A transzplantáció szabályozása - nemzetközi tapasztalatok

A szervadományozásra és szervkivételre vonatkozó jelenlegi német szabályozás "a szélesebb hozzájárulási jog" elvén alapul.
Az orvosok abban az esetben vehetik ki egy agyhalott személy szerveit, ha rendelkezésre áll az elhalálozott, ill. a hozzátartozók hozzájárulása.
A Nemzeti Etikai Tanács javaslata szerint ezt a törvényt meg kellene változtatni és a fenti logika ellenkezőjét kellene érvényesíteni, vagyis mindenki potenciális szervadományozó, amennyiben ezt nem tiltotta meg. Az etikai tanács úgy ítéli meg, hogy az állampolgárokat arra kellene ösztönözni, hogy még életükben (esetleg a vezetői jogosítvány megszerzése alkalmával) regisztráltassák magukat szervadományozóként, vagy nyilatkozzanak arról, hogy megtiltják szerveik felhasználását.
Németországban jelenleg 12.000 személy vár donorszervre, minden nap három betegnek meg kell halnia, mert kifut az időből. A transzplantációs törvény 1997-ben lépett hatályba. Most már elmondható, hogy a jogbiztonság megvan, de szervből nincs elegendő. A szervadományozók száma évente 4.000. Ez nemzetközi összehasonlításban a középmezőnybe helyezi Németországot.
Németország az Eurotransplant létrehozása óta több szervet használ fel, mint amennyit rendelkezésre bocsát. A szervezet keretében Belgium és Ausztria a legjobb exportőr, ahol a szervadományozási ráta jóval magasabb és ahol az etikai tanács által javasolt modellt alkalmazzák. Az osztrák lakosság igen fogékony a szervadományozás iránt. Az országban Mária Terézia idején vezették be a kötelező obdukciót. A kórházak a család beleegyezése nélkül felboncolhatják a halottat. Az osztrák orvosok azonban a szervkivételt megelőzően sohasem mulasztanák el meghallgatni a hozzátartozókat és fel sem merülhet a gondolat, hogy kivegyék az országban balesetet szenvedett külföldi állampolgár veséjét.
Vita tárgyát képezi, hogy a potenciális donor hozzátartozóival folytatott beszélgetés során milyen befolyást gyakorol az elutasítás arányára a kérdésfelvetés módja: "Hozzájárulását adja?" vagy "Van-e ellenvetése?". Az elutasítók aránya Németországban 40%, Ausztriában 10%, Baszkföldön a nullához közelít.
A spanyol modell: Jelenleg Spanyolország világelső a szervadományozás területén. 1989-ben még 15 donor jutott egymillió lakosra, a mai statisztika szerint már 35. A spanyol modell sikeréhez jelentősen hozzájárul a szervadományozási koordinátor státuszának bevezetése. Minden kórháznak, amely intenzív osztállyal rendelkezik, alkalmaznia kell egy ilyen koordinátort, aki a transzplantációval kapcsolatos teljes folyamatért felelős. Tájékozódik a kórházban fekvő betegekről, még azokról is, akik a szervadományozás tekintetében szóba sem kerülnek. Dokumentálja a betegek kórtörténetét, elhalálozás esetén a lehető leggyorsabban intézkedik a transzplantáció végrehajtásáért. Az ő feladatai közé tartozik a hozzátartozókkal való beszélgetés is. Spontán nem válaszba ritkán ütköznek. Egy ilyen beszélgetéssel kezdődik Pedro Almodóvar "Mindent anyámról" című Oscar-díjas filmje. A transzplantációs megbízottak vezető szerepet töltenek be a kórházakban, magas fizetésben részesülnek, rendszeres képzéseken vesznek részt.
Svédországban már több alkalommal változott a szabály, anélkül, hogy ezzel a várólisták megszűntek volna. Az országos regiszter bevezetése sem hozott megoldást. Ilyen regiszter létrehozását kezdeményezte a német etikai tanács. Egy svéd szakértő tanulmányozta a különböző donorregisztereket. Következtetése szerint a regiszter működtetésének több a költsége, mint a haszna. A spanyol modell átvétele eredménnyel kecsegtetne. Ez azonban mind Németországnak, mind Svédországnak nehezére esik. Az egészségügyi rendszer szétforgácsolt, a kórházakért való felelősséget a települések vagy a tartományok, továbbá a privát vállalkozások vagy az egyetemek viselik.
Tartományi szinten azonban a kórházak, az orvosszervezetek és a politika zökkenésmentes együttműködése tapasztalható. A német tartományok közül Mecklenburg-Előpomeránia a spanyolországihoz hasonló struktúrákat működtet és magas donorszámokat regisztrál. A kiváló helyzetnek azonban szubjektív okai is vannak: az egymillió lakosra eső halálos áldozatok száma 110, ezek közül legtöbb a közlekedési baleset (62). A tartomány kórházaiban transzplantációs megbízottakat alkalmaznak, akiket két regionális koordinátor támogat. A keleti tartományokban a szervadományozási kedv magasabb, mint nyugaton. Az NDK-ban az elutasítás [hiányának] elvét alkalmazták, ami egyfajta hagyományként érvényesül. Másrészt úgy tűnik, hogy a tartományban sikeresen alkalmazták a nyomásgyakorlást. Amikor három kórháztól egy éven keresztül nem érkezett egyetlen donorszerv sem, az orvosi kamara körlevélben helyezte kilátásba a továbbképzési engedély megvonását. A kamara elnöke szerint még ki sem mentek a levelek, már be is futottak a jelentések az első szervadományozókról.
Die Zeit, 2007. május 5.
(Erősen tömörítve)
(Ford.: Komáromi Béla)
(2007.08.01. 09:21)

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-7, -1 °C
Minimum:
-12, -5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt dél felől egyre többfelé beborul az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag