A szülő nők nem szavazhatnak

Nem élhet szavazati jogával, aki jövő pénteken 16 óra után kerül kórházba és még vasárnap is ott lesz.

"A mozgóurnát oda viszik, ahol a névjegyzékben szerepel a választópolgár" - hangsúlyozta az infostart.hu kérdésére Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Ha valaki a lakóhelye közelében, a szavazókerületén belül található kórházba kerül, hasonló módon kérhet mozgóurnát, mint otthonra. Máshol található orvosi ellátás esetén csak úgy kérheti, ha átjelentkezik - ennek határideje azonban a választást megelőző péntek 16 óra."

A mozgóurnát oda viszik, ahol névjegyzékben vagyunk
A mozgóurnát oda viszik, ahol névjegyzékben vagyunk

"Ha már tartósan bent van és nem hirtelen került kórházba, akkor lehet azt kezdeményezni, hogy menjenek ki hozzá" - fogalmazott a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Tehát ha valaki ezt követően kerül kórházba, akkor nem élhet szavazati jogával. Pálffy Ilona az április 8-án dolgozóknak azt javasolja, jelentkezzenek át egy munkahelyükhöz közeli választókerületbe, és a munkában kis szünetet tartva adják le voksukat.

A mozgáskorlátozottakat akadálymentesített szavazóhelyiségek, mozgóurna segítheti, utóbbit jövő péntekig lehet kérni levélben, személyesen, online vagy meghatalmazott útján, vagy vasárnap 15 óráig a szavazatszámláló bizottságoknál. A vakoknak és gyengén látóknak Braille-sablont biztosítanak, melyet a szavazókörben igényelhetnek.

Miért menjünk el szavazni? Közeleg az országgyűlési választások ideje, lassan döntenünk kell, hogy mit kezdünk a voksunkkal. Az első megválaszolandó kérdés, hogy elmegyünk-e szavazni, a második pedig, hogy melyik párt és jelölt neve mellé tesszük a keresztet. Adunk néhány fogódzót, amely segít dönteni és a kampány manipulatív hatását is korlátozhatja.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)