A téli fáradékonyságnak ez az oka

A tél végére a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányban szenved - derült ki a Semmelweis Egyetem reprezentatív kutatásából.

A D-vitamin fontos szerepet tölt be a kalcium-anyagcsere szabályozásban, a csontsejtek osztódásában, azimmunrendszerműködésében és a daganatos megbetegedések megelőzésében. A többi vitaminnal ellentétben saját receptorral is rendelkezik, aminek kiemelt szerepe van a gyulladásos folyamatok szabályozásában. A téli időszakban azonban kevesebb D-vitamint termel a szervezetünk, mivel ritkábban és rövid ideig ér minket napfény.

D-vitamin, vitamihiány, vitaminpótlás, D-vitamin-hiány, fáradékonyság, D-vitamin-hiány jelei
D-vitamin, vitamihiány, vitaminpótlás, D-vitamin-hiány, fáradékonyság, D-vitamin-hiány jelei

A vitaminhiány következményei

A D-vitaminhiány meglepő jeleiről itt olvashat!

A problémát tovább súlyosbítja, hogy a D-vitamin a téli időszakban főképp halfogyasztással vihető be a szervezetbe, a felmérések szerint azonban a magyarok nagyon kevés halat fogyasztanak. Megfelelő pótlás nélkül pedig a tél végéig könnyen kialakulhat a D-vitamin-hiány, amelyre a csonttörékenység, az izomerő csökkenése és a fáradékonyság is felhívhatja a figyelmet.

Ahogy már korábban is megírtuk, hosszabb távon akár a csontritkulás, a daganatos betegségek, az idegrendszeri bántalmak, a cukorbetegség, azasztmaés a különféle szív-érrendszeri betegségek kialakulásához is hozzájárulhat a D-vitamin hiánya. Továbbá meggyengülhet az immunrendszer is, ennek a vitaminnak ugyanis a szervezet védekezőképességének működésében is fontos szerepe van.

A D-vitamin-hiány kialakulásának kockázatát egyébként több betegség - például a diabétesz, a különféle felszívódási zavarok, a hasnyálmirigy-elégtelenség vagy a pajzsmirigy zavar -, egyes gyógyszerek szedére, az idős kor, a súlyoselhízásés a vegán étrend is növelheti.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés