A táppénz ennyit emelkedik jövőre

Jövő évtől 8 százalékkal emelkedik a minimálbér, ami egyebek mellett a táppénz maximális összegére is kihatással van.

A táppénzre való jogosultság feltétele a biztosítási jogviszony. A táppénz összegét a jövedelem és a biztosításban töltött idő határozza meg: a biztosításban töltött időtől függően a kapható összeg a napi átlagkereset 50 vagy 60 százaléka. Fontos azonban hozzátenni, hogy a táppénz napi mértékének is van felső korlátja, méghozzá a minimálbér kétszeresének harmincadrésze.

A munkavállalókat évente 15 nap betegszabadság is megilleti a rendes szabadságon felül
A munkavállalókat évente 15 nap betegszabadság is megilleti a rendes szabadságon felül

Ez a maximális határ 2017-ben 8500 forintot jelent, mivel azonban 2018. január 1-től a minimálbér összege 8 százalékkal emelkedik, ez magával vonja a táppénz maximumának növekedését is. Mint arra a napi.hu cikke felhívta a figyelmet, jövőre már akár napi 9180 forint is járhat a táppénzen lévő betegeknek.

Mikortól jár táppénz?

Mekkora pluszköltséggel jár a betegek számára egy-egy megfázás? Részletek itt.

Mindenki, akinek munkaviszonya a Munka Törvénykönyve hatálya alá esik, valamint a kormánytisztviselői, állami szolgálati, közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyban állók évente 15 nap betegszabadságra jogosultak. Ez idő alatt a munkáltató a betegsége miatt keresőképtelenné vált munkavállaló távolléti díjának 70 százalékát folyósítja.

A 15 nap leteltével, illetve bizonyos meghatározott esetekben már a betegség első napjától kezdve táppénzre jogosult a keresőképtelen személy. Az állami egészségbiztosítási pénztár által nyújtott táppénz - legfeljebb egy éven át - minden naptári napra jár, így a szabadnapokra, a heti pihenőnapokra és a munkaszüneti napokra is.

Hogyan kell helyesen jelezni a munkáltató felé, ha betegség miatt nem tudjuk felvenni a munkát? Mi történhet, ha nem így járunk el? Részletek itt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)