A táppénz ennyit emelkedik jövőre

HáziPatika

Jövő évtől 8 százalékkal emelkedik a minimálbér, ami egyebek mellett a táppénz maximális összegére is kihatással van.

A táppénzre való jogosultság feltétele a biztosítási jogviszony. A táppénz összegét a jövedelem és a biztosításban töltött idő határozza meg: a biztosításban töltött időtől függően a kapható összeg a napi átlagkereset 50 vagy 60 százaléka. Fontos azonban hozzátenni, hogy a táppénz napi mértékének is van felső korlátja, méghozzá a minimálbér kétszeresének harmincadrésze.

A munkavállalókat évente 15 nap betegszabadság is megilleti a rendes szabadságon felül
A munkavállalókat évente 15 nap betegszabadság is megilleti a rendes szabadságon felül

Ez a maximális határ 2017-ben 8500 forintot jelent, mivel azonban 2018. január 1-től a minimálbér összege 8 százalékkal emelkedik, ez magával vonja a táppénz maximumának növekedését is. Mint arra a napi.hu cikke felhívta a figyelmet, jövőre már akár napi 9180 forint is járhat a táppénzen lévő betegeknek.

Mikortól jár táppénz?

Mekkora pluszköltséggel jár a betegek számára egy-egy megfázás? Részletek itt.

Mindenki, akinek munkaviszonya a Munka Törvénykönyve hatálya alá esik, valamint a kormánytisztviselői, állami szolgálati, közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyban állók évente 15 nap betegszabadságra jogosultak. Ez idő alatt a munkáltató a betegsége miatt keresőképtelenné vált munkavállaló távolléti díjának 70 százalékát folyósítja.


A 15 nap leteltével, illetve bizonyos meghatározott esetekben már a betegség első napjától kezdve táppénzre jogosult a keresőképtelen személy. Az állami egészségbiztosítási pénztár által nyújtott táppénz - legfeljebb egy éven át - minden naptári napra jár, így a szabadnapokra, a heti pihenőnapokra és a munkaszüneti napokra is.

Hogyan kell helyesen jelezni a munkáltató felé, ha betegség miatt nem tudjuk felvenni a munkát? Mi történhet, ha nem így járunk el? Részletek itt.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt északon a változó felhőzet mellett hosszabb napos időszakok is előfordulnak, délen azonban sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag