A Vaszary Kolos Kórház mint az első magyarországi ispotály örököse

Esztergom városa büszkélkedhet a "Magyarország legrégibb gyógyhelye" titulussal: a bencés rend több mint 1000 évvel ezelőtt, István király idején alapította itt az első ispotályt.

A kezdetektől napjainkig

A bencés szerzetesek utódai Vaszary Kolos bíboros esztergomi érsek jelentős támogatásával közel 110 évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy a városnak - az akkori igényeknek megfelelő - modern kórházat építenek, mely 1902-ben készült el, és eredeti épülete ma is áll, de a legkülönbözőbb formájú és funkciójú új épületek épültek köréje az idők folyamán.

Az igények növekedésének megfelelően folyamatosan zajlanak az átalakítások, átköltöztetések és felújítások azóta is. 1995-ben kezdődött a kórház nagy volumenű felújítása - pályázat során elnyert pénzből -, melynek első lépéseként az ún. központi épületet korszerűsítették. Ebben a központi épületben a földszinten szakrendelőket és ambulanciákat alakítottak ki, a második szinten a kórház konyhaüzeme és ebédlője, valamint a központi laboratórium és a központi sterilizáló helyezkedik el, felette pedig a sebészet-urológia mátrix, illetve a traumatológiai osztály működik. Egy szinttel feljebb kapott helyet a légkondicionált műtőblokk a beteg-előkészítővel és -ébredővel, valamint a központi intenzív osztály.

A felújítás folytatódott a belgyógyászati tömb újjávarázsolásával, ami a betegek és a benne dolgozók számára teremtett kulturált körülményeket a kórházi bentfekvés és gyógyító munka számára. A rekonstrukció fontos része volt egy reumatológiai és mozgásszervi pavilon kialakítása orvoslakásokkal.

Az intézmény alapvető törekvése, hogy a gyógyító munka a tudomány mindenkori állásának és követelményeinek megfelelően folyjék. PHD-, szakorvos- és rezidensképzés, medikusoktatás, valamint a szakdolgozók gyakorlati oktatása, továbbképzése folyik a kórházban. Az Eurorégiós együttműködéshez tartozik az Érsekújvári Szakképző Iskola hallgatóinak gyakorlati továbbképzése is.

Büszkeségeink

 • Kórházunk osztályait országos tekintéllyel és elismertséggel rendelkező főorvosok vezetik, akiknek egy része megyei szakfelügyelő főorvosi tisztet is ellát. Ez biztosítéka annak, hogy az osztályok az elvárható ellátások tekintetében naprakészen működnek.

 • I. Belgyógyászati Osztály: kardiológiai és diabetológiai profilú osztály, mely korszerű, transthoracalis és transoesophagialis szívultrahang vizsgálatokat, terheléses EKG vizsgálatokat, 24 órás ABPM, kardiotens vizsgálatokat, 24 órás Holter EKG-vizsgálatokat végez. A szívbetegek ellátásának színvonalát jelentősen emeli a négyágyas kardiológiai intenzív részleg.

 • II. Belgyógyászati Osztály: A fő profil a gasztroenterológia és nefrologia. A jelenleg ismert endoszkópos vizsgálatok és beavatkozások szinte minden formáját elvégzik. Külön specialitás az ún. kapszulás endoszkópia.

 • Központi Intenzív Osztály: Megfelelő felszereltséggel az orvosok és ápoló személyzet szakértelmével olyan betegek is megmenthetővé váltak, akiket korábban elvesztettünk.

 • Sebészeti Osztály: A Crohn-betegség speciális műtéti ellátása folyik mindamellett, hogy megmaradt az érsebészeti profil, a laparoszkópos beavatkozások lehetősége, valamint a műanyaghálós, beültetéssel járó sérvműtétek végzése.

 • Traumatológia Osztály: Itt gyermek traumatológiai ellátás működik, de megmaradtak a legkorszerűbb műtéti lehetőségek is.

 • Szülészet-Nőgyógyászati Osztály: Az általános szülészeti ellátás mellett kiemelnénk a bababarát rooming in szülészeti részleget, ahol a szülésnél hozzátartozó is jelen lehet. Az édesanya a szüléstől kezdődően együtt lehet csecsemőjével, és megtanítják a szoptatás fontosságára is.

 • Szemészeti Osztály: Itt a szemészetben használatos legkorszerűbb beavatkozásokat végzik, ahová a betegek a kórház ellátási területéről kívül is nagy számban jönnek.

 • Ideggyógyászati Osztály: Stroke központként jelentős szerepet vállal a megye ilyen természetű betegeinek ellátásában, és emellett elismert sclerosis multiplex központként is szeretnének működni.

 • Reumatológiai Osztály: Komárom-Esztergom megye egyetlen reumatológiai osztálya, mely 2008-tól magas komfortigényt kielégítő körülmények között működik.

 • Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály: Az utóbbi idők egyik legfontosabb fejlesztése volt kórházunkban, hiszen ilyen jellegű rehabilitáció nélkül elképzelhetetlen a betegek normális életvitelének elérése.

 • Vértranszfúziós Osztály: A műtéti és intenzív betegellátásban nélkülözhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű vér álljon rendelkezésre. Ezt a feladatot látja vérellátó osztályunk.

 • Radiológiai Osztály: Nagy előrelépés volt a néhány éve bevezetett digitális röntgentechnika, mely a röntgenfilmek kiiktatásával az egyes osztályokon a röntgenfelvételek speciális megtekintését teszik lehetővé.

 • CT Laboratórium: Külső cég által működtetett, de a térség betegeinek magas szintű ellátását szolgálja.

 • Központi laboratórium: A legkorszerűbb automatákkal felszerelve működik.

 • Fresenius Művese Állomás: Kórházunk területén helyezkedik el, és nemcsak a környék vesebetegeit látja el, hanem alkalmanként a kórházban fekvő betegek művesekezeléséhez is fontos segítséget nyújt.

 • Gyógyszertár: Intézményünkben közforgalmú gyógyszertár működik, mely a betegek kiszolgálása szempontjából könnyebbséget jelent.

 • A vallásgyakorlás feltételeinek megteremtése a betegágy mellett és a kórház néhány éve felújított kápolnájában.

Kórházunk egyéb szakmákban is ellátást nyújt: urológia, fül-orr-gégészet, gyermekgyógyászat, pszichiátria, krónikus pszichiátriai rehabilitáció, hospiceellátás, illetve patológia. Az egy kórteremre jutó ágyszám 3,4, ami azt jelenti, hogy elsősorban a felújított vagy újonnan épült épületekben, de egyéb osztályokon is általában 3 ágyas, zuhanyozóval, WC-vel rendelkező kórtermeket alakítottak ki.

Minőségügyi rendszerünk a kórház működésének rendszerességét és adminisztratív megfelelőségét biztosítja. 2002-től az Egészségügyi Standardoknak megfelelően szerveztük meg minőségügyi rendszerünket, melyet évenként külső szervezettel auditáltatunk. A minőségügyi csoport rendszeresen készít elégedettségi vizsgálatokat, ezen belül vizsgáljuk a betegek, a kórházi dolgozók és a háziorvosok elégedettségét. Ezek a vizsgálatok lehetőséget adnak a hiányosságok megismerésére, és ezek kiküszöbölésére.

Úgy gondoljuk, hogy kórházunk megfelel egy korszerű városi és regionális kórházi működési kritériumoknak. Rövid- és hosszú távú fejlesztési terveink között kiemelt fontosságú műszerparkunk folyamatos korszerűsítése és fejlesztése, a sürgősségi betegellátó hely megteremtése, illetve Eurorégiós szerepünk kiteljesítése.

Főigazgató: Kórházalapítás: Osztályok száma: Vonzáskörzet: Ellátott fekvőbetegek száma: Ellátott járóbetegek száma: Orvos létszám: Aktív betegágyak száma: Alapítvány: Cím: Bankszámla száma:
Vaszary Kolos Kórház Esztergom
Dr. Kanász Gábor
1902
16 + 6 diagnosztika
100.000 - 340.000 fő
22.000 fő/év
340.000 fő/év
89 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 408 fő
375 aktív + 105 krónikus
Vaszary Kolos Bíboros Kórházalapító emlékezetére
Közhasznú Alapítvány
2500 Esztergom, Petőfi S. u. 26-28.
10403648-50526565-55501002 <

Látogasson el az Év kórháza oldalunkra, és adja le szavazatát a kórházakra!

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: