A WHO befogadhatja a kínai orvoslást

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissen kiadott Nemzetközi Betegségosztályozó Rendszer (ICD) nevű kézikönyvében egy egész fejezet szól a hagyományos kínai orvoslásról.

Az egész Föld orvoslása felett őrködő Egészségügyi Világszervezet nemzetközi betegségregiszterének legújabb, 11-es kiadása egy egész fejezetet szentel a hagyományos kínai medicinának. Míg kínai gyógyítók világszerte ünneplik a döntést, hogy a WHO végre komolyan veszi őket, addig a tudományos élet kritikusan áll hozzá- írja az index.hu.

Az Egészségügyi Világszervezet közgyűlése elfogadta a betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló ICD-jegyzék 11. módosítását. Ennek értelmében betegséggé nyilvánítják a videojáték-függőséget is. Korábbi cikkünkért kattintson!

A kritikus hangokra egyébként a WHO reagált is és bejelentette, hogy szó sincs arról, hogy bármilyen terápiát is befogadtak volna vagy támogatnának. Úgy fogalmaztak, hogy döntésükkel mindössze felajánlják az orvosok számára, hogy a kórképeket a nyugati rendszer vagy a keleti rendszer szerint diagnosztizálják. A kritikusok szerint azonban, hogy ha egy beteget a hagyományos kínai kategóriák szerint diagnosztizálnak majd, akkor az gyakorlatilag biztosan hagyományos kínai készítményeket is fog kapni, ami jó esetben nem árt neki, de hogy nem használ, az borítékolható.

A tudományos élet kritikusan áll a döntéshez
A tudományos élet kritikusan áll a döntéshez. Fotó: iStock

Állatokat sodor a kihalás szélére

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a kínai kuruzslás bizonyítatlan, sőt a legtöbb esetben már elméletileg is nonszensz állításai miatt sok állat került már a kihalás szélére. A megmaradt afrikai orrszarvúk szarvát például inkább már eleve levágják, hogy a szarvra utazó vadorzók számára érdektelenné váljanak. A szarvról ugyanis azt tartják, hogy potencianövelő hatása van, ám a rigorózus próba eredményei lehervasztóak. De a feketemedvéket is nyomorúságos körülmények között tartják, miközben az epehólyagjukból katéteren keresztül vezetik ki az érthetetlen okból csodaszernek tartott epét.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: