A védőnőket ezzel hajszolják túl

HáziPatika

Egy újonnan bevezetett, korszerű védőnői módszertannak köszönhetően szeptembertől jócskán megnőtt a védőnők feladatainak száma.

Milyen változásokat hozott az új program?

A Koragyermekkori program egy ­Európai Unió által támogatott projekt, amelynek célja új, komplex szűrőprogram bevezetése: a gyermekek fejlődésének nyomon követése, az eltérő fejlődést mutató kicsik korai kiszűrése, új módszerek bevezetése, informatikai fejlesztések végrehajtása a gyermekek alapellátásában.

E célok megvalósulása nemcsak a picik korai fejlesztését, hanem a szülői edukációt és a szülő-védőnő együttműködés szorosabbá tételét is szolgálja - tájékoztat a HEOL, amelynek beszámolója szerint a szülőknek ezentúl gyakrabban kell hordaniuk kisgyermeküket szűrésekre, a védőnőknek pedig mindent sokkal szigorúbban kell dokumentálniuk, ez pedig óriási adminisztrációs tehet ró a dolgozókra.

Komolyan veszik végre a védőnőket

A kormány államosítással javítana a védőnők helyzetén, a szakemberek szerint viszont önmagában a centralizálás nem oldja meg a finanszírozási és egyéb problémákat, ahogy az oktatás "klikkesítése" sem hozott minőségi javulást. A témáról korábban itt írtunk bővebben.

A Koragyermekkori program túlhajszolják a védőnőket
A Koragyermekkori program indulása túlhajszolja a védőnőket

Kevés védőnő van Heves megyében

"Az új módszertan bevezetése előremutató szakmai elgondolás, amelynek ­kezdeti, problémafeltáró szakaszában vagyunk" - árulta el a lapnak Viziné Kovács ­Klára. A megyei vezető védőnő hozzátette, a programot eredetileg 2018 januárjától indították volna, ám korábbra hozták az indulást, így szeptember 1-jétől már ennek megfelelően kell dolgozniuk a védőnőknek.

Országszerte keresik a védőnőket

2017. augusztusában számoltunk be róla, hogy tavaly év végére a 400-at is megközelítette a betöltetlen védőnői állások száma. Míg háziorvosi praxisokért több millió forintos pályázatokat írnak ki, addig védőnői körzetekre semmilyen anyagi forrással nem csábítanak.

"Fontos tudni, hogy megyénkben eleve huszonöt százalékkal kevesebb védőnő van, mint amennyire szükség lenne, tehát sokaknak helyettesíteniük is kell. Ha ehhez hozzávesszük, hogy óvodákban és iskolákban is látnak el szolgálatot, várandós gondozást, szűrővizsgálatokat végeznek, szervezik a védőoltások beadását, látogatják a családokat is, már komoly fe­ladatlista áll össze. És most nagyot nőttek az adminisztrációs kötelezettségeik is. Főleg amiatt­, mert még nem működik kellően az Egységes Védőnői Informatikai Rendszer (EVIR), amely megkönnyíthetné az adminisztrációt, így mindent papíron kell dokumentálnunk."

Ezt a munkát csak szívvel-lélekkel lehet csinálni, különben már én is feladtam volna. Jelenleg a munkaidőm kétharmad részében adminisztrálok, és csak egyharmadában van időm a családokkal, gyermekekkel foglalkozni. Ennek pont fordítva kellene lennie - tudatta Nováki Győzőné, aki Mátraballán és Mátraderecskén lát el védőnői szolgálatot.


Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt helyenként hosszabb-rövidebb időre felszakad a felhőzet, de lesznek borult tájak is.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag