A wifi és a Bethesda

A Bethesda Gyermekkórház a napokban vezette be új, világszínvonalú kórházi informatikai rendszerét a Cisco Magyarország és a T-Systems együttműködésével. Megnéztük, mit jelent ez a rendszer a mindennapokban, és videónkon is bemutatjuk Önnek!

Átálltak egy merőben más rendszerre A "Bethesdások" már régóta tervezték az igencsak nehézkesen működő, elavult informatikai rendszerük megreformálását. Eleddig viszont nem volt meg hozzá a pénz, paripa, fegyver, de mint a mesében, minden megteremtődött, így sikerült a mai egészségügy egyik legmodernebb informatikai és kommunikációs rendszerét bevezetniük.

A Cisco Magyarország és a T-Systems vezetői nemrég adták át a 130 millió forint értékű rendszert a Bethesda Gyermekkórháznak. A kórház 10 millió forint önerővel járul hozzá a fejlesztéshez. Ezzel a lépéssel egy új korszak kezdődött el a Bethesda életében. A gyermekkórház informatikai rendszere méltán nevezhető világszínvonalúnak.

A számos minőségi és mennyiségi mutató konkrét számításokkal támasztja alá az új infokommunikációs rendszer gyors megtérülését.

A rendszer hazánkban még csak a Bethesdában érhető el, de a szakemberek szerint az új infrastruktúra a többi kórház számára is mintaként szolgálhat, és hosszútávon az egész egészségügy javulását előmozdíthatja.

Az egészségügyi intézmények esetében az ilyen jellegű intelligens hálózat olyan digitális "idegrendszerként" működhet, amely összeköti egymással a különböző kórházi alkalmazásokat, rendszereket és eszközöket.

Mit is tud az új rendszer? Jelenleg a 135 aktív ággyal működő kórház két, Ilka és Bethesda utcai épületében működik a legmodernebb egészségügyi infokommunikációs szolgáltatás.

Az új, innovatív megoldások között szerepel a vezetékes és vezeték nélküli számítógép-hálózat. Az IP-telefónia (az internet-hálózaton alapuló, a hagyományos telefonrendszerrel megegyező beszédátvitel) és ehhez kapcsolódó, az eddig használt telefonhálózaton és az interneten egyaránt működő, úgynevezett dual-phone megoldás is ezt az infrastruktúrát használja. Ezen kívül bevezettek egy rádiófrekvenciás helymeghatározó (úgynevezett RFID) rendszert. Az elektronikus aláírás és a távoktatási megoldás is újdonság a kórház napi gyakorlatában. Az sem mellékes, hogy az intézetbe új számítógépek és nyomtatók kerültek, amelyekhez hightech klinikai és kórházmenedzsment-szoftver, beteghívó és betegirányító rendszer is tartozik. Az utóbbi rendszer révén csökkent a várakozási idő és gördülékenyebbé vált az orvosok munkája. A fejlesztések további lépéseként az intézet gazdasági osztályát látják el új informatikai rendszerrel.

E nagyszabású fejlesztések a betegellátás színvonalának, a betegek komfortérzetének és a működés hatékonyságának növelését segítik.

Hatékony és megkönnyíti a munkát Az új infrastruktúra kedvező előnyeit ki is használják az intézet orvosai, nővérei.

Az orvosok telekonzílium segítségével tarthatnak szakmai megbeszéléseket, a betegek vizsgálati eredményeihez és valós idejű adataihoz a kórház területén belül vezeték nélküli számítógéppel, a kórház területén kívül pedig biztonságos internetkapcsolaton keresztül férhetnek hozzá.

A beruházás gazdasági szempontból is jelentős előrelépést jelent, hiszen például a korábbi párhuzamos (telefon és számítógépes) hálózatok helyett csupán egyetlen, az összes hang, adat és képi információ továbbítására alkalmas IP-hálózat üzemeltetésére van szükség. Ennek további előnye, hogy az intézet dolgozói ingyenesen telefonálhatnak házon belül, arra alkalmas mobil- és vezetékes telefonokkal.

Ezek az informatikai megoldások nem csak a hatékonyság növeléséhez járulhatnak hozzá, hanem olyan újszerű bevételi forrást is teremthetnek az egészségügyi intézmények számára, amelyek korábban elképzelhetetlennek tűntek. Ilyen például a távdiagnosztika, amelynek keretében a világ bármely pontján működő partnerintézménnyel kötött szerződés alapján az onnan érkező leletekből - például nagyfelbontású röntgen, CT- vagy MR-képekből - a hazai orvosok állítják fel a diagnózist.

Kór- és lázlap helyett hightech tábla-PC Lassan feledésbe merül a Bethesdában a korábbi századokban használt kór- és lázlap, és mindezt felváltja a XXI. századi technika. Így az ügyeletes orvos például a kórtermekben nem egy dossziényi anyaggal jelenik meg, hanem egy laptop jellegű ún. tábla-PC-vel. Ebből most tíz darabot birtokol az intézet. A tábla-PC-k összeköttetésben vannak a központi szerverrel, így a szakorvosok lekérhetik a betegek adatait, vizsgálataik eredményeit. Természetesen a tábla-PC-ről elérhető az egész kórházi rendszer.

Mi az RFID?

Az RFID nem más, mint egy rádiófrekvenciás azonosító-chip, amely arra szolgál, hogy a fontosabb műszerek helyét számítógép segítségével mindig nyomon tudja követni az orvos-csoport. Ezt a fehér, gyufadoboz nagyságú elektronikai elemet elhelyezik például defibrillátoron, és más olyan műszereken, amelyek közös használatban vannak. Az RFID jeleket bocsát ki, így monitoron mindig figyelemmel kísérhető, hogy az adott létfontosságú műszer hol található az intézetben, ugyanis a kiépített wifi-elérési pontokat helymeghatározási funkciókkal is ellátták.

Dolgozói továbbképzés A kórház dolgozói az új rendszer bevezetése előtt oktatáson vettek részt.

Természetesen "kiképzésük" során minden támogatást megkaptak a rendszer létrehozóitól. Ma már készségszinten kezelik az új, innovatív megoldásokat, olyannyira, hogy az intézet orvosai miden reggel videokonferenciákon értesülnek az esti és az előző napi folyamatokról.

A Fehér Könyv A fejlesztés kapcsán létrehozott Fehér Könyv az új informatikai rendszerrel elért eredményeket tényszerűen, a mérhető adatokat számszerűsítve tartalmazza, így rávilágít a fejlesztésekkel nyerhető előnyökre és a beruházás megtérülési idejére. A Fehér Könyvből látható, hogy a járóbeteg-adminisztráció javulásával például évi 5,5 millió forintot, az integrált működésből adódó alacsonyabb üzemeltetési költségekkel évi 5,2 millió forintot takaríthat meg egy olyan "kicsinek" számító kórház is, mint amilyen a Bethesda. Az adatokból kiolvasható, hogy a kórház évi 712 munkaórát takaríthat meg az elektronikus röntgen-, ultrahang- és laborbeutalóknak köszönhetően, további évi 2000 adatrögzítési munkaórát szabadíthat fel a laborautomaták rendszerbe kapcsolásával.

A Bethesda Gyermekkórházról további információkat kórházbemutató cikkünkből tudhat meg.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés