A szülés otthoni illata

Miért szülünk a kórházban "vízszintesen, kiterítve", amikor az anyák ősi tapasztalat szerint főként terpesztett lábbal, vagy guggolva hozták világra a gyermeküket? Állítólag a vízszintes fekvés a Napkirály idejében vált szokássá, a fenség így kísérhette figyelemmel kényelmesen kedvese szülését. A szombati babahalállal végződött szülés újra felvetette a kérdést.
A legtöbb orvos úgy gondolja, minden felelősség az övé azért, hogy egy gyermek optimális körülmények között jöjjön a világra. Sok nő szerint gyermeke világrahozataláért ő vállalja a nagyobb felelősséget, az orvos csupán segíthet. Erre azonban adott esetben nagy szükség lehet - ez vált a nagy nyilvánosság számára is egyértelművé a múlt szombaton szülés közben babahalállal végződött eset kapcsán. Sőt, sokakban az a kérdés vetődött fel: mi az előnye annak, ha valaki lemond a kórházak nyújtotta biztonságról.
- Első két gyermekemet kórházban szültem, és különböző okokból mindkettő elszakadt tőlem a szülést követően - mondja a négygyermekes Nagy Adrienn. A hétéves lányommal szokványos szülésem volt, vágtak, borotváltak, kikötöztek, infúziót kaptam végig, de nekem ez nem számított akkor, csak az, hogy a gyerek elkerült mellőlem. Azt mondták, kicsit rosszul veszi a levegőt, és felvitték a gyerekosztályra. Onnan már nem került le. Az első tíz napot is külön töltöttük, csak szoptatni jártam fel hozzá. A fiam sűrű magzatvízben született. Hogy ez miért történt így, azt nem tudom. Rohamos szülés volt, bementem, és úgy éreztem, feltartottak azzal, hogy mondjam meg, ittam-e kávét, hány napra volt a menstruációm - amikor az ember már tudja, hogy szülni fog, nem lenne szabad kizökkenteni. Sosem derült ki, miért lett a fiam oxigénhiányos.
A harmadik terhességem alatt azon gondolkodtam, mit csináljak másképp, hogy ez ne ismétlődjön meg. Egy ismerősömtől hallottam a Napvilág Születésházról és Geréb Ágnesről, aki évek óta kísér otthon szüléseket. Úgy gondoltuk, ha nem akarunk komplikációt, át kell adni magunkat ennek a természetes folyamatnak, erre pedig legalkalmasabb a családi környezet. Az egyhetes tanfolyamukon bába, szülész- és gyermekorvos készített fel bennünket az otthon szülésre.
A két kisebb gyerek születésére így emlékszik az édesanya.
- Nem az az igazán fontos, hogy lehet ülve szülni, mert fél lábon is megszülsz, hanem ahogy otthon a bába és a dúla, mint az angyalok, jártak körülöttem. Nem zavartak meg, minden úgy jöhetett, ahogy annak belülről jönnie kellett. Ha Írisz nem itthon születik, lehet, hogy nem lenne négy gyerekünk, mert az élmény meghatározó volt, át akartam élni újra. Nagyon meg lehet szeretni ezt a szülést. A kicsivel - mutat a karján szuszogó kislányra - már szivárgott a magzatvíz, amikor reggel felkeltem. Hívtam Geréb Ágnest, és elmondtam, hogy érzem magam. Csak egy óra múlva érkezett, de a közelünkben lakó dúla, aki támogatja a nőt a szülésben, ha igényli, hamarabb jött, ő tette fel az ebédet. Nem feküdtem le, hanem sétáltam, az asztalon letámaszkodtam, simogattam a hasamat, a segítőim muskotályzsályás forró borogatást készítettek, az nagyon jót tett. Egy nagy ünnep volt az egész, hazajöttek a gyerekek, és a fiam elvágta a köldökzsinórt. A nagyobbik lányom még most is emlegeti, hogy az orrában van a szülés illata. Senki más nem fogta meg előttem a babámat, a karomban tartva pihentem, amíg a család megebédelt.
Egy orvosnak, aki a komplikációkat látja a kórházban, agyrém, hogy lemondasz azokról a támogatásokról, amelyek megmenthetik a gyereked életét. Ők csak abból a szempontból képesek a szülésre gondolni. Alapvetően más a megközelítés.
Mégsem feltétlenül...
A váci kórház szülészeti osztályán nyoma sincs a húsz évvel ezelőtti megkopottságnak, a katonás sorba állított szülőágyaknak. Fekete Zoltán osztályvezető-főorvos elmondja, igyekeznek otthonos körülményeket teremteni, a szülés során lehetőség van alternatív módszerekre, a gravitációt kihasználó gimnasztikai labdán ugrálásra, sétálásra. Mindennapossá váltak az apás szülések, a szülőnő döntése alapján bárki végigkísérheti a szülést, az újszülötteket már a szülőszobán mellre teszik, a kisbabák együtt lehetnek az édesanyjukkal. A főorvos állítja: a váratlanul keletkező veszélyhelyzeteket otthon szülésnél szinte lehetetlen megoldani, és a hazai infrastruktúrát ismerve, kicsi az esély, hogy a bajba jutott kismama fél órán belül kórházba, műtétre kerüljön.
Az otthon szülést választó nőknek Magyarországon számos adminisztratív hátránnyal kell megküzdeniük: az egyszeri 52 ezer forintos anyasági segélyt csak akkor kaphatják meg, ha kórházi pecséttel, és nem védőnői, hanem orvosi aláírással igazolást szereznek arról, hogy részt vettek terhes gondozáson. Egy édesanya, akinél kórházban fejeződött be az otthon szülés, arról számolt be, hogy a kórházban ellenségesen, de legalábbis értetlenséggel fogadták.
- A szülész-nőgyógyászok arra vannak kiképezve, hogy a komplikációt elhárítsák, és tényleg azt gondolják, hogy állandó veszélyben van az anya és az újszülött. Pedig az eddigi 3000 magyarországi otthon szülésből alig néhányszor történt gátmetszés azért, mert a kisbaba állapota nem engedte meg, hogy kivárják, ameddig a gát a kellő mértékben magától kitágul - nyilatkozta egy magát megnevezni nem kívánó, otthon szüléseknél segítő dúla.
A Napvilág Születésházban a felkészítő tanfolyam ötvenezer forintba kerül, viszont otthon szüléskor a paraszolvencia fel sem merül. Az alternatív szülés elkötelezett hívei szeretnék elérni, hogy a független bábaságot, mint szakmát fogadják el, legyen háttérszolgálata, valamint az intézeti ellátás és az otthoni legyen egymásnak mellérendelve. Egyelőre azonban ott tartanak, hogy az ÁNTSZ évek óta a Szülész-Nőgyógyász Szakmai Kollégiumra hivatkozva utasítja vissza a születésház és a független bábák működési engedélyének kiadását.
Ezért is kért fel Horváth Ágnes egészségügyi miniszter szakembereket, hogy dolgozzák ki az otthon szülés feltételrendszerét. A rendszer kidolgozásával megbízott Csákány György professzor, a Szent István kórház osztályvezető főorvosa, lapunknak is elmondta, hogy öszszeállítják, melyek azok az esetek, amikor szakmailag elfogadhatatlan és veszélyes ez a megoldás. A többinél engedélyezett lesz az otthon szülés. A szombati tragikus eset - elsősorban az édesanya életkora miatt - nem tartozna ezek közé.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-3, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban szombaton délelőtt általában gyengén felhős, derült lesz az ég, délen lehetnek felhősebb körzetek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag