A tüdőproblémák meglepő okai

Köztudott, hogy a szennyezett levegő és a dohányzás károsítja a tüdőt. De ezeken kívül még számos tényező hatással lehet a légzőszervünkre.

A tüdő az egyik legfontosabb szervünk, de vannak tényezők, amelyek negatívan befolyásolhatják a működését. Mutatjuk, mire kell figyelni.

Penész és radon gáz

A penész, pontosabban a penészgombák által kibocsátott apró spórák belélegzése akár komoly tüdőbetegséget is okozhat. Emellett legyengítheti az immunrendszert is, különösen azoknál, akik allergiásak a penészre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az otthonunkban mihamarabb szüntessünk meg minden olyan körülményt, amely miatt a penész megtelepedhet.

asztma, tüdőproblémák, tüdő,
Nem is gondolnánk, mennyi minden okozhat asztmát és egyéb problémákat (Fotó: 123rf)

A radon egy színtelen és szagtalan gáz, amely Amerikában a második leggyakoribb oka a tüdőráknak - a dohányzás után. A gáz bomlástermékei jelen vannak a lakóhelyiségek légterében és a szabad levegőben is. Rendszeres szellőztetéssel azonban jelentősen csökkenthető a radon koncentrációja.

Rovarürülék és szermaradványok

A szőnyegeinkben rengeteg olyan dolog megtelepedhet - például penész, rovarürülék, peték, poratkák és mérges gázok -, amelyek károsíthatják a légzőszervet. Ezért padlószőnyeg helyett lehetőség szerint válasszunk inkább kemény burkolatot. A szőnyegeket heti 2-3 alkalommal ajánlott alaposan kiporszívózni, évente egyszer pedig használjunk szőnyegtisztító gépet.

A gyümölcsöket és zöldségeket mindig mossuk meg alaposan, mert a rajtuk található rovarirtószer-maradványok szintén megbetegíthetik a tüdőnket! Aki pedig permetszerekkel dolgozik, minden alkalommal viseljen maszkot.

Ha többet szeretne tudni a tüdő- és légúti megbetegedések tüneteiről és kezeléséről, kattintson ide!

Tűzijáték és légzsák

A különféle tűzijátékok és petárdák olyan fémrészecskéket tartalmaznak, amelyek finom porként a levegőbe kerülnek. Belélegzésük asztmát és egyéb tüdőgondokat okozhat.

A légzsákokat egy nátrium-azid nevű anyag fújja fel pillanatok alatt, ami életmentő lehet. Ugyanakkor ez az anyag belélegezve igencsak káros a tüdőnek. Így ha olyan balesetünk volt, amikor kinyílt a légzsák, keressük fel orvosunkat. Főleg, ha légzési nehézségeket tapasztalunk.

Liszt, madárürülék és párologtató

Meglepő módon a liszt belélegzése sem tesz jót a tüdőnek. Nem véletlen, hogy a pékségekben dolgozók gyakran küzdenek légzési nehézségekkel. Sőt a probléma akár a családtagjaikat is érintheti, mivel a pékek hazaviszik a ruháikon a finom port.

A madarak ürülékében szintén vannak anyagok, amelyek károsíthatják a légzőszervet és hegesedést okozhatnak. Ezt nem árt tudni azoknak, akik madarat tartanak otthon vagy madarakkal dolgoznak.

Meglepő lehet, de párologtatókészülékünk is okozhat tüdőbetegséget. Bár az ilyen berendezések célja alapvetően a légzés megkönnyítése, rendszeres tisztítás hiányában komoly problémákat is okozhatnak. így ugyanis gombák szaporodhatnak el bennük, amelyek a levegőbe kerülve a légutainkba jutnak. Ugyanez a helyzet a légkondicionálókkal is.

Forrás: webmd.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)