A szuperlatívuszok egyeteme

A Semmelweis Egyetem szakegyetemként egyedülálló helyet foglal el a hazai felsőoktatásban, és mint az ország legnagyobb egészségügyi szolgáltatója (betegellátó intézménye) hangsúlyosan jelenik meg a magyar népegészségügy egészében.

A nagy múltú egyetem rövid története

A Semmelweis Egyetem múltját egészen 1769-ig vezeti vissza, amikor is Mária Terézia királynő átfogó, birodalmi szintű egészségügyi reformja részeként megalakította az akkor Nagyszombatban működő magyar egyetemen az orvosi fakultást. Az intézmény életében röviddel ezután költözések sora következett: 1777-ben Budára, majd 1784-ben Pestre. Az 1780-ban kiadott Diploma Inaugurale rögzítette az egyetem jogállását és fenntartásának anyagi alapjait. A XVIII. sz. végétől tanszékek sora jött létre, s az intézmény a XIX. században mind szakmai súlyát, mind pedig fizikai kiterjedését tekintve jelentős fejlődésnek indult: nagy beruházások, a mai klinikai központok kialakulása, meghatározó orvosi iskolák létrejötte jellemezte ezt az időszakot a XX. század elejéig. A történelem viharai nem kímélték az egyetemet. Budapest 1944-es ostroma, de még inkább az 56-os forradalom harcai hatalmas háborús károkat okoztak.

Az egyetem 239 éves fennállása alatt közel 100.000 diplomát adott ki.1950-ben az egyetem neve Pázmány Péter helyett Eötvös Loránd Tudományegyetemre változott. 1951-ben önálló egyetemmé vált az Orvostudományi Kar és ezzel létrejött az önálló Budapesti Orvostudományi Egyetem. 1955-ben az addig egykarú egyetemet három karúvá alakították át. 1969-ben, az orvoskar alapításának 200. évfordulóján az egyetem felvette Semmelweis Ignác nevét.

A 2000-ben életbe lépett egyetemi integráció az intézmény nevét Semmelweis Egyetemre változtatta. A 239 éves múltra visszatekintő egyetemről csak szuperlatívuszokben lehet beszélni.

Az oktatás felelőssége

A Semmelweis Egyetem feladatának olyan egészségügyi szakemberek képzését és továbbképzését tekinti, akik végzésük után a betegellátás-gyógyítás vagy az oktatás-kutatás területén hasznosítják tudásukat.

Az egyetemet jelenleg öt kar alkotja: az Általános Orvostudományi Kar, az Egészségtudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és a Testnevelési és Sporttudományi Kar.

Az egyetemen az 1970-es évektől külföldi hallgatók is növekvő számban tanulnak, így 1983-ban németül, majd 1989-ben angolul is megindult az oktatás. Az egyetem fennállása alatt közel 100 000 diplomát adott ki. Az egyetemen szerzett diploma nemzetközileg széles megbecsülésnek örvend.

Az egyetem nagy hangsúlyt fektet az oktatás fejlesztésére is. A gazdasági, technológiai, társadalmi változások egyaránt megkövetelik a felsőoktatási intézmények részéről a felkészülést a minőségi képzések és korszerű képzési formák bevezetésére, így az egyetem folyamatosan alakítja képzési rendszerét. A képzési kínálat kiszélesítését jelentette az Egészségügyi Menedzserképző Központ, de a Doktori Iskola 1992-es létrehozása is egyfajta mérföldkövet jelentett az intézmény okatatási rendszerében.

A változó igényekhez történő alkalmazkodásra hasonlóan jó példa a Budapesti Műszaki Egyetemmel közösen végzett orvos-mérnökképzés, illetve az egészségügyi informatikusképzés. E progresszív tendenciát az egyetem a jövőben is folytatni kívánja. Kiemelt helyen áll az ehhez kötődő képzési irányok kialakítása, például a molekuláris medicina, a biotechnológia, a bioinformatika, a biomedicinális iparjogvédelmi és kutatásmenedzser, és a gyógyszerkutató és -fejlesztő szakirányok beindítása vagy megerősítése. Az oktatási formák tekintetében az egyetem jelentős lépéseket tesz a távoktatás beindítása.

Az intézmény joggal büszke, hogy elsőként a világon itt valósulhatott meg a patológia oktatása digitális mikroszkópokon.

Kutatás: a fejlődés mozgatórugója

Az elmúlt 5 évben az egyetemen a kutatásfejlesztés súlyponti kérdés lett.

Az egyetem részvételével négy kiválósági központ alakult. A jövő nagy kihívása egy már önálló infrastruktúrával rendelkező Bio Info Medicinális Innovációs Park (BIMIP) kialakítása. Az egyetem a magyarországi biomedicinális kutatások meghatározó intézménye. Örvendetes, hogy a kiválósági központok már piacképes termékek előállításán fáradoznak (Kooperációs Kutatóközpont, Egyetemi Tudásközpont, két Asboth konzorcium).

Havonta mintegy 145.000 járóbeteg és közel 9.000 fekvőbeteg szakszerű ellátására kerül sor.Legaktívabb együttműködő társintézmények az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézete (MA-KOKI) és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kara (PPKE-ITK). A KOKI-val való együttműködés a neurobiológiai kutatások egyetemi sikerei, a PPKE-ITK-val a munkát pedig az információs technológia előretörése indokolja. Az egyetem több innovációs szervezettel is rendelkezik.

Gyógyítás és betegellátás

A Semmelweis Egyetem az ország legnagyobb egészségügyi intézménye. Fennállása alatt mindig törekedett olyan gyógyítási és egészség-megőrzési programok kidolgozására és megvalósítására, mely az adott kor legfrissebb, legkorszerűbb ismereteit állította a gyógyítás és egészségmegőrzés szolgálatába.

Az egyetem a betegellátási tevékenységét a Klinikai Központba szervezett klinikáin végzi.

A Klinikai Központ betegellátással foglalkozó intézetei és klinikái (26 klinika) három fő klinikai tömbben (Belső Klinikai Tömb, Külső Klinikai Tömb, Kútvölgyi Klinikai Tömb) és közel 40 különálló egységben fogadják a havonta kb. 145.000 járóbeteget és 9.000 fekvőbeteget, azaz az egyetemen ellátott betegek száma megközelíti éves szinten a 2 000 000 főt. Ezek alapján az egyetem önmagában a magyar lakosság egészségügyi ellátási szükségleteinek kb. 6 %-át biztosítja. A klinikák a progresszív betegellátás csúcsán helyezkednek el, a legtöbb szakmai területen országos ellátási kötelezettséggel rendelkeznek, így a legsúlyosabb állapotú, komplex kezelést igénylő betegek gyógyításában vezető szerepet játszanak.

SOTE rektor: Dr. Tulassay Tivadar Központi épület címe: 1085 Budapest, Üllői út 26. Telefonszám: (06-1) 459-1500 Weboldal: www.usn.huJelenleg kórházi ágyainak száma: 2166, ebből aktív fekvőbeteg-ellátást szolgál 2086 db ágy, krónikus funkciójú 80 db ágy. Az egészségügyi ellátás területén az egyetem számára a fejlődés egyik iránya az egyes ritka betegségekre szakosodott vagy a kimagasló technológiai színvonalat képviselő Európai Referenciaközpontok hálózatának létrehozása.

Kiemelt szerep jut az egyetemnek a nagy szakmai potenciált igénylő ellátások területén is. Ilyenek a szervtranszplantáció, a kardiológia és szívsebészet, a koraszülött ellátás és sebészet, onkosebészet és pszichiátria.

Semmelweis EgyetemAlapítási év: 1769 (239 éves múlt) Fennállása óta több mint 100.000 diplomát adott ki. A graduális képzésben mintegy 10.000 hallgató vesz részt, közülük 1800-an külföldiek. A betegellátó tevékenység 26 klinikán és közel 40 különálló egységben folyik. Havonta mintegy 145.000 járóbeteg és közel 9.000 fekvőbeteg szakszerű ellátására kerül sor. Az egyetemen ellátott betegek száma éves szinten közel 2.000.000 fő. Az egyetem mintegy 120 tanszékén 1400 diplomás végez kutatómunkát. 22 akadémiai kutatócsoport végez nemzetközileg is elismert kutatómunkát. Az egyetemen végzett Nobel-díjas tudósok: - Szent-Györgyi Albert (1937. évi orvosi) - Hevesy György (1943. évi kémiai) - Békésy György (1961. évi élettani) - Harsányi János (1994. közgazdasági)

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció