmazásában. A laparoszkópos módszer szinte minden sebészi beavatkozásnál alkalmazásra kerül. A 400-nál több laparoszkópos vastagbélműtét vélhetően az ország legnagyobb ilyen anyagát jelenti, a hasonló módszerrel végzett nyelőcső rezekciók pedig unikálisak. De sor kerül laparoszkópos máj-, hasnyálmirigy rezekciókra is. A lép vagy a mellékvesék laparoszkópos műtétei rutineljárásnak tekinthetők a Klinikán.

Nagy hagyományokra tekint vissza a gasztroenterológiai endoszkópos tevékenység, amely általában nem a sebészeti osztályok profilja. Csaknem 30 éve már, hogy a Klinika bevezette és országosan tanította, elterjesztette az endoszkópos vérzéscsillapító módszereket, különös tekintettel a májzsugorhoz társult nyelőcsővisszér vérzésekre.

Az emlődaganatok kezelésében, - csakúgy mint más tumoroknál - különösen fontos a társszakmák segítsége. Az I.sz.Sebészeti Klinika e téren kiváló partnerekkel: az Egyetem II.sz. Pathológiai Intézetével és Radiológiai és Onkotherapiás Klinikájával működik együtt. Így lehetséges az emlődaganatok gyors, korai és pontos felismerése, amely módot nyújt arra,hogy megfelelő esetekben akár azonnali,vagy halasztott plasztikai igényű emlőpótlás történjen.

A Klinika országos speciális szakrendelést tart a hét minden napján a következő sorrendben: vastag- végbél, endokrinológia, érsebészet, máj, epeutak, nyelőcső, hasnyálmirigy.

Az Üllői úti I.sz. Sebészeti Klinika 1909-ben nyitotta meg kapuit. 2009-ben a 100 éves évforduló alkalmából emlékkönyv készült. Ennek bevezetőjéből való az alábbi részlet:

"Meggyőződésem szerint - és ezt a 100 éves Üllői úti Klinika, a bennük dolgozó tanárok szellemisége, a falakba ivódott szemlélet sugallja - a sebészet alapvetően nem a tevékenységről, annak részleteiről, eszközeiről, feltételeiről szól, hanem a sebészről és a beteghez való viszonyáról. A filozófia, amellyel művészetét hitvallásként gyakorolja, határozza meg a tartalmat és az eredményességet. A késsel történő gyógyítás természet ellen való. Ennek ellenére bizonyosan még egy ideig alkalmazni kell. Éppen természet elleni tulajdonsága miatt a sebészeti beavatkozások szinte kivétel nélkül magukban hordozzák – az akár életre-halálra menő - természettel szembeni konfliktus kényszerét.

A sebész akkor jó, ha tisztában van ezzel. Ha tudja, hogy eredményességét végső soron a természet dönti el. Meg kell tanulnia, hogy gyakran csalódik. A várt eredmény elmaradhat. Ha képes tanulni hibáiból, egyre kevesebb csalódás éri, egyre több páciense szabadul meg betegségétől. Ha tökéletlen is amit csinál, lehet, hogy a természet segít és betege meggyógyul. De a sebész sose bízzon abban, hogy ez a változat rendszerré válhat. Tudása, ösztöne, alázata, az önképzés meg nem szűnő igénye, harmóniába került lelki békéje lesz a biztos alap, amely segíti abban, hogy késsel a kezében gyógyítani képes legyen.

Az Üllői úti Klinika Dollinger Gyula vezetése alatt kezdte meg a munkát 1909-ben. Őt a szakma kiválóságai követték. 100 év után az utódok köszönete illeti valamennyiüket azért, amivel az Üllői úti sebészeti iskola megalapításához hozzájárultak."

Semmelweis Egyetem I.sz. Sebészeti Klinika
Főigazgató: Prof. Dr. Kupcsulik Péter
Kórházalapítás: 1909. Üllői Úti Klinika megnyitása (1769. Orvosi Kar, Nagyszombati Egyetem)
Osztályok száma: 7
Vonzáskörzet: Speciális feladatok: Országos,
Általános sebészet: Dunaharaszti, Halásztelek Szigetszentmiklós, Tököl, Dunavarsány, Majosháza, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Taksony, Áporka, Dömsöd, Kiskunfélegyháza, Diósd, Biatorbágy, Sóskút, Tárnok
Ellátott fekvőbetegek száma: 6955/év
Ellátott járóbetegek száma: 42.526/év
Aktív betegágyak száma: 142 (+9)
Orvoslétszám: 45 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 118
Alapítvány: Balassa János Alapítvány
Bankszámla száma: 10400126-21414958-00000000

További tájékoztatás az található.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció