A vizitdíjról jogász szemmel

A díjfizetés bevezetésének célja, hogy átláthatóbbá és dokumentálhatóbbá váljék a rendszer működése, és segítsen visszaszorítani a hálapénzt. Az alábbiakban a vizitdíjjal kapcsolatos fontos tudnivalókról írunk.

A vizitdíj összege

2007. február 15-től a háziorvosi, a szakorvosi, illetve a fekvőbeteg ellátásban is egységesen 300 Ft-ot kell fizetni. A vizitdíjat járóbeteg-ellátás esetén a kezelés megkezdéséig, fekvőbeteg szakellátás esetén távozáskor kell kifizetni. A fizetéskor kiállított 2 példányú nyugtának vagy számlának tartalmaznia kell a beteg és a kiállító intézmény nevét, a beteg TAJ-számát és a befizetés összegét. A betegúttól való eltérések esetén emelt összegű vizitdíj, illetve a finanszírozási díjtétel bizonyos hányada fizetendő, ha valaki:

- háziorvosi ellátást saját kezdeményezésére nem a rendelőben, hanem más külső helyszínen vesz igénybe (600 Ft),

- nem a választott háziorvosánál nem sürgős ellátást vesz igénybe (600 Ft),

- ügyeleti ellátást indokolatlanul vesz igénybe (1000 Ft),

- beutalóval igénybe vehető járóbeteg-szakellátást beutaló nélkül,

illetőleg nem a beutaló szerinti egészségügyi szolgáltatónál vesz igénybe (600 Ft).

Díjfizetés alóli mentesség

Négy millióan alanyi jogon mentesülnek a vizitdíj-fizetési kötelezettség alól:

- a katasztrófa-egészségügy, a kötelező népegészségügyi ellátások,

- sürgősségi vagy kötelező gyógykezelésnek minősülő esetek, a - járványügyi tevékenység, meghatározott szűrővizsgálatok esetén,

- a terhesgondozás, a gyermekágyas anyák gondozása, és a szülészeti ellátás esetében.

Mentesség jár a 18 év alatti - azaz összesen mintegy 2,1 millió -gyermeknek, valamint a hajléktalanoknak.

A tartós orvosi kezelésben részesülők is mentességet kapnak: - rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedő kezelése,

- vesebetegek dialízis kezelése és az azzal összefüggő vizsgálatok,

- veleszületett vérzékenységben szenvedők ellátása,

- véradással összefüggő vizsgálatok,

- cukorbetegek kezelése,

- szerv-és szövetátültetésre várók, ill. transzplantáltak,

- HIV fertőzöttek és AIDS betegek kezelése,

- súlyos pszichózisok.

A betegek tájékoztatása

A díjfizetésről szóló tájékoztatót jól látható helyen, kötelezően ki kell függeszteni. A tájékoztató tartalma a következő pontokból tevődik össze:

- a fizetendő vizitdíj és kórházi napidíj mértéke,

- a fizetés lehetséges módjai, a mentességi kártyák megnevezése,

- a fizetés helye.

Hogyan lehet fizetni?

A fizetési lehetőségről az intézmények külön szabályzatban rendelkeznek.

Lehetőségek:

- készpénz,

- egészség-és önsegélyező pénztárak által kibocsátott kártya,

- mentességi kártya,

- vizitdíj automata által kiadott bizonylat,

- készpénz-helyettesítő kártya (bankkártya és elektronikus pénz)

- egyéb készpénz-helyettesítő fizetési eszköz.

A Mentességi kártya

Az egészségügyi szolgáltató mentességi kártyát bocsáthat ki. A kártya a kibocsátás évében érvényes, a kibocsátónak a jogosult kérelmére igazolást kell kiadni arról, hogy a jogosult a Kártyával hány alkalommal vett igénybe ellátást. A kártyát csak a megnevezett személy használhatja. A kártyán fel kell tüntetni a jogosult nevét, TAJ-számát, kártya egyedi azonosító számát, az igénybe vehető ellátást és ennek összegét.

Alkalmak számítása, nyilvántartása

A fizetés szempontjából alkalomnak, vagyis vizitnek számít minden orvos-beteg gyógyító, illetve diagnosztikai célú találkozása.

Az orvos háromhavonta, egy vizit alkalmával egyszerre akár háromhavi gyógyszeradagot is felírhat betegének. Ezért csak egy alkalommal kell vizitdíjat fizetni.

Nem számít külön alkalomnak, ezért nem kell külön vizitdíjat fizetni az orvos által rendelt, de nem az orvos által végzett ellátásért (pl. injekciós, infúziós kúra, tartós katéter kezelés, a kötözés, fizioterápia, gyógytorna.)

A biztosítottnak a nyugtát, illetve a számlát össze kell gyűjtenie, ez szolgál igazolásként a visszatérítésnél. A 21. alkalomtól fizetett vizitdíj összege a helyi önkormányzatoktól visszaigényelhető. Kórházi ellátás esetén viszont a 20. nap után egy adott évben egyáltalán nem kell fizetni. Az emelt összegű vizitdíj nem visszaigényelhető, de beszámít a 20 alkalomba.

A befizetett önrész teljes összege a szolgáltatónál marad, ezért ez a pénz, évente csaknem 20 milliárd forint, az egészségügyi ellátás fejlesztését és minőségjavulását szolgálja. A kórházi kezelésről magyar nyelvű elszámolási nyilatkozatot kap kézhez a beteg, az ebben szereplő ellátást aláírásával igazolja. Ha a szolgáltató ellenőrzése során kiderül, hogy a biztosítottal nem írattatta alá az elszámolást, a szolgáltató köteles az ellátás finanszírozási tételének 10 százalékát visszafizetni. A szolgáltató 2 tanú által aláírt nyilatkozattal igazolhatja, hogy a biztosított - be nem jelentett - távozása illetve állapota miatt nem tudta aláíratni a nyilatkozatot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső