A testtartásunk erről árulkodik

Ha nem kompenzáljuk mozgással a munkánkból adódó mozgásszervi problémákat, akkor a gyógytornász nagy eséllyel ránézésre meg tudja mondani, milyen munkát végzünk.

Anatómiailag eléggé változatosak vagyunk, ami az ízületeinket illeti. Nincs két egyforma gerinc, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyen terhelésnek tesszük ki testrészeinket. Azzal, hogy nem terheljük az egyiket, legalább akkora gondot okozhatunk, mint a túlterheléssel. Az ülő, álló és aszimmetrikus mozgással járó munkák különböző hatással vannak a testünkre és a tartásunkra. Minden foglalkozásnak megvannak az ártalmai, ám ezek jó eséllyel megelőzhetők. Ha pedig időben felismerjük a problémát, akkor célzott tornával ellensúlyozni lehet a tüneteket. Az egyes foglalkozásokra jellemző panaszokról, valamint a leghasznosabb mozgásformákról Farkas Ildikó, a Duna Medical Center gyógytornásza mesél.

Derékfájás

A kőművesek, a rakodók és az egyéb fizikai munkát végzők leggyakoribb panasza a derékfájás. A sok emelés miatt a csípő, a térdízületek és a vállak környékén is jelentkezhet probléma. Ez igaz a kórházi ápolókra is, akik szintén sokat emelnek és hajolnak, a munkahelyi stressz miatt pedig gyakori az egész testre kiható izomfeszülés. Az egészségügyi dolgozók a tanulmányaik során kellő felkészítést kapnak a páciensek helyes mozgatására, azonban a váratlan helyzetekre - például a túlsúlyos beteg emelésére - ez nem terjed ki, így gyakoriak a sérülések. A gyógytornász sokat segíthet abban, hogyan lehet a mindennapi terhelést ellensúlyozni. A fizikai munkát végzőknél egy ergonómiai tanácsadás után általában egy egész testet átmozgató torna javasolt, amely a gerincre és végtagokra koncentrál.

hátfájás, nyakfájdalom, vállfájdalom, emelés, ülőmunka, állómunka
hátfájás, nyakfájdalom, vállfájdalom, emelés, ülőmunka, állómunka

Nyak- és vállfájdalom

Az irodai dolgozók általános problémája az úgynevezett előre helyezett fejtartás, amely a nyak, a váll és a karok túlterheléséhez vezet, de a gerinc alsó részénél is okoz problémákat. A hivatásos sofőrökre is igazak a fentiek, hiszen a mozgásszegény életmód az ő esetükben is hasonló problémákat hoz magával. Ha valaki sokat ül, akkor dinamikus, az egész testet átmozgató, keringésjavító mozgásformákat javasol a gyógytornász. A megelőzésben segíthet egy ergonómiai tanácsadás, amelynek során elsajátítható a helyes testtartás ülés közben. Emellett különböző otthoni gyakorlatok is megtanulhatunk, amelyek ellensúlyozzák a napközben kialakult problémákat.

Gerincpanaszok, ízületi fájdalmak

Tévhitek a hátfájásról - nem csak az idősek betegsége! A részletekért kattintson ide!

Ha valaki sokat áll munka közben, akkor előbb-utóbb gerincpanaszai jelentkeznek. De gyakori ilyenkor a csípő, a térd és a láb ízületeinek fájdalma, illetve a kopásos probléma is. Hasznos lehet a szakember által vezetett gerinctorna, de sokat segíthetnek az egész testet átmozgató foglalkozások is.

Mikor menjünk gyógytornászhoz?

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen mozgásformát válasszunk, vagy már kialakult mozgásszervi panaszunk van, mindenképpen forduljunk szakemberhez, aki mozgásvizsgálatot végez és feltárja a problémákat. Az eredmények alapján kezelési tervet készít, amelyet az állapotváltozás alapján idővel átalakít. Egy gyógytornász számtalan technikát ismer és alkalmazfájdalomcsillapítására, az ízületek keringésének javítására, a mozgáspálya növelésére, illetve az izmok nyújtására és erősítésére.

Édesanyáknak is hasznos lehet

Az édesanyák számára is sok jó tanáccsal tud szolgálni a gyógytornász, hiszen a gyermek születése utáni első évben őket is gyakran érintik a nyak- és a vállproblémák. Ezért szülés előtt ajánlott kismamatornára járni, ahol nemcsak megváltozott testet mozgatják át, hanem a helyes emelési technikákat is megmutatják, ezzel megelőzve a későbbi sérüléseket. Szülés után pedig jó választás lehet a baba-mama torna is, ahol az édesanya erősödhet, és a gyermek is jól érezheti magát. Az újdonsült anyukáknál gyakran előfordulnak vizelettartási zavarok is - erre az intim torna lehet a megoldás.

Fontos azonban tudni, hogy minél tovább halogatjuk a kezelést, annál hosszabb lesz a gyógyulás is, a regenerációt ugyanis nem lehet siettetni. Egy elhanyagolt vállprobléma teljes megoldása például egy évet is igénybe vehet, míg időben elkezdett terápiával akár pár kezelés is elég lehet a felépüléshez.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: