A támogatást többre értékelik az orvosok, mint a vizitdíjat

A betegek helyett a vizitdíjjal kell foglalkozniuk az orvosoknak, a kórházak többletkiadásait pedig nem fedezi a befolyó összeg.
Eltérő a doktorok véleménye a vizitdíjról, de abban egyetértenek, hogy nem nekik kellene beszedniük. "A társadalombiztosító kihelyezett behajtóivá váltunk, üzleti kapcsolatba kerültünk a betegekkel" - mondja Kertai Aurél, az orvosi kamara háziorvosi szekciójának volt elnöke. Vele együtt sok kollégája attól fél, hogy "cserébe" csökken majd a központi támogatás. A vizitdíj a működtetőt, vagyis a rendelő magán- vagy köztulajdonosának bevételét gyarapítja, felhasználásáról maguk döntenek. Fejlesztés, bér egyaránt fedezhető ugyan belőle, de többféle adó és járulék, többek között iparűzési adó, szakképzési hozzájárulás terheli. Ez az, amit az egészségpolitika irányítói nem hajlandók figyelembe venni. "Ha minden előírást betartanánk, akkor alig jutna idő és energia a gyógyításra, helyette késő estig adminisztrálgathatnánk" - mondta Kertai Aurél.
A vizitdíjat akkor is be kellene szedni, ha az orvos a beteget a lakásán keresi fel. Sokan ezt nagyon megalázónak tartják, és inkább nem kérik el. A vizitdíjmentességről szóló jogszabály viszont sok szempontból ésszerűtlen - hangoztatta a volt elnök. Kifejtette, hogy az összes eddigi bajt tetézi az a kormányzati médiapropaganda, amely a háziorvosok és a betegek közötti bizalmi viszonyt rombolja.
A gyermekeknek nem kell vizitdíjat fizetniük, ellentételezésként a házi gyermekorvosok összesen ötmilliárd forintot kaptak praxisfejlesztésre. Huszár András, a szakmai egyesület vezetője szerint ez fontos gesztus volt, de bevételük ezzel együtt nem éri el a felnőtt betegek orvosaiét. Arra számítanak, hogy a vizitdíjrendszer esetleges változtatásai rajtuk is könnyítenek majd.
A vizit- és a napidíjból befolyó összegek általában nem fedezik az elvonások miatt jelentkező többletköltségeket a kórházakban - mondta lapunknak Varga Ferenc. A Magyar Kórházszövetség elnöke ezt azért jelentette ki, mert egy megyei intézmény vezetője úgy fogalmazott, hogy lemondana a díjról, ha visszakapnák az első félévi elvonások miatt kieső pénzt. Varga Ferenc szerint ez nem lehet általánosítható, mert az elvonásoknak több eleme van, többek között az, hogy a biztosító korlátozta az ellátás finanszírozását. Hozzátette: mintegy tíz-tizenöt százalékkal csökkent a betegforgalom a vizit- és napidíjak bevezetése óta, de ebben szerepe lehet a nyárnak is.
(2007.08.13. 11:45)
Niczky Emőke, Kacsoh Dániel - Magyar Hírlap

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változó mennyiségű fátyol-és gomolyfelhő lesz az égen, északkeleten még néhol előfordulhat záporeső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag