A védőoltás egészségünk őre - Olcsóbb megelőzni, mint gyógyítani a kórt

A nem várt mellékhatásokról, s a törvény ellen szegülő szülőkről időnként felröppenő hírek ellenére kétségtelen: a védőoltások nélkülözhetetlenek, s csak üdvözölni lehet, ha bővül azoknak a betegségeknek a köre, amelyek ellen meg tudnak védeni.

Joggal van már ünnepnapjuk is. A világszerte elterjedt Heine-Medin-kór (gyermekparalízis, közismertebb nevén gyermekbénulás) a múlt század ötvenes éveiben többször okozott Magyarországon tömeges méretű járványt. Akkor - megfelelő ellenszer híján - sokan veszítették el gyermeküket, és élnek még közöttünk olyanok, akik ugyan túlélték a kórt, de mindmáig szenvedik a betegség súlyos következményeit. A mai nemzedékek szerencséjére azonban a hatvanas években az orvostudomány már hatásos védőoltásokkal szállhatott szembe a kórral: a Salk-vakcina, majd a Sabin-cseppek beadásának rendszeresítésével lehetővé vált a gyermekek megvédése.

A WHO kiterjesztett védőoltási programját 1974-ben indították el. A program segítségével ma már a világ gyermekeinek 80-85 százaléka megkapja a védőoltásokat, Magyarországon pedig ez az arány közel 100 százalék. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1999-es adatai szerint összesen három millió halálozást előztek meg egy év alatt a védőoltások révén.

- A WHO (az Egészségügyi Világszervezet) 2002. június 21-én deklarálta, hogy Európa mentes a vad polio vírustól, ami a gyermekbénulás okozója - említi meg Tasáry Ilona, az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat kommunikációs osztályvezetője. Magyarország 2004 júniusában kezdeményezte a WHO európai irodájánál, hogy ezt a napot nyilvánítsák a védőoltások napjává. Az iroda védőoltásokkal foglalkozó csoportja egyetértett a kezdeményezéssel, és javasolta, hogy 2005-től ezen a napon a védőoltások népszerűsítését szolgáló rendezvényeket tartsanak.

Szerencsére ma már több súlyos és gyakori betegség - például az influenza, kanyaró, mumpsz, bárányhimlő, rózsahimlő, diftéria, fertőző májgyulladás, a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás - is megelőzhető védőoltásokkal.

Dr. Ócsay Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi osztályának vezetője szerint a védőoltások hatásmechanizmusának lényege igen egyszerű: az alkalmazott oltóanyag a kivédendő betegséget előidéző kórokozókhoz hasonlít. Hatására a szervezet megnöveli az illető vírus, baktérium felismerésére és pusztítására képes fehérvérsejtek számát. Leginkább gyengített, fertőzésre képtelen vírusokat vagy baktériumokat tartalmaznak a védőoltások.

Beadásukkor a szervezet immunológiai védelemmel válaszol, antitesteket és fehérvérsejteket termel. Ha később a kórokozók megtámadják a szervezetet, a védőoltás révén szerzett ellenállóképesség megakadályozza a fertőzés létrejöttét. Ez a folyamat jelenti a védekezés kulcsát.

A tudomány fejlődésével egyre több őrző-védő vakcina kerül forgalomba, változik alkalmazásuk és hatásmechanizmusuk is.A magyarországi oltási rend is változott az évek során, s a változás a gyermekbénulás ellenszerét is érintette. Az élő vírust tartalmazó oltóanyagot inaktivált vírust tartalmazó oltóanyagra cserélték ki, amely viszont csak injekcióban adható be. és A cserét 2010-ig minden európai országban végre kell hajtani.

Egyéb változások is történtek. Csecsemőkímélő oltásokat fejlesztettek ki, olyan kombinált oltóanyagokat, melyek egyetlen szúrással beadhatók, ugyanakkor több betegség ellen védenek. A világon ma legelterjedtebbek és legelfogadottabbak az ötkomponensű vakcinák. Nálunk is az "öt az egyben" oltást alkalmazzák. Ennek több előnye van: csökken a védőoltási tevékenységre fordított idő, valamint az oltóanyagok és oldószerek összetévesztéséből származó balesetek veszélye is megszűnik. Könnyebb az oltóanyag szállítása és tárolása is, kisebb térfogatuk miatt.

Korábban Magyarországon minden gyermek 15 éves koráig 20 alkalommal kapott védőoltást, mára ez a szám 11 alkalomra csökkent, de a védelem ugyanannyi, vagyis 10 betegségre érvényes.

Minden újszülött kis egészségügyi könyvecskét kap, amely tartalmazza a kötelező oltási rendet, de a védőnők és gyermekorvosok is állandóan figyelemmel kísérik, hogy megkapta-e a gyerek az aktuális védőoltást. Ez a társadalombiztosításnak 3-4 milliárd forintjába kerül évente. Ez természetesen nem kidobott pénz, hiszen ennek köszönhető Magyarország kedvező járványügyi helyzete.

Ugyanakkor az is felvetődik a szakemberek körében: vajon miért nem lehet automatikusan kötelezővé tenni újabb, már rendelkezésre álló, forgalomban lévő, hatásos védőoltásokat? Mindenféle számítás azt igazolja, hogy a megelőzés olcsóbb lenne a már kialakult betegség gyógyításánál. Leggyakrabban a különféle "kokkuszok" elleni védőoltások kerülnek szóba, melyek kivédhetők lennének, de sok szülő is tanácstalan és tájékozatlan, vajon megvegye és beadassa-e gyermekének. És a döntésben nem mindig segítenek a gyermekorvosok sem, egyértelmű javaslatukkal.

Vannak, akik a védőoltások mellékhatásaitól félnek. A többség viszont belátja ezek szükségességét. Előfordul, hogy egy-egy világszerte alkalmazott védőoltásnak valamilyen mellékhatásáról érkeznek hírek, azonnal pánikhangulatot keltve. A mellékhatásokat valóban nem lehet minden esetben teljesen kizárni, de a sokmillió beoltott gyereknél kialakult védőhatás erősebb érv a néhányszor kilakult szövődményeknél. Nem lehet megkérdőjelezni a védőoltások értelmét, hiszen amióta alkalmazzák őket, betegségek sora tűnt el az életünkből.

Nem vállalni a védőoltások beadását: több mint rizikó. Szabálysértésnek, büntetendő cselekménynek számít. Aki ellenszegül, saját gyermekét sodorja veszélybe és a közegészségügynek is árt. Az elmúlt időszak nagy járványai is igazolják, hogy a védőoltásokra szükség van. A volt Szovjetunióban például néhány évig "kihagyták" a diftériaoltást és tízezrével betegedtek meg a gyerekek ebben a nem egyszer halálos kimenetelű kórban. A világon l500 ember hal meg óránként valamilyen fertőzés miatt

Visszatérő kórokozók és új variánsok riogatják az emberiséget. Az antibiotikumok felesleges, vagy helytelen használata miatt pedig egyre ellenállóbb mikrobák szelektálódnak.

Az üdülési szezonban igen sokan utaznak külföldre, s ma már a legegzotikusabb országok is elérhetők. Azt javasolják az orvosok, hogy odautazás előtt kérjék ki a járványügyi szakember véleményét mind a kötelező, mind az ajánlott oltásokról. Világszínvonalon működő Nemzetközi Oltóközpontunkban tizenötféle fertőzés ellen lehet oltást kapni.

-leopold-

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)