A vizitdíjszabályok változnak, az összeg nem

Szigorítások, enyhítések is várhatók a vizitdíj-szabályokban július elsejétől - értesült a Népszabadság. Most még csak annyi bizonyos, hogy a tűzoltóknak, rendőröknek szolgálatban nem kell vizitdíjat fizetniük.
Hétfőn a vizitdíjszabályok pontosításáról zajlott újabb egyeztetési forduló a koalíciós pártok szakpolitikusai között. A jövőben nem kellene leróniuk a vizit-, illetve a kórházi díjat a szolgálatban lévő tűzoltóknak, rendőröknek. Szintén mentesülnek a fizetéstől azok, akik minimum 60 alkalommal adtak vért. Mentes lehet a tüdőszűrésre érkezőnek is a röntgen, ha járványmegelőzési célja van a vizsgálatnak. Ám, hogy mi tekinthető járványmegelőzésnek, azt még nem sikerült meghatározni.
Vita van továbbra is a 18 év alattiak sürgősségi ellátása körüli zavar rendezéséről. Az egészségbiztosítási törvény alapján az ügyeletet nem sürgősségi okkal felkereső gyerekeknek fizetniük kellene az extra díjat - 1000 forintot -, ám a szaktárca saját kommunikációjában azt állította: a gyerekektől az ellátás egyetlen pontján sem nem kérhető vizitdíj. Ha az utóbbi állításnak kíván a kormány érvényt szerezni, akkor törvényt kell módosítani. Egyébként maga a gyermekgyógyászszakma is kérte, hogy a sürgősségi ellátást indokolatlanuk igénybe vevő 18 éven aluliaktól szedhessék az extra díjat. Lapunk úgy tudja: éppen a szakma javaslatára az SZDSZ ezer forintnál is magasabb öszszeget kérne az ilyen gyerekkorú beteg ellátásáért. A szocialisták hallani sem akarnak a gyerekek esetében a vizitdíjról.
Az orvosoknak az egészségbiztosító összeállította azt a listát, amely egy-egy mentesített betegség (például rák vagy cukorbaj) esetében fölsorolja az ingyenes kezeléseket. Ez a kör tovább bővülhet, illetve valószínű, hogy a daganatos betegek esetében eltörlik a kórházi napidíjat.
Mindössze hat páciense van a Schöpf-Mérei Kórháznak - számolt be az Index hírportál. A megszüntetésre kijelölt intézményt április 1-jétől nem finanszírozza az OEP, így azóta 130 ezer forintot kell fizetniük a betegeknek egy szülésért. A 300 fős fővárosi kórház orvosaiból és munkatársaiból megalakított kft. üzleti alapon szeretné folytatni a munkát. A főváros garanciát kért, hogy a kft. képes lesz a dolgozóknak rendszeres fizetést adni. A főpolgármesteri kabinet hétfőn tárgyalt az ügyről.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-4, +1 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt több helyen tartósan párás és ködös marad az idő, az alacsonyszintű rétegfelhőzetből helyenként hószállingózás, ónos szitálás kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag